Banjanje dojenčkov

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Banjanje dojenčkov

Piše Denisa Lavrenčič

Vsaka mamica ve, kakšni občutki jo prevzamejo, ko prvič vzame svojega otroka v naročje, ga poboža in ljubkuje, se dotika njegovega majhnega telesa. To je neponovljivo doživetje v življenju vsake matere. Med bolj priljubljenimi aktivnostmi, ki omogočajo ta zelo čustven in telesni kontakt, je banjanje dojenčkov.

Zdravo in trdno osnovo so pripravili specialisti razvojne ambulante, fizioterapevti, inštruktorji za plavanje in drugi. Sestavili so skupek visoko učinkovitih vaj, ki se izvajajo odvisno od trenutnega stanja otroka. Inštruktorji smo zdravstveni delavci s prekvalifikacijo za ta program. Ker se zavedamo, da imamo pred sabo vašega dojenčka, pristopamo s polno odgovornostjo in močnim prepričanjem, da želimo narediti vse, kar je v naših močeh. Program je zelo kompleksen. Učinki so opisani v nadaljevanju. Trenutno je že precej rezultatov in zadovoljnih staršev, predvsem pa dojenčkov.

Banjanje spodbuja otrokov razvoj na sproščen način, vendar je prilagojeno tudi v primerih, ko so pri otroku prisotne kakšne posebnosti v razvoju.

Komu je program banjanje sploh namenjen?

Danes nam je večinoma že jasno, da čas prodniškega dopusta, ni samo čas za ‘vozičkanje’, seveda, tudi to je zelo prijeten del preživljanja časa z otrokom. Z banjanjem pa sebi in otroku podarite tisto dodano vrednost in si popestrite vajin vsakdan. V času, prenasičenem z informacijami preko interneta, revij in knjig (vendar slednje vedno manj), mamice pogrešamo pristen stik. Pri srečanjih z drugimi mamicami v času porodniške prepogosto dobimo namesto pomirjujočega pogovora, premlevanje vsega, kar smo prebrali v Facebook skupinah in druga drugo še bolj zmedemo, napolnimo z dvomi in strahovi. Tu pride banjanje. Naš namen ni, da vam pokažemo eno in edino ‘pravilno’ pot, vendar, da vam pomagamo poiskati tisto, ki je že v vas – pristen stik z otrokom in ljubezen, ki se spaja med vami in otrokom skozi vodo. Prav ti občutki pa vam nadalje pomagajo pri vseh težavah, s katerimi se srečujemo vse mamice vsakodnevno – težave pri hranjenju, krči, zvijanje in bolečine v trebuščku pri otroku, nespečnost in jokavost. Pogram vam pomaga poiskati notranji mir, ki ga otrok brez dvoma občuti. Malo nižje pa vam bomo pokazali, da učinki niso samo psihološki, temveč tudi fizični.

Banjanje za zdrave otroke

Zdravim otrokom z banjanjem zagotovite pravilni razvoj na vseh področjih. Ob sebi imate strokovno izobraženega inštruktorja, ki vodi in usmerja razvoj odvisno od trenutnega stanja, osebo, na katero se lahko obrnete z vsem vprašanji in skrbmi, svetovalca, ki skupaj z vami poišče rešitev. Ob sebi imate človeka, ki mu lahko zaupate vse, kar vas skrbi.

Morda se sprašujete, zakaj bi zdrav otrok sploh potreboval banjanje. Tudi če zanemarimo čustveno vez, ki se vzpostavlja pri banjanju, lahko izpostavimo nekaj fizičnih koristi. Otrok je v vodi preživel 9 mesecev, zato jo dojema kot svoje naravno okolje. Skozi prilagajanje na vodo se otrok sprosti in umiri v njej.

Naslednji pozitivni učinek je vpliv na črevesno peristaltiko. Krči, zvijanje in bolečine v trebuščku so pri dojenčkih zelo pogosti. Gibanje, ki se sproži pri otroku, ko pride v vodo in se razživi, pozitivno vpliva na delovanje črevesne peristaltike in poskrbi za to, da je težav vedno manj, kmalu pa, ob doslednem izvajanju vaj, tudi izzvenijo.

Zelo pogosto se mamice srečujemo tudi s problemom nespečnosti in jokavosti tudi pri popolnoma zdravih otrocih. Tudi tukaj lahko z banjanjem naredimo zelo veliko. V vodi lahko dojenček počne marsikaj, česar na suhem še ne zmore – veselo giba z vsemi okončinami in pri tem uživa. Posledica je prijetna utrujenost in pomirjenost.

S tem pomagamo tudi pri frustraciji, ki jo dojenček doživlja, ko bi rad ‘šel’, se premikal, vendar telo na suhem tega še ne zmore. Potem so tukaj težave s hranjenjem. Manj kot je težav s krči, spanjem, notranjih stisk otroka in matere, lažje in prijetneje bo potekalo hranjenje – pa naj gre za dojenje ali hranjenje po steklenički in kasneje za gosto hrano.

Tudi tu smo za vas – z veseljem vam priskočimo na pomoč pri težavah z dojenjem in vam svetujemo, saj smo si, poleg strokovnega znanja, skozi lastne izkušnje in pestro paleto izkušenj pri delu, nabrali že precej znanja na področju dojenja.

Banjanje za otroke s posebnimi potrebami

Otroku s posebnimi potrebami z banjanjem zagotovite sproščanje. Sprošča pa tudi vas v težkih trenutkih, ko se morate boriti z novim pogledom na življenje po diagnozi vašega otroka. Z banjanjem boste dojenčku zagotovili posebne vaje, ki so prilagojene in dovoljene za njegove potrebe mentalnega in fizičnega razvoja, vse to bo stanje precej omililo.

Strokovno usposobljen in izkušen inštruktor bo vaje prilagodil potrebam vašega otroka. V vodi se še lažje igra in sprosti, saj je njegovo telo popolnoma razbremenjeno. Igra in gibanje sta pri banjanju naravno prisotna.

Banjanje za otroke, napotene v razvojno ambulanto ali na fizioterapijo

Z vajami, ki se določijo odvisno od odstopanj in diagnoze, zagotovite boljše rezultate, sproščanje in vidne napredke. Vaje so vedno v sklopu zdravljenja, ki ga izvajajo specialisti, kjer ste vodeni (razvojna ambulanta, fizioterapija, nevrofizioterapija itd.). Nikoli ne nasprotujemo specialistom.

“Banjanje je veliko več kot le sproščanje in fizioterapevtsko razgibavanje vašega otročka, je enkratna priložnost, da z otrokom stkete čustveno vez, ki je psihološki temelj za razvoj zdrave osebnosti.”

Latest posts by Denisa Lavrenčič (see all)
Ocena:
[Skupaj: 9 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Denisa Lavrenčič

Akreditiran inštruktor lokomotornega, socialnega in mentalnega razvoja za dojenčke in predšolske otroke, akreditiran reševalec iz vode in akreditiran vaditelj otroškega plavanja in terapevt v vodnem okolju.

Dodaj odgovor