Pet za otroke nevarnih situacij v vodi

Plavanje je en od najbolj zdravih športov, vendar pa lahko postane vzrok številnih težav, če se ne upoštevajo določena pravila.

pet-za-otroke-nevarnih-situacij-v-vodi

S plavanjem se harmonično razvijajo skoraj vse mišične skupine otrokovega telesa, pri tem pa sklepi in kosti niso obremenjeni. Plavanje tudi neverjetno dobro vpliva na razvoj dihalnih organov, tako da otrokom, ki imajo težave s pljuči (npr. astmo), plavanje “predpisujejo” kot dopolnilno terapijo.

Vseeno pa obstajajo potencialne težave, ki jih lahko plavanje prinese, zato vam na kratko predstavimo te “nevarne situacije”.

Najprej se je treba naučiti plavati

Neplavalci ali slabi plavalci so že sami po sebi nevarnost. Otrok lahko pride k svojim vrstnikom, ki znajo plavati in če gre v globoko vodo, lahko hitro nastane težava. Zato naučite otroka plavati. Če pa nimate potrpljenja, ga dajte v tečaj plavanja. Če otrok nima želje, da bi se naučil plavati, ga ne silite – ima dovolj časa, da se nauči. Pustite ga, da se igra v plitki vodi.

Hitri vstop v vodo

Otrok naj ne steče v vodo v stilu Tv serij ali reklam. Čeprav je poleti morje toplo, je občutna razlika med temperaturo vode in temperaturo morja – včasih tudi več kot 15 stopinj. Nekdo bo lahko rekel, da to ni veliko, a otrok občuti razliko že pri desetinki stopinje. Hitri vstop v vodo je lahko zelo neprijeten, včasih pa tudi nevaren. To se res redko dogaja, a prehiter vstop v vodo lahko privede do nepravilnosti srčnega utripa z zelo nevarnimi posledicami.

Potapljanje

Potapljanja je zabavno poletno veselje (tu ne govorimo o pravem potapljanju, ki vključuje jeklenko s kisikom in potapljaško obleko) in večina otrok ne izvaja nepotrebnih akrobacij v vodi. Starejši otroci pa obožujejo tekmovanja – npr. kdo bo dlje časa zdržal pod vodo in kdo se bo globlje potopil. To pa zna biti težava.

Hitri spust pod vodo (v globino) lahko povzroči neprijetni pritisk v ušesih in tudi bolečine v sinusih. Otroka lahko zagrabi panika in se prehitro dvigne na gladino, kar spet povzroči hitro in bolečo spremembo pritiska. To pa vseeno ni velika težava, saj se po eni neprijetni izkušnji otrok “spametuje”.

Nevarnejše je junačenje v velikih globinah, ko otrok misli, da lahko varno pride do dna (kjer pobere dokaz v obliki školjke ali kamenčka), pri tem pa slabo oceni vrnitev na površino. Takrat se lahko zgodi, da vdahne vodo preden pride na površje in se začne dušiti. Na srečo je tak scenarij redek, vendar zelo nevaren. Če opazite, da otroka dlje časa ni iz vode, ga pokličite iz vode in se o tem pogovorite.

Skoki v vodo

Daleč največje število poškodb v morju nastane zaradi skokov na glavo v ne dovolj globoko vodo. Obstajajo zelo spretni otroci, ki se lahko varno “vržejo” na glavo tudi v manjši globini, kar zavede pogumne, a premalo spretne malčke. Takrat pride do udarcev z glavo v dno, z, na žalost, pogostimi posledicami. Odrgnine so manjša težava, veliko bolj nevarne so poškodbe vratnih vretenc, ki so lahko grozne.

Druga (redkejša) nevarnost preži na previsokih skakalnicah. Skok z velike višine lahko privede do poškodbe kože (včasih tudi vratu), če pade v vodo pod nerodnim kotom. Zato pazite, da otroci ne bodo skakali v vodo s previsokih skakalnic.

Okužbe

Morska voda vsebuje veliko soli, ki deluje antibakterijsko. To ne velja za obalna območja, kjer se izlivajo odpadne vode (kanalizacija) na nezadostni oddaljenosti od plaže. V tem primeru so fekalne bakterije prisotne v nedovoljenem številu in lahko izzovejo številne okužbe:

  • okužbe prebavnega trakta so v teh primerih zelo pogoste, spremljajo jih bruhanje in driska, pogosto tudi povišana telesna temperatura. Nevarnost dehidracije. O tem smo že pisali, na kratko pa – nadomeščanje tekočine in jemanje probiotikov.
  • vnetje ušes – do vnetja srednjega in tudi zunanjega ušesa lahko pride, ko se otrok potaplja v umazani vodi (to zagotovo velja za bazene). Takrat bakterije prispejo direktno v zunanji slušni kanal,  skozi nos in grlo pa lahko pridejo tudi v srednje uho. Če ima otrok hude bolečine v ušesu, ki trajajo nekaj ur po kopanju, je nujno treba obiskati zdravnika.
  • vnetje očesne veznice ali konjuktivitis je pogosta težava, še posebno, če otrok gleda v umazani vodi. Lahko nastane tudi kot posledica iritacije (draženja) morske soli (pri občutljivih otrocih) ali klora v bazenih. Neprijetno pečenje oči z izcedkom je znak vnetja očesne veznice, zato je potrebna terapija z antibiotičnimi kapljicami. Pri draženju veznice uporabljamo kapljice, ki vsebujejo kortikosteroide, vendar samo po navodilih zdravnika.
  • vnetje kože je lahko zelo neprijetno in dolgotrajno. Ko se poruši zaščitna pregrada kože, prodrejo bakterije v globino in naredijo škodo. Po koži se vidijo rdeče lezije z razpokano kožo. Pozneje nastanejo kraste, vendar se spremembe zelo hitro širijo, če jih ne zdravimo. Diagnozo postavi zdravnik, zdravljenje pa vključuje različne raztopine (eozin ali povidon) v kombinaciji z antibiotičnim mazilom.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijater

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor