Na naraven način nad zaprtje pri otrocih

Na naraven način nad zaprtje pri otrocih

Vzroki za zaprtje

Če je otrok nagnjen k zaprtju, obstajajo za to štirje glavni razlogi:

Prehrana

Pri dojenčkih je zaprtje redko, lahko pa se pojavi, ko začnete z uvajanjem druge hrane. To se zgodi zaradi privajanja črevesja na prebavo in predelavo bolj kompleksnih živil. Pomaga lahko že kanček naravnega soka ali nekoliko kapljic več vode, ki jo dodamo kašicam, da so bolj tekoče in lažje prebavljive.

Pri starejših otrocih je za zaprtje največkrat kriva prehrana z malo vlaknin ali preveč predelane hrane. Tudi premalo zaužite tekočine, sadja in zelenjave vodi v zaprtje.

Zdravstveno stanje

Manjši vnos hrane med boleznijo vpliva na prebavo. Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo zaprtje. Pri določenih zdravstvenih stanjih, kot npr. težavah s ščitnico, je tudi velika verjetnost, da bodo otroci zaprti.

Zadrževanje blata

Obstaja več razlogov, zakaj otroci zadržujejo blato: strah pred bolečino pri iztrebljanju, želja po samostojnosti ali nadzoru nad tem kdaj gre otrok na kahlico, otrok se tako vživi v igro, da nima časa iti na stranišče, otrok se ne počuti lagodno, če mora na stranišče izven doma (npr. v šoli, pri prijatelju itd.).

Spremembe v vsakodnevni rutini, stres

Selitev, začetek novega šolskega leta ali nova šola, potovanje, težave v odnosih…To je le nekaj najpogostejših dogodkov, ki lahko otroka vržejo iz ritma in vplivajo tudi na iztrebljanje.

Če se odpravljanje zaprtja ne lotite resno, se lahko stanje zelo poslabša.

Odpravljanje zaprtja

Cilj je ublažiti zaprtje in ponovno vzpostaviti normalno odvajanje. Obstaja več načinov, v obzir je treba vzeti starost otroka in obseg težave. Za začetek uporabite naravne načine in metode, kot so naravna odvajala, prisotna v določenih živilih. Vsekakor je treba uvesti zdravo prehrano in zdrav način življenja. To je splošno pravilo, ki vedno velja!

Pri težjih primerih zaprtja so na voljo zdravila, ki jih predpiše zdravnik. Nekatera bolj mehčajo blato, da otrok lažje odvaja, druga pa očistijo črevesje (klistir). V primeru uporabe zdravil se je treba vedno posvetovati z otrokovim pediatrom.

 Pomen vlaknin v prehrani

Prehrana bogata z vlakninami, zadosten vnos tekočine in redno gibanje so najpomembnejši dejavniki v boju proti zaprtju. Vendar pa povečan vnos vlaknin v otrokovo prehrano na začetku ne pomaga vedno. Pri nekaterih otrocih se lahko stanje še poslabša. Vlaknine delujejo tako, da vsrkavajo vodo in povečajo količino blata, s čimer pospešujejo prehajanje črevesne vsebine skozi prebavila. Povečana količina blata pa lahko povzroči raztezanje debelega črevesa in danke in s tem vpliva na zmanjašn občutek po iztrebljanju. To se rado zgodi pri tistih otrocih, ki imajo navado zadrževati blato.

Večji vnos vlaknin v kombinaciji s premalo zaužite tekočine pa lahko pripelje do zapeke, ki zaprtje še poslabša in povzroči zamašitev v črevesju.

Koliko vlaknin otroci potrebujejo?

Priporočila glede količine vlaknin so odvisna glede na otrokovo starost. Preprosta formula za minimalen vnos je naslednja: otrokova starost + 5 g vlaknin = priporočena dnevna količina

Dveletnik tako potrebuje 7 g vlaknin dnevno, osemletnik 13 g in tako naprej.

Druga priporočila so 14 g vlaknin na 1.000 zaužitih kalorij.

Spet nekoliko drugačna:

  • 1 do 3 leta: cca. 19 g vlaknin dnevno
  • 4 do 8 let: cca. 25 g vlaknin dnevno
  • 9 do 13 let dekleta: cca. 26 g vlaknin dnevno
  • 9 do 13 let fantje: cca. 31 g vlaknin dnevno
  • 14 do 18 let dekleta: 26 g vlaknin dnevno
  • 14 do 18 let fantje: 38 g vlaknin dnevno

Nasveti za izboljšanje otrokove prehrane

Dnevno je treba zaužiti pet obrokov sadja in zelenjave, primerne otrokovi starosti. S sadjem in zelenjavo otrok zaužije tako vlaknine kot tekočino.

Pogosto naj bosta na jedilniku tudi sadje in zelenjava, ki sta še posebej bogata z vlakninami, kot so slive, suhe slive, jagodičevje, fižol, brokoli, cvetača. Neolupljeno sadje ima še dodatno vsebnost vlaknin.

Bel kruh in testenine iz bele moke zamenjajte z izdelki iz polnozrnate moke, bel riž zamenjajte z rjavim rižem in uživajte polnovredne žitarice. Na jedilniku naj bo redno tudi fižol.

Otrok mora tudi dovolj piti, dodaten kozarec ali dva ne bosta škodila.

Živila, bogata z vlakninami

Hruškov nektar

Sadni nektarji niso isto kot sadni sokovi. Sadni sok je iztisnjen tekoči del sadja. Sadni nektar pa je razredčen sok, z dodano vodo in sladkorjem. Zaradi dodanega sladkorja nektar vpliva na pospešitev prebave. Priporočljiv je predvsem pri otrocih, ki se zaradi bolezni ne morejo veliko premikati (npr. cerebralna paraliza, zastoj v razvoju). Nektar deluje še bolje na pospešitev prebave, če ga pred zaužitjem pogrejete.

Jagodičevje  

Zrnca na jagodah dodajo balastne snovi in povečajo volumen blata.

Češnje in marelice

Češnje in marelice so bogate z vlakninami. Marelice vsebujejo sorbitol, ki učinkuje kot  naravno odvajalo.

Semena

Sezamova, makova, lanena in chia semena so samo nekatera v ponudbi semen, bogatih z vlakninami. Dodajate jih lahko kosmičem in žitaricam, lahko jih zmleta vmešate v različne tople kaše ali potresete po jogurtu.

Slive

Slive so zelo bogate z vlakninami, uporabljate jih lahko sveže, posušene, slivov sok ali kašo. Ena skodelica slivovega soka vsebuje kar 3 g vlaknin. Če ima dojenček pri uvajanju težave z zaprtjem, lahko mlečni formuli ali kašicam dodate malo slivovega soka in zagotovo bo pomagalo pospešiti prebavo.

Sladkorni sirup ali melasa

Sladkorni sirup je bogat vir magnezija, ki tudi deluje stimulativno na prebavo. Lahko ga vmešate v smutije in tople žitarice.

Fižol in leča

Tudi fižol in leča sta bogata z vlakninami in pomembna sestavina otrokove prehrane. Uživate ju lahko v solatah, juhah, pomakah, quesadillah (mehiška jed iz tortilj in različnih nadevov).

Polnovredna žita

Oves, ječmen, kvinoja so samo nekatera izmed polnovrednih žit, ki bi morala biti redno na jedilniku. Prečiščena žita raje zamenjajte s polnovrednimi, saj so bolj zdrava in vsebujejo veliko vlaknin.

Krušni izdelki in kosmiči

Ne veste, katere kosmiče izbrati? Berite deklaracije in izberite takšne, ki vsebujejo vsaj 2 g vlaknin na porcijo.

Suho sadje

Marelice, slive, brusnice, fige, datlji, rozine – to je le nekaj najbolj običajnih vrst suhega sadja pri nas. Raziskave so pokazale, da majhna skodelica suhega sadja na dan pospeši premikanje hrane skozi črevesje.

Oreščki

Zelo priporočljivi, če le otrok nima alergije.

Posegajte raje po živilih z vlakninami, kot pa po nadomestkih.  Res je, da bodo nadomestki dali vašemu telesu dnevno količino vlaknin, ki jih potrebuje. Vendar pa z nadomestki ne boste dobili vitaminov, mineralov ter ostalih hranil. Ker gre pri nadomestkih za dehidrirane snovi, lahko povzročijo zaprtje. Pred zaužitjem se zmeraj posvetujte z zdravnikom.

Še nekaj koristnih nasvetov

Voda

Otroci bi motali dnevno zaužiti 900 do 1800 g tekočin, ki ni mlečnega izvora, torej vode in sokov. Pri sokovih bodite pozorni na vsebnost sladkorja.

Metin čaj

Če ima otrok rad čaj, poskusite z metinim. Mentol v metinem čaju deluje sproščujoče na mišice. In prebavni trakt ni nič drugega, kot dolga zavita mišica.

Sena

Senin čaj se uporablja za lajšanje občasnih težav z zaprtjem, za izpraznitev črevesja za potrebe preiskav ali pri zdravniških posegih. Zdravilnega čaja ne smemo uporabljati dalj časa, običajno zadostuje uporaba dvakrat do trikrat tedensko. Pripravki iz sene niso primerni za otroke do 12 let, prav tako se odsvetujejo nosečnicam in doječim materam.

Sena se nahaja tudi v tabletah in sirupih za odvajanje, ki se lahko predpišejo otrokom z enkoprezo (nehoteno uhajanje blata v spodnjice ali iztrebljanje blata na neprimernih krajih). V tem primeru je treba zdravilo jemati pod strogim nadzorom tdravnika.

Probiotiki

Glede probiotikov ni nobenih trdnih dokazov, da bi pomagali pri zaprtju. Vendar pa pacienti poročajo, da ugodno vplivajo na prebavo. Na tem področju so potrebne še raziskave.

Mlečni izdelki

Črtanje mleka in mlečnih izdelkov iz otrokovega jedilnika, lahko pomaga pri zaprtju. Poskusite se držati mlečne diete vsaj dva tedna. Če opazite izboljšanje, nadaljujte z dieto. Boste pa morali mleko in mlečne izdelke, ki so bogat vir kalcija in vitamina D, zamenjati z drugimi živili (npr. sojino mleko).

Če otrok obožuje mlečne napitke, jih poskusite zmanjšati na največ dve do tri skodelice na dan. Več kot to lahko vpliva na zaprtje.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor