Dojenje – prvi dnevi

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Dojenje - prvi dnevi

Piše Lea Štrukelj Jeromen, univ. prof. šp. vzg, vzgojiteljica, mednarodno certificirana poporodna dula, mednarodno certificirana inštruktorica za masažo dojenčkov po IAIM metodi

Ste ravnokar rodili in se trudite z vzpostavljanjem dojenja? Otrok zavrača dojko? Se vam zdi, da nimate dovolj mleka? Se otrok ne zna prisesati pravilno? Se vam zdi, da je nenehno na dojki? Vas med dojenjem bolijo bradavice? Krvavite? Mastitis? …

Dojenje JE PRAVLJICA (sčasoma). Ampak pri večini ne takoj po porodu. Otrok rabi čas, da se navadi na mamo, mama pa rabi čas, da se navadi na otroka. K temu veliko pripomorejo hormoni, ki se začnejo sproščati s porodom in se sproščajo tudi po koncu dojenja. Zdi se, da je narava naredila svoje, da bomo le pristavile našega novorojenčka k prsim, pa bo že veselo pil in bil zadovoljen, sit in srečen … A marsikdaj ni takoj tako. Skrbi nas, koliko časa naj dojimo na eni dojki, koliko na drugi, ali naj pri enem obroku ponudimo obe dojki ali samo eno? S čim naj se prehranjujemo, da bomo imele dovolj mleka. Predvsem pa, če dojenje ne steče, kot smo si zamislile, imamo občutek, da smo slabe mame. To je najhujši občutek, ki ga novopečena mamica lahko občuti. Tudi sama sem doživela to v določenem trenutku pri vsakem od treh otrok. Pomembno je, da nam takrat ob strani stoji partner ali tretja oseba, da nam vlije upanje, ki je še kako pomembna vrlina med dojenjem ter da nam na pomoč priskoči s kakšno strokovno, praktično idejo. Še kako pomembno je, da vztrajamo in ne popustimo, četudi se nam zdi, da smo na koncu z živci.

Za to smo tu poporodne spremljevalke (dule) in svetovalke za dojenje. Naj ne bo klic na pomoč znak za slabost, znak, da mama ni dobra. Mama, ki bo poklicala na pomoč in se trudila, je dobra mama.

Pomembno je, da se na dojenje pripravimo pred porodom. Se udeležimo kakšne delavnice, ali pa se pogovorimo z usposobljeno osebo. Na voljo je veliko video in knjižnega gradiva (Materinstvo iz srca, 10 P-jev za uspešno dojenje,…).

Predvsem hormon oksitocin je tisti, ki vzpodbuja nastajanje mleka in občutek sreče, imenujejo ga hormon ljubezni. Nastajati začne med porodom, z namenom, da pripravi mamico na ljubezen do njenega novorojenčka. V nadaljevanju se sprošča med dojenjem, ko se otrok in mamica dotikata, gledata. Sta skupaj čim več časa. Zato ni nič narobe, če imamo otroka nenehno ob sebi. In ne, ne bomo ga razvadile. Tvorilo se bo mleko, dojenček in mamica pa bosta presrečna. ‘Kengurujčkanje’ (golo pestovanje prsi na prsi) je še kako dobrodošlo!

Za dober začetek naj bo novorojenček takoj po porodu položen gol na materine gole prsi (ni potrebno, da se takoj prisesa). Mleko, ki se tvori v prvih dneh, je kolsotrum, je zelo hranljivo in točno to, kar novorojenček po porodu potrebuje. V večini primerov je le-ta dovolj, da je otrok ‘sit’, predvsem pa umirjen in zadovoljen. Utrujen je od poroda, doživel je velik stres med prihodom na svet, vse kar rabi, je mamina bližina (po možnosti koža na kožo) ter nekaj kolostruma. Mleko se začne tvoriti v naslednjih dneh.

Želim si, da bi mame ob porodu vedele, da bodo njihove prsi začele proizvajati mleko in da ni potrebe po takojšnjem pitju novorojenčka po steklenički, češ, nimam dovolj mleka, otrok je lačen. Mleko ne nastane takoj po porodu, temveč v treh do petih dneh, včasih pa še malce kasneje.

Pogumno v prvih dneh, več pa v nadaljevanju jutri!

Lea Štrukelj Jeromen

Lea Štrukelj Jeromen

Univ. prof. šp. vzg, vzgojiteljica, mednarodno certificirana poporodna dula, mednarodno certificirana inštruktorica za masažo dojenčkov po IAIM metodi.
Lea Štrukelj Jeromen
Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Lea Štrukelj Jeromen

Lea Štrukelj Jeromen

Univ. prof. šp. vzg, vzgojiteljica, mednarodno certificirana poporodna dula, mednarodno certificirana inštruktorica za masažo dojenčkov po IAIM metodi.

Dodaj odgovor