Seznanite otroka z vsemi čari vode in plavanja

Seznanite otroka z vsemi čari vode in plavanja

Kako poskrbimo, da se bo otrok v vodi počutil prijetno?

Otroke je potrebno seznaniti z vodo in plavanjem, takoj ko lahko samostojno sedijo. To je nekje pri starosti šest mesecev. Pričnite z lavorjem ali majhnim otroškim bazenčkom in poskrbite, da bodo prve izkušnje z vodo prijetne. Otrok se mora v vodi počutiti varno, umirjeno in sproščeno, zato je pomembno, da se prvo čofotanje dogaja v znanem okolju. Zato ni najboljša ideja, da otroka seznanjate s plavanjem na bazenu ali plaži, kjer je polno nepoznanih ljudi, vrvež in direndaj.

Nežno, pazljivo in počasi polivajte otrokov obraz in druge dele telesa. Ni primerno, da otroka škropimo, saj se lahko hitro preplaši.

Zabavne ideje

Spremenite lavor v igralnico

V lavor prinesite nekaj otrokovih najljubših igrač. Pri izboru bodite pozorni, da izberete igrače, ki so primerne za igranje v vodi. Če bo otrok obkrožen s svojimi igračami, se bo počutil sproščeno in varno. Svoj obraz potopite v vodo, nato pa z mokrim obrazom delajte smešne grimase. Ko bo otrok videl da ste kljub mokremu obrazu nasmejani, bo tudi on bolj miren, ko si bo zmočil obraz. Moker obraz je namreč za otroka velik bav-bav in pogosto razlog za jok in odpor do vode.

Nasvet

Ne vztrajajte pri kopanju v bazenčku ali lavorju, če se otrok boji ali joče. Potrudite se, da si ˝pripravite teren˝ za naslednjič, ko mu boste znova skušali približati vodne radosti.

Prvič na plaži z otrokom

Otroka moramo postopoma navajati na vodo. Za začetek naj le opazuje druge otroke, kako se igrajo in zabavajo na plaži ali v kopališču. Nato vzemite otroka v naročje in se odpravite z njim do plitvine. Počasi in z občutkom začnite otroka močiti. Lahko sedete v plitvino z otrokom v naročju in ga na ta način počasi zmočite, če vidite, da mu prija. Najbolj pomembno je da ste potrpežljivi, da se otrok lahko postopoma sprosti. Za prvič je povsem dovolj, če ste z otrokom v morju deset minut.

Zabavne ideje

Igrače za na plažo

Če vaš otrok še ne kaže interesa po kopanju mu omogočite, da se za začetek dobro počuti ob vodi. Prinesite igrače za na plažo (lopatke, vedra, kanglice …), namestite se tik ob vodi in se igraje v pesku. Občasno spodbudite otroka, da iz vode prinese kamenček ali školjko in da peščeni grad obvaruje z jarkom, ki ga sam napolni z vodo.

Če je otroku prijetno v vodi in vidite, da se je ne boji, ga lahko namestite v plavalni obroč, ki je primeren glede na otrokovo starost in težo.

Nasvet

Pozorno spremljajte otrokove reakcije, da boste takoj zaznali ko otrok več ne bo užival v vodi.

Kdaj je pravi čas za plavanje?

Med tretjim in četrtim letom večina otrok premaga strah pred vodo in takrat je pravi čas za prve plavalne ure. Prvi učitelji plavanja so starši, zato je zelo pomembno, da so tudi oni samozavestni in sproščeni. V kolikor niste ravno najboljši plavalec, razmislite, ali ne bi učenja plavalne tehnike prepustili profesionalcem. Povprašajte, kje v vaši bližini izvajajo plavalne tečaje za najmlajše.

Nasvet

Ne pozabite, da je plavanje koristno in zelo pomembno za otrokov telesni razvoj.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor