Spopadanje z agresivnim vedenjem malčka

Agresivno vedenje v tem obdobju malčka ni nenavadno. Ugotovite, zakaj do tega pride in kako lahko pomagate vašemu otroku skozi to izredno težko obdobje njegovega razvoja.

Spopadanje z agresivnim vedenjem malčka

Se trudite z izredno težavnim malčkom, ki je po naravi postal veliko bolj zahteven in agresiven? Pozdravljeni v novem obdobju malega otroka. Prepričajte se, da ste pripeti, saj zna biti ta vožnja kar precej luknjasta …

Kam je šel moj luštkani dojenček?

Pravzaprav je zelo pogosto, da se ravno prijazni, zadovoljni dojenčki spremenijo v zahtevne in agresivne malčke v času, ko dosežejo leto in pol do dve leti starosti. In medtem ko tega ne izkusijo vsi otroci, je pravzaprav z vidika otrokovega razvoja popolnoma normalno, da pri tej starosti prične preizkušati oziroma premikati postavljene meje.

Malčki doživljajo ogromno eksplozijo možganskega razvoja, ki se pokaže v stopnjevanju samostojnosti in osebnih željah. Ja, še vedno je njihovo razumevanje sveta okoli njih omejeno in so izzvani in zmedeni zaradi vseh čustev, ki jih občutijo.

Zato je zelo pomembno, da si zapomnimo, da so ta mala čudovita bitja prvič v življenju dobesedno v iskanju svoje poti. Odkrivajo svet okoli sebe in iščejo, kje v njem je njihovo mesto. Medtem ko se njihova mobilnost znatno povečuje, pa ni nujno, da ji enakovredno v razvoju sledi tudi sposobnost komunikacije.

Dodajte še vsa nova čustva, ki jih zmedejo in s katerimi se ne znajo spopadati in … BUM. Na dlani imate malčka, polnega frustracij, ki je v določenih primerih lahko celo agresiven.

Kako izgledajo malčkove frustracije?

Težavno obnašanje, ki ga malčki lahko prikažejo, je seveda odvisno od njihovega individualnega temperamenta in faktorjev iz okolja, ampak splošni vodnik po raznih vrstah neprimernega vedenja izgleda nekako takole:

 • Izbruhi jeze
 • Kričanje
 • Udarci
 • Ugrizi
 • Praskanje
 • Vlečenje za lase
 • Ščipanje
 • Izključevanje očitnega

Seveda lahko težavno vedenje pripišete temperamentu vašega otroka, njegovi čustveni nezrelosti in družbenim izkušnjam. Ampak mogoče ni vse tako zelo zapleteno. Vaš malček mogoče ne zna verbalno izraziti svojih potreb, a če ga v času njegovih izpadov dobro opazujete, boste hitro videli kakšen namig ali dva, zakaj je prišlo do njegovega početja.

 • Je lačen?
 • Je utrujen?
 • Je preveč stimuliran?
 • Je zdolgočasen?
 • Je dobil primerno/zdravo hrano?
 • Je izven svoje običajne rutine?

Vse te težave neposredno vplivajo na otrokovo doživljanje in obnašanje v katerem koli trenutku.

Pustite predsodke pred vrati

Bodimo iskreni … v nekaterih primerih je prav sramotno, ko otrok prične s svojim nastopom in postane do drugih otrok agresiven – ali celo do vas.

Vendar pa poglejte na zadevo z druge perspektive: kakršenkoli sram, ki ga čutite v povezavi z obnašanjem vašega otroka, je prej vaš odziv na prejeto obtoževanje in prezir drugih staršev kot pa vaš neuspeh v igri starševstva. In vsakršno obsojanje, resnično ali le perceptivno, ni zdravo ali koristno za pozitiven izid za kogarkoli.

Vedite, da tudi drugi starši vsaj približno vedo, kako težka sta to starostno obdobje in ta otroška faza. Vaš otrok zagotovo ni prvi, ki je kdaj povlekel drugega otroka za lase ali udaril drugega otroka po roki, ko je ta segel po priljubljeni igrači, zato se, namesto da bi se s tem obremenjevali, raje poskusite osredotočiti na vašega otroka in kako takšno situacijo rešiti kar se da hitro in mirno.

Spopadanje z agresivnim vedenjem malčka

Z agresivnim in težavnim vedenjem želite opraviti kar se da hitro, preden bo otrok že pozabil, kaj je storil. Uporabite vsako situacijo, da otroka naučite, kaj je prav in kaj narobe, tako da ste jasni glede nesprejemljivega obnašanja in dosledni glede posledic, ki mu sledijo.

Poskusite lahko naslednje:

 • V trenutku skočite in ga ločite od nastale situacije.
 • Za določen čas ga ločite od igre (to je lahko zgolj minuta), da začuti posledice svojih dejanj. Na primer: en udarec in igranja je konec.
 • Razložite mu, da to, kar je storil, ni prav in podprite z argumentom.
 • Odpeljite ga nazaj in zahtevajte opravičilo. Pa čeprav to pomeni, da to storite tudi sami (v primeru, da je kaj polomil ali razmetal, mu pomagajte popraviti ali pospraviti).
 • Ves čas ostanite mirni.

Vaš odziv na dejanja otroka bo imel močan vpliv na utrjevanje pravil. Poskusite brez dvigovanja vašega glasu, ostanite mirni in se nadzorujte. Vedno jasno izrazite, kaj bi bilo v dani situaciji primerno storiti. A vendar oblecite svoje »potrpežljive« hlače … Lahko bo trajalo kar nekaj agresivnih incidentov, preden si bo otrok lekcijo dobro zapomnil.

Tudi to bo minilo

Z neprestanim vodenjem, doslednostjo, potrpežljivostjo in podporo obeh staršev kot tudi bližnjih, bo agresivno vedenje minilo, ko se malček čustveno razvije in postane domač z družbenimi pravili in etiko igre.

Ne glede na vse, če ste zaradi povečanega agresivnega vedenja zaskrbljeni, lahko obiščete pediatra ali katerega drugega strokovnjaka s tega področja in pridobite osebno oceno oziroma mnenje glede stanja vašega otroka.

Kidspot

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor