Razvoj dojenčka v šestem mesecu

Sedaj, pri starosti šestih mesecev je vaš dojenček že na polovici poti njegovega prvega leta življenja. In kako brca in brca, da bi prišel naprej, čeprav še ne more hoditi. To in še več čas čaka v razvoju dojenčka v šestem mesecu. Pa si poglejmo kaj.

Razvoj dojenčka v šestem mesecu
Foto: Wagner Cesar Munhoz

Dojenčkova čutila v šestem mesecu

Dotik(anje)

Šestmesečni dojenčki so naravnost očarani nad dotikanjem najrazličnejših materialov in tekstur. Pa naj bo to občutek tekoče vode med prsti, stiskanje žoge iz papirja ali pa dotikanje in božanje nežne trave. Vsi ti dotiki stimulirajo dojenčkova čutila in to je vsekakor odlična vaja za privajanje dojenčka na gosto hrano, saj bo to, da bo vaš dojenček poskušal različne teksture in okuse hrane, vzpodbudilo njegovo radovednost in vsekakor pritegnilo njegovo pozornost.

Vid

Podrobnosti, podrobnosti! Potem ko ste dojenčkovo pozornost vse te mesece skušali pritegniti z opaznimi premiki in močnimi barvami, bo sedaj vaš dojenček najverjetneje opazil tudi najmanjše podrobnosti – vaše uhane, cvetlični vzorec na vaši majici, nosek njegovega najljubšega plišastega medvedka. Najbrž se bo za nekaj sekund zastrmel in skušal doseči in prijeti vse te male reči, ki jih bo opazil. Najprej bo to skušal storiti s celo dlanjo, s pestjo, kajti natančnejši prijem in z njim bolj natančno premikanje prstov pride na vrsto kasneje.

Motorične sposobnosti dojenčka v šestem mesecu

Govor

Pogovarjanje z vašim dojenčkom je ključnega pomena pri razvoju govora. Ne glede na to, kako trapasto se ob tem morda počutite, nikar ne obupajte in vztrajajte še naprej in se pogovarjajte z vašim dojenčkom. Komentirajte vse, kar počnete – to je odličen način, kako vzpodbuditi dojenčka, da se opogumi in tudi sam prične, sprva sicer čebljati, a uporabljati jezik. Štejte stopnice, medtem ko se vzpenjata po njih, pokažite mu listje na drevesih in vsemu, kar vaju obkroža, dajte ime. Ponavljanje je ključno. Vse to si bo vaš dojenček zapomnil in ne bo dolgo, ko bo lahko vse te besede, ki mu jih boste govorili, uporabil in vam odgovoril nazaj.

Plazenje

Vsak dojenček ima svoj način plazenja. Naj si bo to s pomočjo rok, spet drugi se ”kotalijo okoli”. Spet tretji pa se premikajo s pomočjo svoje ritke, s katero drsijo po tleh in se premikajo po prostoru. Ne glede na način, ne skrbite. Čisto vsak način plazenja je normalen. Vseeno pa, več časa kot ga otrok preživi ležeč na svojem trebuščku, močnejše bodo njegove roke in noge in tako mu bo lažje, da bo našel svoj način za premikanje in plazenje. Nekateri dojenčki bodo pričeli s plazenjem pri 6 mesecih, drugi se ne bodo plazili vse tja do 10 meseca, spet tretji pa se sploh ne bodo plazili in bodo vse skupaj kar preskočili.

Drugi razvojni dogodki šestmesečnega dojenčka

Spoznavanje novih okusov in tekstur

Od šestega meseca dalje je morda čas, da začnete razmišljati o odstavljanju dojenčka in privajanju na gosto hrano. Ta čas je zelo vznemirljiv za dojenčka, saj okuša in spoznava nove okuse in teksture, pa tudi različne barve hrane. To obdobje učenja in eksperimentiranja s hrano je zelo pomembno tako za vas kot za vašega dojenčka, je izkušnja in odlična priložnost za druženje in še boljšo povezanost.

Kdo je pa ta neznanec?

Strah pred neznanci je pri šestmesečnih dojenčkih povsem normalen pojav. Mnogi dojenčki se oklenejo staršev in postanejo vznemirjeni, lahko celo začnejo jokati, če se jim približa kdorkoli drug kot vi. Pomaga, če boste dojenčka vzpodbujali in opogumljali. Skušajte ga socializirati s pomočjo igralnih ”zmenkov” in pomočjo različnih skupin z dojenčki, s čimer boste dojenčku pomagali, da se bo navadil na spoznavanje novih ljudi.

Že vem!

Če boste prenehali s petjem na sredi vašemu otroku poznane otroške pesmice, bo vaš dojenček sedaj že lahko sodeloval in vedel, kaj sledi – tako iz spomina kot tona vašega glasu in vaše telesne govorice.

Kako pomagati šestmesečnemu dojenčku pri razvoju

Dojenčki te starosti naravnost obožujejo živalske zvoke in počasi že začenjajo razumeti, da se različna bitja različno oglašajo. Pokažite vašemu šestmesečniku slike živali v knjigi. Poleg vsake živali se oglasite tako, kot se oglaša posamezna žival. Ena po ena. Všeč mu bo!

Vaš dojenček potrebuje obilico stimulacije, a nikar ne mislite, da morate zato noro mahati z igračkami in se po živalsko oglašati skozi cel dan. Dojenčki te starosti ravno tako potrebujejo obdobja tišine, čas, ko se lahko igrajo sami, brez prekinitev. To je odlična vaja za kasneje, če se bo vaš dojenček sedaj naučil, kako se sam zamotiti in zabavati.

Dojenček bo morda rad ponavljal zloge kot so ”ba”, ”ma”, ”ga” ali druge podobne kombinacije. Morda bo celo dodal še kakšen zlog ali dva, tako da bodo njegovi zvoki slišati bolj kompleksni. Sestavljanje kock in plastičnih kozarčkov bo sedaj imelo svoj trenutek. Razvijanje koordinacije rok in oči je eden izmed največjih izzivov vašega dojenčka in takšna igra odličen način za vajo in učenje.

Igre s šestmesečnim dojenčkom

Dotik in občutek

Zberite skupaj nekaj predmetov, katerih tekstura naj bo različna – npr.: svilen šal, kvadrat finega smirkovega papirja, žametno igračo in leseno kocko. Vzpodbudite dojenčka naj se jih dotika, raziskuje, občuti.

Ali je moj šestmesečni dojenček normalen?

Res je vsak otrok drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Preberite si še:

Ocena:
[Skupaj: 20 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor