Vpliv odnosa med staršema na otroke

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Vpliv odnosa med staršema na otroke

Ker prebirate zapise odgovornega starševstva, vem, da vam je mar. Mar vam je za vaše otroke in vaš odnos z njimi. Zavedate se, da z vašim partnerskim odnosom vplivate na vaše otroke tako v dobrem kot v slabem pomenu. Čustvena stanja, ki so v vas, se kar prekopirajo na otroke. Otroci so programirani, da naredijo kar čutijo da morajo, da preživijo. Nagon po preživetju, ko so v stanju umirjenosti, jim odpira možnosti raziskovanja sebe, okolice in odnosov z drugimi. Nagon po preživetju, ko so v stanju strahu, stresa, ker vi niste v redu in ne zmorete umiriti sebe in njih, jim nalaga, da skrbijo za vas, da boste zmogli poskrbeti zanje. Partnerski odnos izjemno vpliva na vaša čustvena stanja. V čustvenem smislu vam lahko prebuja mavrico čustev, med srečo in paničnim strahom.

Piše dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka

Varnost v partnerskem konfliktu

Ali ste vedeli, da cca. 70% partnerskih konfliktov ni nikoli rešenih?

Občutek varnosti v odnosu je odvisen tudi od tega, kako dobro se znamo prepirati in kaj pred in po prepiru naredimo. Dobro je, da ostanemo na eni temi, o kateri smo se začeli prepirati. Če se partnerja dogovorita, da bo on izpraznil pomivalni stroj do naslednjega jutra. Je to dogovor. Če ga ne izprazni, je ona potem mogoče jezna.

Če ona lahko začne pogovor o problemu na mehak način:
“Jezna sem, ker je pomivalni stroj še vedno poln! Moja potreba je, da ga izprazniš, da laho potem zložim notri umazano posodo in spraznim pult, da lahko skuham!”

Če on zmore prevzeti odgovornost in reči:
“Uf madonca, res je! Čisto sem pozabil. Bom naredil to takoj!”

Je to idealen razplet, brez žaljenja, sramotenja, prelaganja odgovornosti.

Otroci se z zgledom učijo prevzemati odgovornost ali se izgovarjati.

Lahko se pa odzoveta drugače:
Ona: “Spet nisi izpraznil pomivalnega stroja! A misliš da sem služkinja! Za vse sem sama. Prava lenoba si!”

In ker se on počuti napadenega, bo njegov scenarij verjetno nekako takšen:
On: “Nehaj kričat. Kaj ne vidiš, da imam svoje delo. Sploh ne znaš biti hvaležna, da sem ti včeraj odnesel smeti!”

In se nadaljuje … v smeri, kjer se oba počutita razvrednotena jezna. Številni brezvezni konflikti, v katerih je polno sramotenja, očitkov, zdrobijo varnost in povezanost v njunem odnosu v prah. V odnosu začne zevati odtujenost. Če znata dobro upravljati konfliktne situacije in ne gresta na sramotenje. Če znata prevzeti odgovornost, sodelovati in izgovarjati občudovanje, naklonjenost … v odnosu izgrajujeta občutek varnosti, v katerem se tako onadva počutita varna kot njuni otroci.

Veščin za dober odnos pa se da naučiti. Tako kot smo se naučili slabih. Pogosto je treba pogledati tudi nazaj, v naše odnose z našimi starši in razelektriti čustveno napetost, ki jo tovorimo že desetletja.

Pa ni treba. Želim vam lepe odnose. Želim tvorne korake k povezanosti, sočutnemu partnerstvu in sočutnemu starševstvu.

Se vidimo v Fb skupini Odgovorno starševstvo

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Nada Trtnik

Dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka vam pomaga do večje povezanosti v odnosu s partnerjem in otroki, boljšega rokovanja v konfliktu in večjega zadovoljstva s sabo. Ima doktorat in specializacijo iz Zakonske in družinske terapije, je usposobljena Imago edukatorka in terapevtka za delo z otroki. Vključena je v redno supervizijsko spremljanje terapevtskega dela in je članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

Dodaj odgovor