Kdaj je pravi čas za prebadanje ušes

Zakaj deklicam v zgodnjem otroštvu ni varno prebadati ušes?

Naj dojenčici preluknjam ušesa? Je varno? Je bolje to narediti novorojenčku ali ko deklica napolni dve-tri leta ali še kasneje? To so dileme, ki “mučijo” številne starše. Uhani so okras in znak razpoznavnosti med spoloma. Nekoč je bil uhan skoraj obvezen detajl, danes pa zdravniki menijo, da ne samo da ni nujen, ampak lahko povzroči resne težave in okužbe.

Kdaj je pravi čas za prebadanje ušes

Tisti, ki zagovarjajo luknjanje ušes dojenčkom že pri treh mesecih, navajajo kot prednost dejstvo, da majhen otrok ne bo tikal uhanov in tudi, da mu bo prizanesen morebiten strah. Specialistka ORL, dr. Sandra Stojanović, meni, da je tvegano luknjati ušesa otroku, ki še ne zna sam skrbeti za higieno.

  • Malčki so radovedni, “čačkajo”, se dotikajo in zaradi tega se rana lahko okuži. Dojenčkom ni priporočljivo dajati uhanov. Rano moramo čistiti s hidrogenom nekaj krat dnevno, kar je za otroka obremenjujoče. Obstaja tudi možnost za alergijo na kovino. Tukaj je tudi vprašanje izbora, ali bo deklica želela uhane nositi ali ne. Šele takrat, ko gre v šolo, se lahko sama o tem odloči.

Tudi pediatri so mnenja, da je vprašanje “okraševanja ušes” deklicam in dekletom do polnoletnosti kontroverzno iz zdravstvenega, etičnega in estetskega vidika.

  • Klasična medicina  nima dokazov, da je vsako luknjanje ušes nevarno in problematično. Vendar pa že najmanjša invazivna metoda, kar luknjanje tudi je, nosi s seboj možnost zapletov, predvsem okužb in sepse, meni pediatrinja dr. Tanja Janković.  Z druge strani pa šole tradicionalne medicine, kot so indijska in kitajska, verjamejo, da obstaja določena nevarnost, da z prebadanjem ušes zadenemo in poškodujemo občutljive akupunkturne točke, ki so pomembne za normalno delovanje določenih organov in sistema organov v telesu.

Dr. Tanja Đukić Janković trdi, da je iz etičnega vidika nesprejemljiv kakršen koli poseg na telesu osebe, ki sama ne more razumno in z uvidom v možne posledice prebadanja ušes sprejeti ali zavrniti. Zato smatra, da je potrebno prebadanje ušes ali kakršnokoli medicinsko neupravičen poseg, ki ni nujen, ne glede na vse mogoče kulturne ali tradicionalne razloge, odložiti do polnoletnosti osebe.

Nekoč so dojenčki dobivali okras na ušesih že nekoliko mesecev po rojstvu: to so naredile z iglo v glavnem spretne ženske, kasneje medicinske sestre in zlatarji. Danes številni zlatarji pravijo, da nočejo sprejete te odgovornosti pri otrocih, ki so mlajši od sedem let.

Kaj pa menite vi? Kdaj je pravi čas, da dobi deklica “prave” uhančke?

Bebac.com

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor