Kako imeti poslušnega otroka brez kaznovanja

Kaznovanje otroka, odvzemanje nekaterih privilegijev, povečanje obveznosti – cilj vsakega od teh ukrepov je, da se otrok “nauči lekcije”. Raziskave pa kažejo, da otroci bolj razmišljajo o tem, če je kazen pravična, namesto da bi začutili kesanje zaradi tega, kar so naredili. Naš cilj je otroka naučiti sprejemati boljše odločitve, da vsi delamo napake in da imamo moč in pogum, ki sta potrebna, da teh napak ne ponavljamo. Zato moramo uporabljati tudi druge strategije, ki pa so drugačne od kaznovanja.

kako-imeti-poslusnega-otroka-brez-kaznovanja-1

Spremenite jezo v empatijo

Ko bo otrok začutil, da ste na njegovi strani, se bo počutil varnega in bo z vami lahko sproščeno govoril. Brez tega občutka varnosti, se bo otrok postavil proti vam, ker bo pričakoval obsodbe in kazni in na otroka ne boste imeli nobenega vpliva. Namesto da otroka takoj kaznujete, mu lahko na začetku samo poveste, da rabite nekaj časa za razmislek in se umirite. Potem se boste lahko z otrokom pogovorili o tem, kar se je zgodilo.

Ne hitite s kaznijo, ampak poslušajte otroka

Ni vaš cilj, da naderete otroka in ga kaznujete, po možnosti mu še zagrozite, kaj vse se mu bo zdaj zgodilo. Cilj je, da otrok razume, da imajo njegova dejanja posledice in mora zanje prevzeti odgovornost, pa naj so te posledice pozitivne ali negativne. Če se otroku ni potrebno braniti pred vami, bo imel več možnosti, da to odgovornost prevzame nase. Če je otrok, na primer, dobil slabo oceno, ga ne kaznujete in zaprete v sobo, ampak mu pomagate, da bi dosegel svoje cilje. Sedite z njim vsak večer, če je to potrebno, in mu nudite podporo.

Kako imeti poslušnega otroka brez kaznovanja

Povežite se z vašim otrokom

Če vašega otroka skrbi, da se boste nanj jezili, bo ali burno odreagiral ali “zmrznil” in tako se bo proces učenja povsem ustavil. Prav tako takrat obstaja veliko večja možnost, da bo lagal. Če želite, da se vaš otrok nekaj nauči, morate ustvariti varno vzdušje za pogovor. Če želite v tem uspeti, morate najprej razumeti, da otrok vse dela z razlogom. Čeprav za vas ni dober, je pa vseeno razlog za dejanja vašega otroka. Če hočete preprečiti, da se to ponavlja, morate razlog odkriti.

Sprašujte

Naj bo pogovor sproščen, kolikor je to le mogoče. Če se malo še pošalite, boste razbili napetost in izboljšali vajin odnos. Opomnite se, da je pogovor odlična izkušnja tako za otroka kot tudi za vas. Poskusite izvedeti, če se je otrok zavedal svojih dejanj, kaj ga je privedlo do te izbire, kaj misli zdaj o tem, kar je naredil, če so bile posledice, če bi spet to enako ponovil in zakaj, da bi lahko naslednjič sprejel boljšo odločitev.

Kako imeti poslušnega otroka brez kaznovanja

Poslušajte otrokovo mnenje

Povejte otroku, da želite slišati, kaj razmišlja o tem, kar se je zgodilo in ga pustite govoriti. Bodite potrpežljivi in z vašim odzivom pokažite razumevanje. Naj vam otrok pojasni, kaj se je zgodilo, vi pa se potrudite, da skupaj z njim razjasnite celotno situacijo. Na primer: “Se pravi, ti in tvoj brat sta bila zelo jezna drug na drugega? Tebi ni bilo všeč, ko je on … in si mu hotel vrniti, ker si bil jezen?” ipd.

Poskušajte pogledati stvari skozi otrokove oči

To vam bo pomagalo, da boste razumeli, kaj ga je privedlo do določenega dejanja in otroku boste dali priložnost, da bo razumel, kaj je sprožilo njegovo slabo vedenje. Otroci ponavadi vedo, kaj bi bilo prav storiti, ampak nekaj jim prepreči, da to naredijo. Kaj je bilo to? Kaj lahko naslednjič izboljša, da bi izbral pravo stvar?

Na primer, kaj če gre vaš otrok s prijatelji igrati nogomet, namesto da bi se doma učil in zaradi tega dobi slabo oceno? Če se boste pogovorili z njim v miru, lahko spoznate, da mu je pomembno biti sprejet v družbi in da misli, da mora vedno, ko ga pokličejo, z njimi ven. Pri tem mu lahko vi pomagate z vašimi nasveti. Takoj ko bo ta problem rešen, se bo otrok lahko bolj skoncentriral na šolske naloge. Če bi ga namesto tega kaznovali, ne bi nikoli izvedeli, kje je v resnici problem. Zamudili bi priložnost za pogovor o njegovih občutkih in priložnost, da bi našli rešitev za naslednjič. Kazen otroku ne bo pomagala rešiti tega konflikta, zato bo naslednjič naredil enako.

Kako imeti poslušnega otroka brez kaznovanja
Foto: Lance Nelson

Učite se skupaj z otrokom – nikar ne mislite, da vse veste

Takoj ko se čustva malo umirijo in bo otrok razumel posledice svojih dejanj (slaba ocena, zlomljena skodelica, poškodovan brat ipd.), mu bo žal. Toda ta občutek se pojavi samo takrat, ko jeza mine in ko otrok pokaže, da želi stvari popraviti. Takrat ga lahko vprašate “kaj lahko narediš, da bi popravil situacijo?”, “kaj si se naučil iz tega?” in “kako ti lahko pomagam?”.

Kaj pa, če otrok reče, da mu ni mar?

Ko otrok govori, da ni pomembno, ker je poškodoval brata ipd., ti odgovori predstavljajo obrambo. Dajte otroku še malo časa in se pozneje, ko se še malce umiri, pogovorite o tem, kar se je zgodilo. In ko naslednjič pričnete z njim pogovor, bodite polni empatije, ker mu bo to pomagalo, da se odpre.

Kako imeti poslušnega otroka brez kaznovanjaa-brez-kaznovanja-3
Foto: Gerry Thomasen

Uporabite svojo moč

Vaša moč je v kateri koli situaciji večja, kot si mislite. Vi ste otrokov vodič tudi takrat, ko se upira. Če je otrok poškodoval brata ali sestro, imate priložnost rešiti težavo med otrokoma. Če je otrok dobil slabo oceno, imate priložnost razmisliti o organizaciji družine in najti način, kako mu pomagati. Ko starši otrokom nudijo dovolj podpore, se otrok ponavadi izboljša in izpolni pričakovanja. Nekaterim otrokom je namreč potrebna večja podpora kot drugim.

Vzemite si čas za prilagajanje

Tehnika prehoda s kaznovanja na empatijo zahteva čas. Ne počutite se krive, ker vsak starš dela najbolje, kot lahko. Če ste otroka do zdaj vedno kaznovali, bo vaš otrok ubogljiv zaradi strahu. Ko nehate s kaznovanjem, vas bo morda prenehal poslušati. Bistveno je z otrokom zgraditi boljšo povezavo, da bi otrok želel z vami sodelovati in vas ne bi želel razočarati. Če se ne boste uspeli povezati, se bo otrok vašim pravilom samo smejal. Če prenehate s kaznovanjem in spremenite svoje obnašanje do otroka v pozitivno, se bo tudi njegovo obnašanje spremenilo.

Jovanka Lazarević

Ocena:
[Skupaj: 16 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor