Kaj narediš, če se težke situacije ponavljajo in imaš močne čustvene izbruhe

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kaj narediš, če se težke situacije ponavljajo in imaš močne čustvene izbruhe

Vsebine, ki so ta teden pred vami, se bodo nanašale na mamino oziroma starševo dediščino in kako starš svoje lastne čustvene rane (nezavedno) predaja dalje. Ker veliko delam z mamicami, bom v vsebinah večkrat govorila MAMINA dediščina, čeprav enako velja tudi za očete, ki so enako pomembni pri vzgoji otrok. Tudi ti kdaj padeš ven in začneš kričati na otroka? Morda gre za tvojo čustveno zanko. Predhodne vsebine si preberite tukaj: 

Kaj narediš, če se težke situacije ponavljajo in imaš močne čustvene izbruhe?

Zato pa potrebujete poglobitev v čustva, ki so v vas. Zadnja kategorija je poglabljanje ali deepening. Spet bom uporabila primer iz potapljanja. Potapljači se potopijo, da lahko vidijo, kaj se skriva v globinah. Tega zelo, zelo verjetno ne boste mogli narediti sami, še manj v trenutku, ko ste pred tem, da izgubite živce. To lahko storite POTEM, ko je dogodek že mimo (ne skrbite, ob otroku je takšnih dogodkov vedno veliko).

Velik del lahko naredite z orodjem MAMIN ZAVEZNIK, če ste v članstvu Ljubeča mama. Vendar to ni terapija! Zato če so vsebine res težke, osebno priporočam, da ta proces izpeljete ob nekom, ki vas bo znal voditi. To je lahko psihoterapevt ali kdo, ki vas bo znal voditi vase. Šele ko boste zares začutili vse svoje občutke in čustva, ko jim boste res dovolili, da so, boste skozi njih prišli skozi. Tako boste (prvič) sprostili napetost, ki vam preprečuje stik z otrokom in (drugič) si boste ustvarili mehanizem samoregulacije. To pa je pravzaprav model, ki ga želite naučiti tudi otroka, torej kako naj v situacijah, ko ON znori, gre skozi ta čustven vihar, pride ven in tako dobi izkušnjo in mehanizem, kako ravnati v situacijah, ki so čustveno naporne in neprijetne.

Sedem vprašanj, s katerimi lahko začneš

1. Kar mi je bilo danes najbolj težko v zvezi z njim, je …
2. Čustva, ki jih ob tem čutim, so …
(jeza, žalost, nemoč, krivda, sram, …
3. Občutki v telesu, ki jih ob tem čutim, so …
(tiščanje v prsih, mravljinci v rokah, kepa v želodcu, …)
4. In kadar se tako počutim, reagiram …
5. In ko to delam, si predstavljam, da me moj otrok vidi kot …
6. Kadar se tako obnašam, je tisto, kar pravzaprav najbolj potrebujem, …?
7. Ti občutki so podobni (ali drugačni), kot sem jih sama doživljala kot otrok …

Mnogo ran, ki jih odrasli nosite s seboj, je nastalo v odnosih. In le v odnosih se lahko zacelijo.
Kljub temu, da mnogi še kot odrasli hrepenijo, da bi jih starši kdaj pohvalili, jim povedali, da jih imajo radi in objeli, pa lahko veliko ran zacelite v partnerskem odnosu. To je prostor za celjenje! Izbira partnerja ni naključje in prav partner vam je lahko v pomoč pri tem, da celite rane, ki jih potem tudi ne prenašate več dalje na lastne otroke.

Spremljajte vsebino ali vprašajte mag. Ano osebno kar v skupini Odgovorno starševstvo.

Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor