10 radosti in veščin, ki jih je internet odvzel otrokom

Internet je odlična stvar in danes se je mnogim težko predstavljati  življenje brez njega – otrokom, mladini in odraslim. Čeprav je življenje nam in otrokom naredil lažje in bogatejše, se ne moremo znebiti vtisa, da je istočasno odstranil skrivnostnost in željo po pristnem človeškemu stiku.

10 radosti in veščin, ki jih je internet odvzel otrokom

Če otroci interneta ne uporabljajo prav, pod starševskim nadzorom, kmalu na površje pridejo vse njegove slabe stvari, ki se lahko včasih končajo tudi pogubno. Vendar pa se danes ne bomo ukvarjali z najgršimi stranmi interneta, ampak s tistimi, ki so današnjim otrokom posredno spremenile otroštvo.

Tukaj je deset stvari, pri katerih današnji otroci ne morejo več uživati, ker jih je ubil internet.

Potrpežljivost

Se spomnite časov, ko smo si filme izposojali v videoteki? Prihod novih filmov smo čakali s posebno vnemo. Lahko bi vas kdo prehitel in potem bi si morali sposoditi nekaj drugega. No, sčasoma bi tudi vi nekako prišli na vrsto. Razočaranje je bilo vseprisotno, vendar pa nas je naučilo, da se na neke stvari v življenju splača čakati. Današnji otroci na tem področju ne morejo vaditi potrpežljivosti, kar ravno ne gradi osebnosti.

Prava pisma

Nič ni lepšega od tega, da ko po prihodu iz šole odpreš poštni predal in v njem najdeš pismo s svojim imenom in priimkom. Ne, tu ne gre za račun za elektriko, opomin, reklamo, to vas tako ali tako ne zanima, ker ste otroci. Po lepo dišeči barvni ovojnici in nakracanim rokopisom ste takoj prepoznali svojo drago prijateljico ali prijatelja. Odložili ste torbo, sedli v gugalnik na dvorišču in z nasmehom požirali vsako črko, namenjeno samo vam. Veliko se vas bo strinjalo, da se danes elektronskega sporočila ne da primerjati s prvim pismom.

Papirnata sporočila

Papirnata sporočila, ki so jezila učitelje, so bila v razredu prepovedno sredstvo za komunikacijo. Ni bilo lahko poslati življenjsko pomembnega sporočila prijatelju ali ljubezenskega sporočila, ne da bi naredili majhnega izgreda. Razvijale so se razne taktike in pogosto ste imeli podporo polovice razreda, da je lahko papirček prišel na cilj. To je bilo tvegano, ker so nekateri učitelji sporočilo prebrali pred celim razredom. Danes otroci veliko lažje komunicirajo v razredu. Tu so SMS, Facebook, Twitter … Pa je to enako vznemirljivo?

Igranje na prostem

Igranje indijancev in kavbojcev, plezanje po sosedovi češnji, igranje odbojke, sankanje pozimi … Ne glede na letni čas smo najmanj časa preživeli doma. Tudi danes se otroci igrajo zunaj, če pa so jim bolj zanimivi pametni telefoni in tablice, potem igra postane obveznost in ne več vznemirljiva aktivnost. Roko na srce, vse več otrok je, ki jih moramo prepričevati, da vstanejo s kavča, pustijo pametni telefon in se igrajo zunaj.

Zasebnost

Prve fotografije ultrazvoka, prve fotografije v porodnišnici, prvo hranjenje … starši danes vse to dajejo na internet. Otroci nimajo pravice do zasebnosti. Hoteli ali ne, starši so tisti, ki odločajo, če na internetu obstajate ali ne.

Raziskovanje za referat

Včasih je bilo treba v šolski projekt, kot, recimo, referat,  vložiti več truda in časa. Neizogiben je bil obisk knjižnice, pogovor s knjižničarko, izbira knjig in proučevanje gradiva. Včasih bi knjige tovorili domov, včasih pa smo s prijatelji iz razreda zasedli veliko mizo v knjižnici, razširili ves material in raziskovali temo. Bilo je to povezovanje ugodnega s koristnim – učenje in druženje. Danes je veliko lažje poiskati informacije preko interneta, brskati. A je to tudi bolje?

Pričakovanje ponedeljka

Prej ste lahko samo domnevali, kaj vaši prijatelji počnejo čez vikend. So se bolj zabavali kot vi? Kje so, kaj počnejo, s kom so … Bilo je veliko vprašanj, vendar pa ste odgovore lahko slišali šele v ponedeljek v šoli. Danes so družabna omrežja prepolna najbanalnejših informacij in otroci lahko v vsakem trenutku vidijo, kdo se s kom druži. In lahko tudi odkrijejo, da niso vključeni. Ah, blaženo neznanje …

Neprijetne fotografije

Vsi imamo fotografije, na katerih ne izgledamo bajno. No, tako to je in tukaj nič ne moremo. Ali pač? Mlajše generacije vodi moto “zakaj slike zadržati zase, ko pa jih lahko zbrišem z enim klikom”. Morda za spomin? Nekega dne ti bo to smešno, boš videl.

Lekcije o spolnosti

Zakaj bi se o delikatni temi pogovarjali z nekom odraslim, drago teto, starši, ko pa mislijo, da vse lahko najdejo preko Googla?  Vprašanje je, kaj vse bodo našli, ko bo za to prišel čas.

Pogovor iz oči v oči

Vsi se bomo strinjali, da imajo najstniki težave s komuniciranjem odkar obstaja svet. Vendar pa moramo priznati, da je internet odstranil potrebo po srečanjih, po živi komunikaciji. Verjamem, da jim internet ne gre na roko, ko je govora o krepitvi socialnih veščin.

klinfo

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor