Ljubeča vedenja (2)

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Ljubeča vedenja (2)

Piše Tadeja Milivojevič Nemanič

Med osnovne začimbe partnerskega odnosa spadajo LJUBEČA VEDENJA. To so stvari, ki z njimi damo drug drugemu vedeti, da nam je mar eden za drugega in sicer tako, da si kot darila poklanjamo vedenja, pozornosti, rituale, ki so na kožo pisani obdarovanemu.

Za to moramo partnerja dobro poznati: vedeti moramo, kaj mu je všeč, v čem uživa, kako se sprosti, vedeti moramo, kaj ga razveseli, kaj rad poje in popije, kaj rad pogleda, kaj ga zanima … V nasprotnem primeru namesto ljubečega vedenja lahko pride do neprijetnega presenečenja.

Jaz imam rada čokolado in najraje Bajadere. Tjaž si je prvo zapomnil, drugo pa leta dolgo ne. Tako sem dobivala vse od temnih čokolad do mlečnih z rozinami, od kavnih do tistih z alkoholom. Za Bajadere sem mu povedala mnogokrat in počasi sem začela verjeti, da »če bi me imel on zares rad, bi točno vedel, kaj si želim. Če pa ne ve, me nima rad.« Ali variacijo na temo: »Če mu povem, kaj si želim (že stotič) in mi on to da, potem pa to tako ali tako ne šteje.«

V tako razmišljanje se zapletemo mnogi pari, rezultat tega pa je pogosto: »Ker partner NOČE!! ustreči meni, tudi jaz ne bom ustregel njemu.« Ali: »Dokler mi ne bo poklonil vsaj dveh ljubečih vedenj – glede na to, da sem mu jaz že štiri – ne bo nič!« In že smo v začaranem krogu.

Pri ljubečih vedenjih je poudarek na tem, da partnerju pomagamo, da mu povemo, kaj nam je všeč, časa si želimo, kaj bi radi počeli, kam šli. Na ta način partner dobi ideje. Nekatere so mu domače, so mu pisane na kožo, druge so iz njemu neznanega testa in sveta. Partner se seveda sam odloči, katera ljubeča vedenja nam bo poklonil.

Ljubeča vedenja ne vsebujejo zahtev ali obveznosti. So darila, ki jih je enostavno podariti in jih je pogosto mogoče dati, pa čeprav ti morda v nekem določenem trenutku »ni do tega«. Izvajaj jih ne glede na to, kaj čutiš do svojega partnerja in neodvisno od števila ljubečih vedenj, ki ti jih izkazuje.

Ob koncu pa še povabilo: S partnerjem vsak zase na list napišita konkretne, specifične, majhne stvari, ob katerih se počutita varne in ljubljene. Vključita tako stvari iz začetka vajinega odnosa, ki jih morda ni več v odnosu, tiste, ki so sedaj (mnoge med njimi se nam zdijo samoumevne, kot npr. skuhana kava, pozdrav, sporočilo kar tako … vendar niso. Niso samoumevne) in tiste, ki so zgolj v vajini domišljiji. Napišita jih, kolikor se jih le da, 10, 20 ali celo več. Čim manjših in čim bolj raznolikih. Izmenjajta si seznama in … na delo.

Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor