Otroka ne zdravijo čudežna zdravila, ampak način življenja

Mnogi starši verjamejo, da obstaja zdravilo, ki lahko na čudežen način vpliva na povečanje imunosti pri otrocih, vendar pa si preberite, kaj svetuje dr. Komarovski, znani zdravnik in avtor številnih knjig o skrbi za otroka.

Otroka ne zdravijo čudežna zdravila, ampak način življenja

Kako otroka zaščititi pred alergijami

Dr. Komarovski svetuje: “Ljudje, še posebej pa otroci, imajo sposobnost adaptacije na vse vremenske pogoje. Sprememba klime lahko resno vpliva na bodočnost človeške civilizacije, vendar pa je bistveno precenjen vpliv teh sprememb na zdravje enega, konkretnega otroka.

Življenje sodobne družine se danes zelo razlikuje od tistega, kar je bilo običajno pred dvajsetimi ali tridesetimi leti. Vse je drugačno: od nege otrok, do hišne tehnike, klima naprav, hrane in tudi časa, ki ga preživimo na svežem zraku ter tudi kvalitete če-tega, športa in rekreacije v otroških ustanovah, tako predšolskih kot šolskih. Posebno vprašanje je današnja medicinska etika. Parola agresivnih farmakologov se glasi: ni zdravih, obstajajo samo tisti, ki niso dovolj temeljito pregledani. Za vsako, tudi najmanjšo težavo, so farmacevtske družbe izumile zdravilo. Še en bistven faktor so računalniki, ki resno vplivajo na sodobno vzgojo in komunikacijo med otroci in starši.

Vse to navajam, da bi opozoril, da so starši nagnjeni k temu, da podnebne dejavnike smatrajo kot opravičilo za lastne napake in lenobo, saj se zdravje in imunost otroka oblikujeta predvsem z načinom življenja. In mama in oče sta tista, ki oblikujeta način življenja svojega otroka.

Ko starši ne morejo oceniti, kaj je dobro ali slabo za svojega otroka, ko ne znajo organizirati pravilne nege oz. režima prehrane, vadbe, sprehoda, kopanja, nudenja osnovne medicinske pomoči pri pogostih otroških boleznih – vse to vodi do tega, da se starši “v zboru” sklicujejo na slabo klimo, onesnažen zrak, neorganizirano državo, slabe zdravnike itd.

Še ena tipična zabloda je, da je večina odraslih prepričana, da obstaja zdravilo, ki lahko na čudežen način vpliva na krepitev imunosti pri otrocih. Takih zdravil v resnici ni, vse tisto, kar je na policah številnih lekarn, je zavajanje. Namen teh preparatov je, da imajo lahko starši mirno vest, da so naredili nekaj dobrega za svojega otroka. Drugi cilj prodaje takih zdravil je, da si proizvajalci napolnijo žepe.

Če želite, da vaš otrok ne boleha, če želite, da se hitro in lahko adaptira na življenjske razmere in okoliščine, ki se zelo hitro spreminjajo, potem berite, zanimajte se. Vendar pa predvsem ne dovolite, da je otrok pretoplo oblečen, ne hranite ga preveč, spodbujajte vsakodnevno telesno aktivnost in ne imejte jih v “sterilnih” pogojih. Z otroki preživljajte več časa na svežem zraku in ne dajajte jim “čarobnih” tablet za krepitev imunosti. Otroku sta predvsem potrebna mama in oče”.

Ocena:
[Skupaj: 9 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor