Rutina je pomembna za vse otroke

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Rutina je pomembna za vse otroke

Pišeta Jerneja in Klemen Renko

Rutina daje otroku občutek varnosti, zbranosti in ga pomirja.

Kaj sploh je rutina? To so aktivnosti, ki si sledijo po nekem zaporednem, ustaljenem vzorcu. Mogoče je beseda obrabljena, a ima v obdobju odraščanja mnoge prednosti.

Rutina je namreč pomembna za vse otroke. Za take, ki nimajo težav v razvoju, in take, ki imajo zaradi določenih razlogov zaostanek v razvoju.

Ko pridejo starši k nama po nasvet, kako delati z otrokom doma, in ko začnemo s sodelovanjem, vedno dobijo NAČRT z aktivnostmi oz. stimulacijo na senzornem, gibalnem in intelektualnem področju ter na podočju prehrane in socializacije. Aktivnosti izvajajo potem sami doma, in sicer vsak dan, brez izjeme. Namreč če hočejo doseči cilje, ki jih postavimo znotraj načrta oz. razvojnega programa, jim morajo aktivnosti čim prej postati VSAKODNEVNA RUTINA.

Družine imajo večinoma nekatere rutine že vpeljane, na primer👕 jutranja rutina (bujenje, zajtrk, umivanje, oblačenje, obuvanje, potem pa torbo na rame in v šolo) ali 🛀večerna rutina (tuširanje ali kopanje v banji, skok v pižamo, ščetkanje zob, branje pravljice, poljubček za lahko noč, spanje).

Rutina otroka navaja na red in disciplino, daje mu občutek varnosti, zbranosti in ga pomirja. Otrok namreč tako točno ve, kaj ga čaka tisti dan oziroma kaj lahko pričakuje. To je pomirjujoče predvsem za tiste otroke, ki jih spremembe zmedejo, ki se slabo počutijo v novih prostorih in z ljudmi, ki jih ne poznajo, itd. Otrok preko rutine tudi spoznava, da je življenje predvidljivo, hkrati pa razvija občutek, da sam s polno odgovornostjo nadzira, kaj bo počel. Sčasoma začne vse početi sam, in sicer zaradi sebe in ne zgolj zato, da bi ugodil staršem, kar vpliva na njegovo samostojnost in boljšo samopodobo.🙆‍♂️

Vsekakor pa imamo mi kot starši tu nalogo, da smo dosledni. Če dnevne rutine spreminjamo, so otroci zmedeni. Dobro je, da si za to vzamemo čas in se veselimo z otrokom, ki se pred našimi očmi uči novih veščin in postaja iz dneva v dan bolj samostojen. Seveda izjemoma pride do situacije, ko rutine ne moremo izpeljati. Občasna opustitev rutine nas ne sme skrbeti, saj bo otrok brez težav z rutino nadaljeval, če smo ga že prej na to navadili.

V primeru, da bi starši otroka radi navadili na to, da bi tudi druge aktivnosti postale rutinske – na primer ponavljanje učne snovi ali gibalne aktivnosti ali vključevanje v gospodinjska opravila – je najbolj učinkovito, da mu vsak dan napišemo načrt in ga obesimo na vidno mesto v stanovanju. Ko je otrok že dovolj zrel, pa je najbolje, da ga v vsakodnevno načrtovanje vključimo in vsak večer z njim naredimo analizo, kako uspešni smo bili pri doseganju dnevnih ciljev.

Jerneja in Klemen Renko

Jerneja in Klemen Renko

Jerneja in Klemen Renko, svetovalca, motivatorja in trenerja za področje celostnega pristopa pri razvoju otrok.

Svetujeva družinam z otroki z zaostankom v razvoju kot tudi tistim staršem, ki verjamete, da ste prav vi, predvsem v prvih letih otrokovega življenja, najboljši učitelji svojim otrokom. Jasno, da se morate starši učiti pri dobrih strokovnjakih. Dejstvo pa je, da brez vas ne gre, kajti prav med mamo in očetom ter otrokom je posebna vez, ki jo najboljši strokovnjak na tem svetu nikoli ne more ustvariti. Zavedava se, da lahko s pozitivno energijo, trdim delom in disciplino maksimalno izkoristimo potencial, ki ga ima vaš otrok.
Jerneja in Klemen Renko

Latest posts by Jerneja in Klemen Renko (see all)

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Jerneja in Klemen Renko

Jerneja in Klemen Renko

Jerneja in Klemen Renko, svetovalca, motivatorja in trenerja za področje celostnega pristopa pri razvoju otrok. Svetujeva družinam z otroki z zaostankom v razvoju kot tudi tistim staršem, ki verjamete, da ste prav vi, predvsem v prvih letih otrokovega življenja, najboljši učitelji svojim otrokom. Jasno, da se morate starši učiti pri dobrih strokovnjakih. Dejstvo pa je, da brez vas ne gre, kajti prav med mamo in očetom ter otrokom je posebna vez, ki jo najboljši strokovnjak na tem svetu nikoli ne more ustvariti. Zavedava se, da lahko s pozitivno energijo, trdim delom in disciplino maksimalno izkoristimo potencial, ki ga ima vaš otrok.

Dodaj odgovor