Kaj mora vsaka mama vedeti o vročini pri otroku

Najtežji trenutki, ki sem jih kot mama doživela, so bile bolezni moje hčerke. Sodeč po zgodbah žensk, s katerimi se pogovarjam bodisi kot homeopatinja bodisi kot psihoterapevtka, nisem v tem niti malo osamljena. Zelo težko nam je v času, ko naši otroci zbolijo, ker otroci takrat trpijo in naša želja je, da bi jih zaščitili od kakršnega koli trpljenja, ker jih imamo radi najbolj od vsega. Prav tako so to situacije, v katerih se bojimo za njihovo zdravje in celo za življenje in pod vplivom raznih strahov v teh trenutkih nismo sposobni biti ravno najbolj umirjeni in racionalni.

Nasvet homeopata - kaj mora vsaka mama vedeti o vročini pri otroku
Foto: Matteo Bagnoli

Ker večina mamic niso zdravnice po poklicu, se takrat, ko so otroci bolni, opiramo na nasvete, ki jih dobimo od otrokovih pediatrov. Prepričana sem, da je večina od vas dobila nasvet od pediatra, da ni potrebno nižati vročine pri otroku, ki ni višja od 38,5 stopinj Celzija. Tudi sama sem slišala ta nasvet in ne morem se pohvaliti, da sem ga vedno upoštevala, ker mi nihče ni pojasnil, zakaj je to pomembno. Jaz pa se nisem spomnila, da bi ga vprašala. Kot sem že povedala, se v teh situacijah ne morem ravno pohvaliti s svojo umirjenostjo in ravnodušnostjo.

Na mojo srečo je v moje življenje prišla homeopatinja, ki mi je pomagala, da se več naučim o imunskemu sistemu in o mehanizmih, ki jih ta sistem aktivira, da bi se zaščitil in ubranil pred vsem, kar ruši normalno delovanje organizma. En od njih je tudi mehanizem povišane temperature. Homeopatinja me je naučila vrsto pomembnih dejstev o povišani temperaturi med boleznijo:

  • Naučila me je, da se vročine ne bojim več, ampak se je veselim, saj povišana temperatura kaže na to, da je imunski sistem mojega otroka učinkovit in da opravlja svoje delo na najboljši možni način.
  • Naučila me je, kaj se v resnici dogaja v telesu, ko se pojavi visoka vročina. Takrat imunski sistem sproži razne procese za ozdravitev: vročina pospeši metabolizem, povečuje število belih krvnih telesc, poveča se pretok krvi, po celem telesu se razširijo žile, pride do izgube apetita, da prebavni trakt dobi možnost, da se osredotoči na izločanje strupa, pride do driske, bruhanja kot še enega načina izločanja strupa, poveča se potenje, iz nosu se več cedi, kar so vse dodatni načini izločanja strupov iz telesa.
  • Naučila me je, kaj se dogaja, ko starši ne prepoznamo v visoki vročini prijatelja in zaveznika zdravja naših otrok, ampak jo imamo za sovražnika in se borimo proti njej (s pomočjo antipiretikov, pri resnih boleznih s pomočjo kortikosteroidov). Takrat se reaktivnost organizma* postopoma podira in takrat telo v celoti preide iz faze infektivnih bolezni v fazo resnih zdravstvenih težav, ker se bolezen preseli na notranje organe. Ko je telo v fazi razvoja resnih zdravstvenih težav, je reaktivnost* organizma zelo nizka oziroma slaba. Tedaj ni nobenih izločevalnih procesov in pogosto ni nobenih simptomov bolezni ali neravnovesja.
Nasvet homeopata - kaj mora vsaka mama vedeti o vročini pri otroku
Foto: Kourtlyn Lott

Verjamem, da se boste strinjali z mano, da je naša dolžnost in obveza, kot tudi pokazatelj ljubezni do naših otrok, da naredimo vse, kar je v naši moči, da razvijejo močan imunski sistem. To je najboljše darilo, ki jim ga lahko v življenju damo. Da bi to bilo mogoče, moramo prenehati zbijati vročino za vsako ceno in v vsakem primeru, saj brez vročine se močan imunski sistem ne more razviti. Posebno zato, ker imamo v homeopatiji tako nežno, neškodljivo podporo proti mnogim akutnim boleznim, skozi katere gredo naši otroci.

Tatjana Šešum

* Reaktivnost lahko definiramo kot sposobnost osebe, da obdrži svojo mentalno, emocionalno in fizično integriteto s pomočjo učinkovitega sistema zaščite proti škodljivim zunanjim vplivom. Na fizičnem nivoju bi reaktivnost pomenila, da mora oseba imeti dober imunski sistem, organizem, ki je sposoben očistiti telo bakterij, virusov in strupov.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor