Otroci manj časa preživijo zunaj kot zaporniki

Digitalizacija in starševski strah sta glavna krivca, da otroci živijo v izolaciji. Ker otroci danes v naravi preživijo zelo malo časa, je njihovo zdravje precej oslabljeno, poleg tega pa imajo vse slabši občutek za okolico.

Otroci manj časa preživijo zunaj, kot zaporniki

Raziskave kažejo, da tri četrtine britanskih otrok preživi manj časa zunaj od zapornikov, kar je posledica “digitalne dobe”. Znanstveniki razlagajo, da je aktivno igranje otrok zelo pomembno za njihovo zdravje in razvoj, a da se starši bojijo odprtega prostora za otroke, kot so parki, gozdovi in podobno.

Berite tudi: Starši, vaši otroci bolehajo za pomanjkanjem narave

Najnovejše raziskave kažejo, da vsak deveti britanski otrok v celem lanskem letu ni bil v parku, gozdu, na plaži … Anketirali so 2.000 staršev otrok med 4. in 12 letom starosti in prišli do podatkov, da 74 % otrok preživi zunaj manj kot eno uro na dan. Po resoluciji Združenih narodov se mora zapornikom zagotoviti vsaj eno uro aktivne vadbe dnevno na prostem. To samo pove, da se večina staršev do otrok obnaša slabše, kot se morajo države do zapornikov.

Raziskava je pokazala, da se je samo v treh letih čas, ki ga otroci porabijo za igranje elektronskih igric, povečal za trikrat in je zdaj skoraj dvakrat daljši od časa, ki ga otroci preživijo zunaj.

“Odgovorni smo za vzgojo svojih otrok v izolaciji, ker jim odrekamo pravico do svobodnega otroštva. Vse to pozneje vpliva na njihovo duševno in fizično zdravje,” pravi Mark Sears, ki se ukvarja s promocijo aktivnega igranja.

Berite tudi: Preživljanje časa v naravi kot zdravilo

Liz Truss, sekretarka za ekologijo, je obljubila, da bo v tem letu vsak šolar imel možnost obiskati narodni park in da se zaveda potrebe, da se otroci učijo v naravi. “Naši otroci bi se morali vzpenjati po drevesih, ne po zidovih,” je še povedala Trussova.

Raziskave izpred treh let kažejo, da štirje od petih otrok nimajo pravega odnosa do narave.

Guardian

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor