Obdobje kompetence: od 5 – 7 let

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Obdobje kompetence: od 5 - 7 let

Piše dr. Tadeja Milivojevič Nemanič

V tem obdobju se otrok pospešeno odpira novim znanjem in veščinam. Zanj je v tem obdobju bistveno, da ZMORE SAM! Pomembno je, da starš ne dela stvari namesto njega, temveč otroku le sledi in mu je na voljo, če otrok pomoč potrebuje. Otrok raziskuje, kako lahko sam vpliva na svet, ki ga obdaja. Odkriva svojo moč v odnosu do predmetov in soljudi. Z veseljem se uči in upa si tvegati. Najpomembnejši cilj za otroka v tem obdobju je zmaga.

Kateri razvojni impulz se pojavi v določenem obdobju?

Razvojni impulz, ki se pojavi v tej fazi je, da postanemo kompetentni, močni, učinkoviti in sposobni izvajati različne naloge. Impulz je zadovoljen, ko starš/skrbnik ustvari ustrezne naloge/zadolžitve, ko daje ustrezna navodila, kako se lotiti stvari in ko pohvali dosežke.

Kaj otrok potrebuje v tem obdobju?

Otrok potrebuje starša, ki zrcali, ki postavlja meje in potrjuje, kar otrok naredi. Potrebuje pohvalo za prizadevanja pri učenju raznih veščin ter praznovanje novih dosežkov. Ko se mu kaj ponesreči, mora starš zrcaliti njegova čustvena razočaranja. Otrok mora dobiti sporočilo, da je dragoceno že to, da se zanima za neko veščino, ne glede na rezultat. Otrok potrebuje pomoč, da bo spoznal, da je neuspeh pri obvladanju neke veščine predvsem priložnost za nove poskuse pridobivanja te veščine.
Dom mora v tem obdobju biti varno zavetje, v katerem se lahko preizkušajo nove spretnosti in veščine.

Katero sporočilo je dobro, da otrok dobi?

»Lahko to storiš in jaz sem tukaj, da ti pomagam, če me potrebuješ.« Oziroma: Zmoreš!

Kakšen je zdrav izhod iz tega obdobja?

Zdrav izhod je kompetentnost, razvit občutek lastne moči, učinkovitosti in kompetence.

Kaj je izziv za starša?

Izziv za starša je, da na eni strani ni pretirano tekmovalen in to prenaša na svojega otroka po drugi strani pa, da se za vsako ceno ne izogiba tekmovalnosti. Izziv je tudi otroku dopustiti, da stvari opravi sam in hkrati biti na razpolago, če otrok to želi/potrebuje.

Morda vas zanima še to:

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini.

Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.
Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor