Z otrokom na morje – katera zdravila naj vzamemo s seboj?

Gremo na morje – spakirajmo tudi zdravila

Poleg vsega ostalega, kar bomo vzeli s seboj na morje, ne smemo pozabiti na potovalno lekarno, v kateri naj bodo vsaj osnovna zdravila, ki bodo pomagala otroku, če bo prišlo do kakšnih težav. Upam, da vam ne bo potrebno te potujoče lekarne na morju niti odpreti. Če pa že, vam ponujam nekaj dobrih napotkov, kako se s tem opremiti.

 

Ali naj nesemo zdravila na morje?

Odhod z otrokom na pot zahteva natančne priprave, saj se morate pripraviti tudi na nepredvidljive situacije. Zato je majhna potovalna lekarna obvezni del prtljage. Da se vam ne bi zgodilo, da bi pozabili nekaj pomembnega, je najbolje, da pred pakiranjem naredite seznam vseh zdravil, ki jih načrtujete vzeti s seboj. Imeti morate kartico zdravstvenega zavarovanja, osnovna zdravila, toplomer in druga sredstva, ki jih boste lahko potrebovali med potovanjem in bivanjem na morju. Seveda se lahko še pred odhodom posvetujete s svojim pediatrom. Obvezno pa morate vzeti s seboj tista zdravila, ki jih je predpisal vaš pediater in jih mora otrok redno jemati.

Kaj, če pride do nepredvidljivih situacij?

Če se vaš dojenček ali otrok prehladi, dobi vročino, ga začne boleti uho ali kaj podobnega, se je predhodno dobro posvetovati z zdravnikom, šele potem posežete po svoji mini lekarni. Najbolje bi bilo, da pokličete pediatra, ki pozna zdravstveno stanje vašega malčka in ta vam bo svetoval, kako ukrepati.

Kaj vzamemo s seboj za zniževanje temperature?

Potovalna lekarna mora obvezno vsebovati zdravila za zniževanje temperature. Najbolje je, da vzamete tisti sirup, ki vam ga je priporočil pediater in ga običajno uporabljate za zbijanje vročine doma. Če imate dojenčka, vzemite svečke za zniževanje temperature, prav tako po priporočilu vašega pediatra. Tudi za starejšega otroka lahko uporabljate svečke, če vam je tako lažje, še posebno, če otrok bruha.

V moji potujoči lekarni: calpol, paracetamol svečke in voltaren

Kaj je najučinkovitejše proti driski in bruhanju?

Od vseh morskih težav malčki najpogosteje “staknejo” tako imenovani “trebušni virus”, ki ga spremlja bruhanje ali driska. V takšni situaciji, ko vse, kar pojejo ali popijejo, vržejo ven, je pomembno, da ne dehidrirajo. Takrat je dobro imeti pri roki rehidracijsko raztopino. Za ublažitev trebušnih težav je dobro imeti probiotik.
Če nameravate na morje z dojenčkom, je v primeru bruhanja in driske, najboljše zdravilo materino mleko. Dojite ga pogosteje, a v vsakem primeru obiščite pediatra, da vam svetuje kakšno zdravilo.

V moji potovalni lekarni: rehidracijska raztopina, probiotične kapljice BioGaia

Z otrokom na morje - katera zdravila naj vzamemo s seboj?
Foto: Tommy Wong

Ali bomo potrebovali kapljice za nos?

Zaradi spremembe podnebja in morske vode malčkom na morju pogosto teče iz noska. Zaradi tega ne bodo mogli spati in če steče sluz iz nosu v grlo, lahko nastanejo tudi komplikacije. Zato je potrebno otroku redno čistiti nos in če je potrebno, dati tudi kapljice. Najbolj praktične so tiste v razpršilu. Za dojenčke obstajajo posebne, nežnejše rešitve, kar jim bo omogočilo, da lažje dihajo.

V moji potovalni lekarni: fiziološka raztopina, operil pršilo

Ali vzamemo s seboj kapljice za oči?

Malčki na morju največ časa preživijo na pesku, kjer se igrajo, zato je neizogibno, da se s tako umazanimi rokicami dotaknejo tudi oči. To včasih lahko privede do vnetja veznice, zato ni slabo na dopustu imeti kakšno mazilo za oči, v kolikor se to zgodi.

Vendar pa ne začnite paničariti, ker ni vsaka rdečina oči znak za vnetje veznice. Mogoče so se mu samo razdražile oči zaradi slane vode ali prahu. Izperite mu jih z blagim kamiličnim čajem in če opazite, da rdečina ne izginja, se obrnite na zdravnika, ki vam bo predpisal primerno terapijo, če bo to potrebno.

V moji potovalni lekarni: samo kamilice (v primeru kakšnih hujših težav se obrnemo na tamkajšnjega zdravnika)

Z otrokom na morje - katera zdravila naj vzamemo s seboj?
Foto: Petras Gagilas, Flickr

Ali potrebujemo kapljice za ušesa?

Zaradi potapljanja in drugih morskih aktivnosti lahko otroke kdaj pa kdaj zabolijo ušesa. Verjetno tudi sami veste, kako je lahko to boleče in neprijetno. Zato lahko s seboj vzamete tudi kapljice za ušesa, katere vam bo za dojenčka ali otroka priporočil vaš pediater. Bolečina bo ponehala, vendar morate med nadaljnjim dopustovanjem paziti, da otroku voda ne pride več v ušesa, zato jih je najbolje zaščititi z vato.

V moji potovalni lekarni: vata (v primeru bolečin bom uporabila calpol)

Ali potrebujemo kaj proti alergijam?

Nič ne bo odveč, če bomo s seboj vzeli kakšno zdravilo za ublažitev alergijskih reakcij, posebno če je vaš otrok že kdaj imel kakšno takšno težavo. Lahko se zgodi, da malček kar na lepem dobi koprivnico, od sonca ali od kakšne hrane, takrat vam bo sirup antihistaminik prišel prav. Ne glede na to, če ste že uporabljali podobno zdravilo, vedno se morate pred uporabo posvetovati z zdravnikom, še posebno, če gre za nevarno alergijo. Če se odpravljate na morje z dojenčkom, ne tvegajte s kakšno novo hrano, od katere bi lahko dobil alergično reakcijo.

V moji potovalni lekarni: fenistil gel, bepanthen in Claritine sirup

Naravna pomoč: za blaženje sončnih opeklin uporabim kumare, ki jih narežem na kolobarje in jih dam v zamrzovalnik. Čez nekaj časa jih zmeljem v mešalniku in dobim gosto pasto. Tako pripravljeno pasto nanesem na sončne opekline.

Z otrokom na morje - katera zdravila naj vzamemo s seboj?
Foto: Estreya

Ali nesemo s seboj tudi kakšen antibiotik?

Antibiotikov ne nosite s seboj, saj sami dobro veste, da ga brez odobritve zdravnika ne smete dajati otroku. Če ima malček vročino več kot dva dni, je najbolje, da se obrnete na zdravnika, ki bo ocenil ali otroku predpiše kakšen antibiotik in katerega.

V moji potovalni lekarni: ni antibiotikov

Moj seznam potujoče lekarne

Kje boste dopustovali letos?

Rezultati

Loading ... Loading ...
 • toplomer
 • zdravstvena kartica
 • sirup/svečke za zbijanje vročine (paracetmol, calpol, voltaren)
 • rehidracijska tekočina
 • probiotik (BioGaja)
 • sprej za zaščito proti insektom (Zanzi Bambi)
 • gel za ublažitev pikov (fenistil gel)
 • fiziološka tekočina
 • Operil prišilo
 • Claritine sirup
 • sterilna gaza
 • hanzaplast
 • bepanthen
 • pinceta

Uživajte na morju oziroma kamorkoli že greste dopustovat, pazite nase in na svoje otroke in imejte točno “Ø” problemov!

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor