Varnost otrok v vodi

Varnost otrok v vodi

Preberite nekaj nasvetov o tem, kako poskrbeti, da bodo otroci med kopanjem varni.

Kdaj otroke učiti plavanja?

Nekatera priporočila sicer pravijo, da otroci ne potrebujejo plavalnih tečajev do četrtega leta starosti, a edino pravo merilo je, kako se otrok počuti v vodi.

Otroka naučite plavati čimprej. Najbolje je, če otroke vpišete na organiziran plavalni tečaj, a dovolj dobro bo že, če se boste potrudili in jih prvih zamahov naučili sami.

Preden začnete otroka učiti plavati …

Prva stvar, ki jo morate otroku pojasniti, je varnost. Otroku neplavalcu pojasnite, da se ob vodi ne teka ali nori in da je vstop v bazen, reko ali morje dovoljen le z mamo ali očetom, tudi če je voda povsem plitva in mirna.

Izogibajte se uporabi rokavčkov, obročev in drugih predmetov, ki dajejo občutek varnosti tako otrokom kot tudi vam.

Čeprav niste učitelj plavanja, upoštevajte nasvet, ki se ga držijo vsi tovrstni strokovnjaki: otrok naj bo vedno na dosegu roke tistega, ki ga uči.

Če se otrok boji, da bi si zmočil glavo ali obraz, vadite to že doma. V kadi ali pod tušem spuščajte balončke in ga naučite, kako zadržati dih.

Čeprav se zdi nenavadno, je otroke najlažje naučiti skočiti. Otroka pripeljite na rob bazena, vi pa se postavite v bazen. Ulovite ga vsakič, ko skoči v vodo. To je zabavna igra, ki pomaga otroku da se sprosti v vodi in ob njej.

Kako otroke naučiti plavati?

Prva stvar, ki jo je potrebno naučiti otroka, je lebdenje na vodi. Kar pa je pogosto lažje reči kot storiti. Otroka večkrat pridržite v lebdečem položaju, pri čemer bodite strpni, mirni in nežni ter ga spodbudite, da se sprosti v ležanju na hrbtu. Ko to tehniko enkrat osvoji, jo še nekajkrat ponovite. Lebdenje je namreč zelo pomembno za varnost otroka v vodi, saj ta veščina rešuje življenja v mnogih nepredvidenih situacijah v vodi.

Nato so na vrsti noge. Pri tej nalogi si lahko pomagate s plavalnimi deskami za roke. Spodbudite otroka, da čim več škropi, med tem ko brca z nogami.

Ko se otrok nauči premikanja naprej, s pomočjo nog in pripomočka za lebdenje, vključite še delo rok. Naučite ga osnovnih zaveslajev in ne pozabite: nikoli ne pustite otroka tako daleč, da ga ne bi mogli doseči.

Varnost na morju in v bazenu

Ne premaknite oči z otrok, ki se igrajo v vodi. Ni pomembno, kako plitva je voda in ali otroci znajo plavati ali ne – pri kopanju se lahko pripetijo situacije, ki jih ne morete predvideti. Ne prelagajte svoje odgovornosti na reševalce iz vode. Oni sicer so profesionalci na svojem področju, a hkrati morajo varovati na desetine otrok in tudi odraslih v bazenu ali na plaži.

Utapljanje je tiho. Lahko se zgodi v dveh minutah in tudi če je bazen poln ljudi, je možno, da tega nihče ne opazi.

Če imate svoj privatni bazen, naučite otroke osnovnih tehnik reševanja in oživljanja utapljajočega.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor