Če v družini ni varnosti, otroci prevzamejo različne vloge

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Če v družini ni varnosti, otroci prevzamejo različne vloge

Vsi igramo številne vloge v našem življenju. Družinske vloge same po sebi niso slabe, so del našega vsakdana. Pomislite na vloge, ki jih imajo družinski člani. Vloga staršev je ustvarjati varno okolje, kjer se otroci učijo občutka sprejetosti, ljubljenosti, zaželenosti, soočanja z izzivi iz okolja.

Vloga mame in očeta je, da pokažeta model ženskosti, moškosti, materinstva, očetovstva. Kakšen zgled sta otrokom? Kakšen odnos imata med sabo? Kako se soočiti s problemi in kako reševati konflikte? Vloga otroka je, da se uči, raziskuje, spoštuje meje, da posnema odrasle v njihovem odraslem vedenju in se tako uči pripravlja za odraslost.

Če je odnos med staršema dovolj dobro delujoč, ustvarjata varno okolje, da se otroci lahko razvijajo skladno z njihovo starostjo. Se učijo nalog, primernih za njihovo starost. Če se starša ne razumeta, otroci skrbijo zanju tako, da prevzemajo določene vloge. Tako otroci sami sebi omogočajo preživetje.

Kako? Tako da tolažijo žalostno, prizadeto mamo. Tako da delajo stvari namesto odsotnega očeta. Tako da zadržijo zase svoje stiske, ker nočejo dodatno obremenjevati že tako obremenjene starše.

Vloge, ki jih otroci prevzemajo zaradi slabega odnosa med staršema, otroke toliko okupirajo, da težko najdejo pravo energijo in voljo, da raziščejo sami sebe, kdo so, kaj si želijo. In tako vstopajo v odraslost slabo opremljeni, ker slabo poznajo sebe in bolj poznajo, kako potešiti potrebe drugih.

Najpogostejše vloge, ki jih otroci prevzemajo, če starša slabo funkcionirata so:

1. ODGOVOREN OTROK. Čustveno bolj povezan z očetom.
2. UPORNIK oz. GREŠNI KOZEL. Čustveno bolj povezan z mamo.
3. ČUSTVENI OTROK. Zrcalo odnosa med staršema. …

Vloge se razdelijo na število otrok, ki so v družini (lahko na enega, če je edinček, na dva, če sta dva …). Vrstni red vlog je lahko obrnjen. Prilagojen temu, kaj družina kot celota rabi, da se ohrani in nudi preživetje otroku.

Kadar pa prihaja v družini do nasilja, pa si otroci želijo, da se ločita in da jih eden od staršev zaščiti.

Naučene vloge odigravajo v odraslosti 20, 30, 50 let.

Npr. nekateri 40-letniki še vedno igrajo vlogo heroja. Nekateri 35-letniki igrajo vlogo grešnega kozla in avtomatično vstopajo v situacije, kjer se potem počutijo osramočeni (stalno kaj pozabijo, naredijo narobe) …

Z ozaveščanjem vsebin, ki jih vsak izmed nas staršev nosi v sebi, prekinjamo medgeneracijski prenos travmatičnih, nefunkcionalnih vsebin iz nas na naše otroke. Ni lahko, se pa da!

Kako? Z branjem objav v skupini Odgovorno starševstvo , branjem knjig o vzgoji, z obiskom partnerske ali individualne terapije, z gledanjem video posnetkov na temo, ki se boleče ponavlja v naših odnosih …

Z ljubeznijo!

dr. Nada Trtnik, partnerska terapevtka

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Nada Trtnik

Dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka vam pomaga do večje povezanosti v odnosu s partnerjem in otroki, boljšega rokovanja v konfliktu in večjega zadovoljstva s sabo. Ima doktorat in specializacijo iz Zakonske in družinske terapije, je usposobljena Imago edukatorka in terapevtka za delo z otroki. Vključena je v redno supervizijsko spremljanje terapevtskega dela in je članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

Dodaj odgovor