Razvoj dojenčka v četrtem mesecu

Prvi mesec , drugi, tretji in kot bi mignil, je vaš dojenček star že štiri mesece. Kaj pričakovati v razvoju štirimesečnega dojenčka?

V četrtem mesecu se razvoj dojenčka opazno pospeši. Poleg vse bolj izboljšanih čutil, se bodo najbrž pojavile tudi prve faze razvoja govora, morda pa se bodo celo pojavili prvi znaki, da bodo vašemu dojenčku kmalu zrasli prvi zobki.

Razvoj dojenčka v četrtem mesecu

Dojenčkova čutila v četrtem mesecu

Dotik

Dotik se bo še naprej razvijal in dojenček bo očaran nad vsem, kar ima teksturo. Pa naj bo to nekaj z gubami, nekaj svetlečega, kosmatega ali grudastega. In skoraj vsi predmeti, ki se jih dojenček dotakne, ne glede na teksturo, bodo končali v dojenčkovih ustih. Včasih se bo celo zgodilo, da se bo dojenček z igračko udaril v obraz in zajokal, medtem pa vas bo očitajoče pogledal, češ:”Mamica, zakaj si to storila?”

Vid

Dojenčkov vid je od rojstva, ko je bil še precej zamegljen in nejasen, že resnično napredoval. Dojenček sedaj že lahko vidi nekoliko dlje, čez prostor, recimo, a še vedno ima rajši pogled od blizu in si tako stvari natančneje pogleda. Če opazite, da vaš štirimesečni dojenček škili, se za posvet obrnite k zdravniku pediatru.

Čeprav dojenček vidi barve že vse od rojstva, bo pri štirih mesecih že veliko bolje razločil različne barve in bo lahko vse bolj natančno razločil med podobnimi barvnimi odtenki. Zato je sedaj odličen čas, da dojenčku predstavite še več barvitih igračk in knjig, katere si bo z veseljem ogledoval.

Motorične sposobnosti dojenčka v četrtem mesecu

Govor

Če boste pozorno poslušali vašega dojenčka, boste morda že lahko razbrali samoglasnike in soglasnike, zvoka p in b ko je žalosten in zvoka j in k, ko je dojenček vesel. Prav tako pa štirimesečni dojenček že lahko ponavlja zvoke, ki jih sliši od vas. Če boste dojenčku rekli, na primer: ”Buuu!”, bo nato vaš dojenček to poskušal ponoviti za vami.

Valjanje

Pravzaprav je sedaj že bolj kotaljenje. Starost, ko se otroci prvič prevalijo, je zelo različna – nekaterim to uspe že pri treh mesecih, nekaterim dojenčkom pa to ne uspe vse tja do šestega ali sedmega meseca starosti. Zato – morda se bo zgodilo v tem mesecu, morda ne. Dojenčka ne morete prisiliti v to, lahko pa ga nežno vzpodbujate. Kako? Tako, da njegovo najljubšo igračko položite ob dojenčka in opazujte, ali se bo prevalil, da bi prišel do nje.

Morda boste tudi opazili, da medtem ko vaš štirimesečni dojenček leži na trebuščku, že lahko upogne svoj hrbet. To je zelo dobra vaja, ki dojenčku pomaga razviti mišice vratu, hkrati pa je tudi odličen način za začetek razvijanja mišic, ki jih bo dojenček kasneje potreboval za sedenje in nato plazenje, vstajanje in konec koncev hojo. 

Drugi razvojni dogodki štirimesečnega dojenčka

Prvi zobki

Dojenček dobi prve zobke nekje med tretjim mesecem in prvim letom starosti in čisto možno je, da nekje okoli četrtega meseca vaš dojenček začenja obsedeno drgniti dlesni, vse to v pripravi na prve, prihajajoče zobke. Če se na dojenčkovi dlesni pojavijo rdeči madeži, poleg tega pa se še veliko drgne po njej, potem je prvi zobek (običajno so to spodnji sprednji) na poti.

Manj hranjena

V prvih nekaj mesecih ste morali vašega dojenčka hraniti pogosteje, kot bo to potrebno od zdaj naprej. To pa zato, ker je dojenčkov želodček sedaj že večji, kar pomeni, da vanj spravi več mleka, zato je čas med posameznimi hranjenji daljši.

Priprave na odstavljanje

Odstavljanje je vznemirljiva in zabavna razvojna faza, ki se prične nekje okoli šestega meseca starosti dojenčka. Pri štirih mesecih pa je čas ravno pravšnji, da se z dojenčkom pričneta pripravljati na ta korak in vi začnete razmišljati o različnih tehnikah odstavljanja in katera bo najprimernejša za vas in vašega dojenčka. Razmislite, katero hrano mu boste najprej predstavili in kako ga boste hranili.

Drugo cepljenje

V času med četrtim in petim mesecem starosti dojenčke cepijo proti: davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, HIb, otroški paralizi (2. odmerek), pnevmokoknim okužbam (2. odmerek)

Kako pomagati štirimesečnemu dojenčku pri razvoju?

Poskusite čim bolj stimulirati dojenčkova čutila dotika s pomočjo uporabe najrazličnejših materialov. Uporabite krzno, robčke, volno, žamet in frotir. Ali pa poiščite knjige, ki imajo poleg besedila in slik tudi možnost dotikanja in občutenja materialov.

Vaš dojenček je pri štirih mesecih že veliko bolj igriv, zato ga vzpodbujajte da raziskuje in se igra z najrazličnejšimi predmeti. Povsem enostavna kocka bo vašega štirimesečnima zaposlila za nekaj minut. Opazujte dojenčka, kako jo sesam, drži in jo raziskuje in odkriva, kaj se zgodi ko zaškrta.

Dajte mu ropotuljico, ki sveti in opazujte, kako bo zadovoljen, ko bo ugotovil, da ropotuljica proizvede zvok, če jo potrese.

Dojenčku predstavite glasbo. Znanstveno je dokazano, da aktivno sodelovanje pri glasbi lahko pozitivno vpliva na otrokovo inteligenco in socialni razvoj.

V četrtem mesecu je tudi odlična priložnost, da dojenčku predstavite igračke ki igrajo melodije ali na katere se lahko igra (npr. klavir, bobni). No, saj vam mir in tišina tako ali tako ni bila všeč, kajne …?

Igre s štirimesečnim dojenčkom

Izdelajte glasbeni instrument z uporabo predmetov, kot so surove testenine, riž ali fižol in jih dajte v manjše plastične posodice, jih trdno zaprite (tako, da vsebina ne bo uhajala ven, ko boste posodico potresli). Izdelate lahko cel ”orkester” z uporabo različnih predmetov različnih velikosti, ki oddajajo različen zvok.

Ali je moj štiri mesečni dojenček normalen?

Res je vsak otrok drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Ocena:
[Skupaj: 25 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor