Pet strategij, ki krepijo odnos med očetom in  hčerko

Pet strategij, ki krepijo odnos med očetom in  hčerko

Za nekatere očete je prav strašljivo, če morajo s hčerko načeti pogovor o težkih, globokih in občutljivih temah. Takšne pogovore raje prepustijo mamam. Toda zelo se obrestuje, če se očetje angažirajo in se s hčerkami pogovorijo tudi o manj prijetnih plateh življenja. Mogoče bodo sprva ti pogovori nerodni in čudni. Potrebna sta vztrajnost in odločnost in kmalu se bodo pokazali pozitivni učinki v odnosu.

Dejstvo je namreč naslednje: ko se je hči pripravljena pogovoriti, odpre svoje srce. Ob tem se odpre tudi očetovo srce in pot za komunikacijo je odprta.

Ključ za ljubeč in trden odnos med očetom in hčerko je torej v komunikaciji.

Naučite jo smejati se iz srca

Smeh je pogosto najboljše sredstvo za doseganje sproščenosti in povezanosti. Če se skupaj smejeta, je to dober korak h kvalitetnejšemu odnosu. Nevroznanstvene raziskave potrjujejo pozitivne učinke skupnega smejanja, saj naj bi se ob tem v možganih sproščale kemične spojine, ki vzpodbujajo socialno povezanost in krepijo odnose z bližnjimi. Smeh je najboljše zdravilo pa še zastonj je, zato se ga poslužujte kolikor le lahko. Svojo hčer vprašajte:

 • Kaj na meni te nasmeje?
 • Kateri kos svojega oblačila bi rada, da vržem stran?
 • Ali kdaj sanjariš o svojem poročnem dnevu? Kako si ga predstavljaš?
 • Katere so tri stvari, za katere bi želela imeti dovolj poguma, da jih izpelješ?
 • Če bi se lahko spremenila v katerokoli žival, katero bi si izbrala? Zakaj ravno to?

Naučite jo ljubiti

Ena izmed najpomembnejših očetovskih nalog je ta, da hčerko nauči ljubiti in ceniti samo sebe. Potem bo lahko svojo lepoto in ljubeznivost delila tudi z drugimi. Očetje igrate pomembno vlogo pri odraščanju hčerke v zdravo, zadovoljno in samozavestno žensko. Če ji izkazujete ljubezen, ne bo nikoli v dvomih glede lastne vrednosti. Imela bo pozitivno samopodobo in znala bo gojiti zdrave odnose.

Ljubezni in samopotrditve ne bo iskala na napačnih krajih in pri napačnih ljudeh. Če jo boste naučili prejemati ljubezen, se jo bo naučila tudi razdajati na primeren način. Vaša hči bo uživala življenje.

Postavite ji katero izmed naslednjih vprašanj.

 • Katera so tvoja tri močna področja? (Povejte ji tudi, kako jo vidite vi in kaj se vam zdi, da so njena močna področja.)
 • Kaj lahko jaz naredim, da se boš počutila bolj ljubljeno, posebno, sprejeto?
 • Ko dekleta in žene dvomijo v svoje sposobnosti in vrednost, jim to onemogoča doseganje zastavljenih ciljev. Kakšna negativna prepričanja imaš o sebi, ki te ovirajo, da bi posegla po svojih sanjah?
 • Kako razumeš pojem ‘spreminjati svet’? Ali meniš, da imaš to moč ali da jo boš imela v prihodnosti?
 • Če bi se skupaj odločala za prostovoljno delo, kaj bi izbrala? Kaj misliš, kakšne pozitivne posledice bi to imelo na najin odnos in na skupnost?

Naučite jo gledati s srcem

Naloga očeta je hčerko spremljati na poti spoznavanja same sebe in v odnosu z drugimi. Če ji kot oče na tej poti ne boste stali ob strani, jo vzpodbujali in podpirali, potem bo vaše mesto zasedel nekdo drug. Kar bi morala dobiti od vas, bo poiskala drugje, česar si pa najbrž ne želite. Glasovi, ki jo bodo nagovarjali, so lahko vsej prej kot dobronamerni. Zato bodite vi tisti, čigar glas bo najglasnejši in najmočnejši. Vzpodbujajte jo, da je iskrena sama s sabo in da si prizna svoje slabosti, šibka področja in zmedenost. Do sebe naj bo prizanesljiva in tudi drugih naj ne sodi prehitro. Le tako bo lahko napredovala.

Vprašajte jo:

 • Ali kdaj naredim ali rečem kaj takšnega, kar te odbije in potem ne želiš deliti z mano svojih misli in občutkov?
 • Ali se spomniš kakšnih besed, ki sem ti jih izrekel in si se po njih počutila bolje oz. slabše v svoji koži?
 • Kdaj ti je najlažje oz. najtežje biti takšna, kot si?
 • Kaj bi počela v svojem življenju, če ne bi imela nobenih omejitev?
 • Kako gledaš na moj način spopadanja s vsakodnevnimi težavami? Ali se ti zdi, da je duhovnost pomembna?

Naučite jo žalovati

Bodite blizu svoji hčerki in bodite pozorni na to, kaj jo prizadene. Ko pride do prepira, si tisti, ki je v podrejenem položaju jasneje zapomni besede in dejanja, ki so ga prizadela. Po vajinem konfliktu bo hči še dolgo nosila v srcu krute besede, ki so ji bile namenjene. Zato stopite korak naprej in jo povprašajte, na kakšen način ste jo prizadeli ter storite vse, da popravite razpoko v vajinem odnosu. Če je njeno srce ranjeno zaradi besed ali dejanj drugih, ji bodite v oporo. Poslušajte jo, dopustite ji žalovati potem pa ji pomagajte zaceliti rane. Pozanimajte se, kaj misli o naslednjih rečeh:

 • Kaj lahko storim, da bom boljši oče zate?
 • Ali se spomniš, kdaj sva si v vseh teh letih bila najbližje? Ali si trenutno zadovoljna z najinim odnosom ali si želiš, da bi si bila bliže?
 • Ali te moje besede oz. dejanja kdaj zabolijo?
 • Katere moje besede te prizadenejo oz. te dvignejo?
 • Ali si kdaj jezna na boga oz. življenje na splošno, ker si nekaj ali nekoga izgubila? Kako se ob tem počutiš?

Naučite jo poslušati

Pripovedujte ji o svojem življenju, o svojih otroških sanjah, o preprekah, na katere ste naleteli in jih premagali, o ciljih, ki ste si jih postavili in o poti, ki ste jo prehodili, da ste danes tukaj, kjer ste. Verjemite, da bo hči z zanimanjem poslušala in z vami bo pripravljena deliti tudi marsikaj, kar se dogaja v njenem življenju. Poslušanje in predvsem to, da slišimo drug drugega, je postalo nekaj obstranskega v današnjem hitrem tempu življenju, prežetem z moderno tehnologijo. Sposobnost poslušanja in iskrenega pogovora je nekaj zelo dragocenega, kar lahko podarite svoji hčerki. Zato očetje, razgovorite se, ko vas hči vpraša:

 • Kateri je tvoj najljubši spomin na otroška leta?
 • Katera je najbolj neumna stvar, ki si jo kdaj naredil?
 • Katero življenjsko lekcijo si se naučil na težek način?
 • Ali misliš, da obstaja večna ljubezen? Ali se splača čakati nanjo?
 • Kdo so bili tvoji vzorniki, ko si bil mojih let? Kdo so tvoji vzorniki danes?

To je samo nekaj predlogov za orientacijo, če želite izboljšati vaš odnos s hčerko. Najbolj pomembno pa je, da se pogovarjate, preživljate čas z njo in ji daste vedeti, da je ona najboljše, kar se vam je v življenju zgodilo.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor