Gibalni razvoj – kar dojenček pridobi, mu ostane za celo življenje

Kako zelo pomembno je, da v poplavi informacij in ponudbe znamo ločiti tiste, ki so kvalitetne, strokovno podprte in primerne za našega otroka, od tistih, ki to ni.

Veliko staršev se odloči, da bi želeli svojemu otroku ponuditi nekaj več. In ker je ponudbe veliko, napačno predvidevajo, da so razvojno gibalne vadbe za dojenčke vse dobre, enako kvalitetne. Ko se odločite, oziroma se odločate, je potrebno biti pozoren na kar nekaj stvari. V prvi vrsti gre za vašega otroka, ki mu vedno želite le najboljše. Ko se odločate, se vedno pozanimajte, kdo vodi omenjeno vadbo. Čeprav se nekaterim morda zdi, da vadba za dojenčke ni neka zakomplicirana znanost, temu ni čisto tako. V ozadju gibanja se skriva precej zapleten živčno-mišični sistem, poleg še drugih sistemov, ki prav tako vplivajo na gibanje in držo. Pri dojenčkih pa je vse skupaj še bolj zapleteno, saj se tako gibanje kot vse ostalo še razvija in ravno zaradi tega zahteva še toliko več znanja iz različnih področij, združenega v celoto.

Kar dojenček pridobi v prvem letu starosti, mu ostane za celo življenje

Ključnega pomena je, da oseba, ki se ukvarja z razvojem dojenčka, točno pozna in do potankosti ve kako poteka normalni gibalni razvoj dojenčka. Samo takrat, ko je poznavanje normalnega razvoja dobro, lahko človek govori tudi o poteku abnormalnega razvoja, oziroma o odstopanju od normalnega. In ravno tukaj je največkrat pomanjkljivost razvojno gibalnih vadb, da se ljudje lotijo stvari, za katere niso primerno strokovno usposobljeni.

Res je, da otrok, ki nima težav z gibalnim razvojem, prenese in se prilagodi na marsikaj. Problem se pojavi, če je napačnih gibalnih vzorcev in nekvalitete gibanja veliko. Takrat pa tudi normalno potekajoč gibalni razvoj lahko postane abnormalen. Kot drugo, pa nekdo, ki vodi razvojno gibalno vadbo, brez ustrezne strokovne usposobljenosti, ne ve, da so pri otroku mogoče težave že prisotne in s tem, ko vaje ne prilagodi otroku, glede na njegove težave, s tem še poudarja in vzpodbuja nepravilne vzorce gibanja in drže. Ni važno samo to, da se dela, važno je, da se dela kvalitetno in v skladu poznavanja kvalitetnega gibalnega razvoja.

Kar dojenček pridobi v prvem letu starosti, mu ostane za celo življenje

To kar dojenčku damo v prvem letu njegovega življenja, to mu bo ostalo za celo življenje. Za to je to še toliko bolj pomembno, da gibanje in razvoj pri dojenčku poteka s primerno kvaliteto. Če dojenček razvije pravilne in kvalitetne vzorce gibanja in drže, bo imel v dobi odraščanja in v odrasli dobi, precej manj težav z obrabami sklepov, bolečinami in podobnim.. Napačno razviti vzorci gibanja in drže pa za sabo lahko pripeljejo različne težave, kot so bolečine, obrabe, zmanjšano gibljivost, deformacije in podobno.

Ravno s tem namenom poudarjam še enkrat, je pomembna kvaliteta. In ravno zaradi pomanjkanja kvalitetno in strokovno vodenih razvojno gibalnih vadb za dojenčke, sem se odločila, da nekaj naredim tudi na tem področju. Moj namen je, da s strokovnim znanjem pomagam k bolj kvalitetnemu gibalnemu razvoju, tudi dojenčkom, ki z gibalnim razvojem nimajo kakšnih večjih težav. Razvojno gibalna vadba Baby Handling je torej namenjena vsem dojenčkom, katerih starši se zavedajo pomembnosti kvalitete gibalnega razvoja za celo življenje.

Špela Gorenc Jazbec

Špela Gorenc Jazbec

Sem diplomirana fizioterapevtka s specialnimi znanji iz razvojne nevrofizioterapije. Pri svojem delu se srečujem z dojenčki in otroci, ki imajo tako manjše kot tudi večje motnje v razvoju. Sem avtorica priročnika in DVD-ja Pravilno ravnanje z dojenčkom (Baby–Handling) ter pravilna izbira ustrezne opreme in pripomočkov. Več o Baby Handlingu, nevrofizioterapiji in o meni si lahko preberete na spletni strani Baby Handling ali pa me spremljate na Facebooku.
Sem pa tudi mama dvema navihancema, ki poskrbita, da mi nikoli ni dolgčas.
Špela Gorenc Jazbec
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Špela Gorenc Jazbec

Špela Gorenc Jazbec

Sem diplomirana fizioterapevtka s specialnimi znanji iz razvojne nevrofizioterapije. Pri svojem delu se srečujem z dojenčki in otroci, ki imajo tako manjše kot tudi večje motnje v razvoju. Sem avtorica priročnika in DVD-ja Pravilno ravnanje z dojenčkom (Baby–Handling) ter pravilna izbira ustrezne opreme in pripomočkov. Več o Baby Handlingu, nevrofizioterapiji in o meni si lahko preberete na spletni strani Baby Handling ali pa me spremljate na Facebooku. Sem pa tudi mama dvema navihancema, ki poskrbita, da mi nikoli ni dolgčas.

Dodaj odgovor