Močna lekcija o vplivu nadlegovanja in maltretiranja

Ko so ljudje trpinčeni, še posebno otroci, se znotraj sebe počutijo grozno in včasih ne povedo in ne pokažejo drugim, kako se počutijo. (Rosie Dutton)

Močna lekcija o vplivu nadlegovanja in maltretiranja

Danes sem v enem izmed naših razredov otrokom pokazala dve jabolki (otroci niso vedeli tega, da sem pred prihodom v razred eno jabolko metala po tleh, vendar se ni videlo, katero jabolko je to). Pogovarjali so se o jabolkih in otroci so opisali, kako obe jabolki izgledata enaki: obe rdeči, podobne velikosti in dovolj sočni, da bi ju pojedli.

Vzela sem jabolko, ki sem ga prej metala po tleh in začela otrokom govoriti, da ne maram tega jabolka, da se mi zdi ogabno, da ima grozno barvo in da ima prekratek pecelj. Povedala sem jim, da ker ga jaz ne maram, ne želim, da ga oni marajo, zato naj mu tudi oni dajo grde vzdevke.

Nekateri otroci so me pogledali, kot da nisem pri pravi, vendar smo si jabolko podajali po razredu in mu govorili “ti si smrdljivo jabolko”, “sploh ne vem, zakaj obstajaš”, “verjetno si črvivo” itd.

To ubogo jabolko smo resnično raztrgali. Pravzaprav se mi je ta mali malček že pričel smiliti.

Potem smo še drugo jabolko podali okoli in mu govorili prijazne besede: “Ti si lepo jabolko”, “Tvoja koža je gladka”, “kako lepo barvo imaš” itd.

Potem sem vzela obe jabolki in smo se spet pogovarjali o podobnosti in razlikah. Ni bilo spremembe, obe jabolki sta izgledali enaki.

Potem sem prerezala jabolki na pol. Jabolko, s katerim smo bili prijazni, je bilo znotraj čisto, sveže in sočno.

Jabolko, ki smo mu namenili neprijazne besede, je bilo poškodovano in kašasto.

Mislim, da je bil to za otroke trenutek spoznanja. Razumeli so, kar smo videli v jabolku – zmečkanine, kaša in zdrobljeni koščki, so tisto, kar se zgodi znotraj vsakega izmed nas, ko nas kdo maltretira z besedami in dejanji.

Ko so ljudje trpinčeni, še posebno otroci, se znotraj sebe počutijo grozno in včasih ne povedo in ne pokažejo drugim, kako se počutijo. Če ne bi jabolk prerezali na pol, nikoli ne bi vedeli, koliko bolečine smo povzročili.

Delila sem lastno izkušnjo trpljenja, ko je nekdo bil neprijazen prejšnji teden. Na zunaj sem delovala v redu, še vedno sem se smejala, vendar pa mi je s svojimi besedami povzročil velike bolečine in zato sem trpela.

Za razliko od jabolka imamo mi možnost ustaviti to, kar se dogaja. Otroke lahko učimo, da ni dobro biti neprijazen drug do drugega in se lahko pogovarjamo, kako se to odraža na njihovo počutje. Otroke lahko učimo, da se postavijo drug za drugega in preprečijo vsako obliko nadlegovanja, tako kot je to danes storila mala deklica, ki grdih besed jabolku ni želela izreči.

Vse več in več bolečin in poškodb se dogaja v nas, če noben nič ne naredi proti nadlegovanju. Ustvarimo generacijo prijaznih, skrbečih otrok.

Jezik nima kosti, vendar pa je dovolj močan, da lahko zlomi srce. Zato bodite z besedami previdni.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor