9 načinov, kako se z otrokom bolje povezati

Raziskave kažejo, da je potrebno pet pozitivnih interakcij z otrokom, da bi nadoknadili vsako negativno situacijo in vzdrževali zdrav, srečen družinski odnos. Morda se vam razmerje 5:1 ne zdi veliko, a ko otroci rastejo, je to vse težje doseči, saj jih zaradi njihovih obveznosti vse manj videvate. Zato vložite malo več truda in poiščite načine, s katerimi se boste z otrokom povezali. Tukaj je nekaj odločnih predlogov.

9 načinov, kako se z otrokom bolje povezati

Skupaj zapojte priljubljeno pesem

Ko na radiu ali televiziji zaslišite otrokovo priljubljeno pesem, dajte bolj na glas in zapojte skupaj. Ko vidite, da bi otroku morali malce dvigniti razpoloženje, lahko na internetu poiščete otrokovo priljubljeno pesem in jo predvajate. Ter seveda skupaj zapojete.

Shranite in z otrokom delite zanimive stvari z interneta

Če najete kakšen smešen video ali sporočilo, ga shranite in ga delite z otrokom. Skupaj lahko komentirata in se smejita in videli boste, da vam bo otrok rad odgovoril s podobnim videom ali sporočilom. Tako boste spoznali, kaj vaš otrok rad gleda in skupaj bosta uživala.

Pošljite mu sporočilo

Morda otrok ne bom mogel z vami govoriti, ko si to zaželite, a mu lahko zato kadarkoli pošljete sporočilo preko telefona ali socialnih omrežij. Uprabljajte tudi smeškote. 🙂

Zaprosite ga za pomoč

Zaprosite otroka, da vam pri čem pomaga – pri pripravi večerje ali nakupovanju, recimo. Morda to ne na pogled zveni preveč zanimivo, a verjemite, da je lahko dobra priložnost za pogovor.

Vprašajte otroka, kako je preživel dan

Ne pozabite otroka vprašati, kako je preživel dan. Poskušajte z enostavnimi vprašanji kot: “Se ti je kaj zanimivega zgodilo danes?” Poskusite tudi s temi enajstimi vprašanji, zaradi katerih bodo vaši otroci srečnejši.

Bodite pozorni na to, kaj ima vaš otrok rad

Zanimajte se za to, kaj ima vaš otrok rad. Nikoli se ne ve, morda pa boste tudi vi uživali v tem še bolj od njega.

Zabava v pižamah je vedno dobra ideja

Vsaj občasno si vzemite dodaten čas samo za vas, tako da boste otroku dovolili biti buden dlje kot običajno.

Bodite spontani

Ni treba biti nič posebnega, enostavno sledite vzgibu. Lahko greste na sladoled po šoli, organizirate turnir v košarki, se igrate s kockami, igrate igrice, plešete …

Zaželite otroku lepo noč za lepe sanje in dobro jutro za uspešen dan

Ne pozabite otroku zaželeti lahko noč – modra otrok pred spanjem ne potrebuje crkljanja ali objema, zato lahko pogovor prispeva k povezovanju z njim.

Najbolja mama na svetu

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor