Obdobje identitete: od 3. – 5. leta

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Obdobje identitete: od 3. - 5. leta

Piše Tadeja Milivojevič Nemanič

Današnja fotografija je tipična za obdobje identitete, obdobje, kjer lahko otrok v 5 minutah zamenja 10 vlog 

V tem obdobju se – kot rečeno – razvija identiteta otroka. To je obdobje, ko starš otroku pripoveduje zgodbe in jih otroci podoživljajo, se jih igrajo. Pomembne so domišljijske igre – s starši, sorojenci, igračkami …. Z eksperimentiranjem z različnimi vlogami otrok poskuša izoblikovati tako identiteto, da bo sprejemljiva za starše in prijetna zanj. Posveča se predvsem sebi, hkrati pa opazuje tudi starše. Poskuša odkriti v čem je drugim enak in v čem se od njih razlikuje. Otrok bo postal ločeno, samostojno bitje, ki mu je jasno: »Jaz nisem ti, jaz sem jaz.« Še vedno potrebuje starša, ki mu mora biti na voljo in hkrati začenja razumevati, da se od njega razlikuje.

Kateri razvojni impulz se pojavi v tem obdobju?

Razvojni impulz je izražanje različne plati sebe in eksperimentiranje. Impulz je zadovoljen, ko skrbnik lahko zrcali te prehodne identifikacije in izraze sebe.

Kaj otrok potrebuje v tem obdobju?

Najbolj od vsega otrok potrebuje IGRO!!! Otrok preizkuša različne vrste vlog (princeska, spajdermen, ropar, smetar, kuharica …). Starš ne sme ene vloge favorizirati pred drugimi. Vse vloge otroka v tem obdobju so enako pomembne, ker se otrok skuša identificirati in pripraviti na različne vloge, ki jih bo v življenju imel.

V idealnem primeru bo starš sprejel vse njegove raznovrstne jaze. Naloga staršev je, da natančno in nevtralno odzrcalijo in validirajo vse te vloge. S tem dobi otrok občutek, da je razumljen in prepoznan. Otrok dobi občutek. »JAZ SEM JAZ!« S tem se vse te različne identitete na koncu zlijejo in otrok ima jasno sliko o samem sebi. Istočasno pa dobi otrok tudi jasno sliko o svojih starših.

Katero sporočilo je dobro, da otrok dobi?

»V redu je, da si ti ti.«

Kakšen je zdrav izhod iz tega obdobja?

Zdrav izhod iz te faze je razvoj varnega in integriranega občutka sebe, s tem, da integrira vse te različne identitete. S tem otrok dobi gotovost vase in pozitivno samopodobo.

Kaj je izziv za starša?

Izziv za starša je, da na eni strani ni preveč rigiden in ne cenzurira ali favorizira različnih vlog, po drugi strani, pa ne sme s svojimi odzivi preseči otrokovega navdušenja.

Odgovorno starševstvo

Odgovorno starševstvo

V FB skupini Odgovorno starševstvo vam je vsak teden na razpolago strokovnjak s svojo temo. Več o ekipi strokovnjakov in najavljenih temah poglejte na strani Odgovorno starševstvo.
Odgovorno starševstvo
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor