Brata dvojčka – pravljica za lahko noč

Brata dvojčka - pravljica za lahko noč

Nekoč pred davnimi časi je bil kralj Arube mož, ki so ga klicali Ajaka. Imel je veliko žena, ampak eno od njih je imel najraje. Ta žena pa mu je rodila dvojčke.

V tistih časih je na žalost veljalo, da morajo vsi dvojčki ob rojstvu umreti, z njimi pa tudi mamica. Ampak kralj je imel svojo ženo preveč rad in ni imel srca, da bi jo ubil. Enega od svojih podložnikov je kralj prosil, da ženo z dvojčki na skrival odpelje na skrito mesto, kjer jih nihče ne bi mogel najti in bi bili za vedno varni.

Podložnik je storil, kar mu je bilo naročeno in jih odpeljal na varno mesto. Brata dvojčka sta živela s svojo mamo in skupaj odraščala. Bila sta močno navezana drug na drugega in se imela rada; pravzaprav sta bila neločljiva. Mislila sta podobne misli, všeč so jima bile podobne stvari in celo stavke sta zaključevala drug drugemu.

Nekega dne pa je njuna mati zbolela. Bila je na svoji smrtni postelji, ko jima je povedala, da sta pravzaprav kraljeve krvi in kmalu za tem tudi umrla. Vse od tistega dneva sta sanjala, da bi se vrnila v svoje kraljestvo in obžalovala, da jima zakon preprečuje, da bi se vrnila v svojo deželo.

Nekoč pa je do njiju prišla novica o smrti njunega očeta. Slišala sta, da nikoli ni imel sina, ki bi njegov prestol nadomestil, zato je kraljestvo ostalo brez kralja, ker ni bilo prestolonaslednika. Brata sta menila, da bi morala takoj v kraljestvo in razglasiti, da prestol pripada njima. Dogovorila sta se, da eden od njiju postane kralj in svoje bogastvo deli z drugim v enaki meri. Nista pa se mogla odločiti, kateri od njiju bi postal kralj.

Težko se je bilo odločiti, kdo bo šel in zahteval prestol zase, zato sta se odločila da bosta metala kamen in tisti, ki ga bo vrgel najdlje, bo postal kralj. Kamen mlajšega brata je tako poletel dlje kot kamen starejšega.

Tako je mlajši brat odšel v kraljestvo in zahteval predajo prestola. S strinjanjem ljudi je kmalu postal kralj in nekoliko kasneje poslal po svojega brata. Oba sta zaživela skupaj v kraljevi palači, kjer so tudi starejšega tretirali tako kot samega kralja in užival je vse ugodnosti, kar jih je palača ponujala.

Tako je minilo kar nekaj mesecev. Ampak sčasoma je starejši brat postajal ljubosumen nad vso pozornostjo, ki jo prejema mlajši brat v vlogi kralja. Tako je nekega dne, ko sta se brata sprehajala ob reki, starejši porinil mlajšega brata v reko. Nemudoma je utonil, ko je padel vanjo. Kralj je izginil zato je starejši brat ljudem povedal, da je kralj zapustil mesto in naročil njemu naj postane novi kralj.

Kot kraljev brat dvojček je bil očitni prestolonaslednik. Kmalu so ga sprejeli kot kralja in zavladal je kraljestvu.

Nekega dne ko se je tako sprehajal ob reki, kjer je vanjo porinil brata je zagledal ribo, ki se je dvigala iz vode in ta je začela peti »tukaj leži tvoj brat«. Kralj se je močno zbal, da bi ljudje iz kraljestva to slišali, zato je ribo pokončal s kamnom.

Ko je tako nekaj dni kasneje zopet hodil ob reki, se je voda dvignila iz začela peti »Tu leži tvoj brat«. Tokrat so kralja spremljali njegovi podložniki. Podložniki so postali sumničavi in so pregledali rečno dno, tam pa našli truplo svojega kralja. Ljudje so bili zgroženi, ko so ugotovili, da je kralj ubil svojega brata. Takoj so kralja odstavili in ga vrgli iz kraljestva.

Ker kralj ni mogel skozi takšno ponižanje, je zaužil strup in si vzel življenje.

Indijska pravljica

Ocena:
[Skupaj: 28 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor