Izzivi poporodnega obdobja

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Izzivi poporodnega obdobja

Piše Radmila Pavlovič Blatnik

Poporodno obdobje je čas velikih sprememb, posebej pri prvem otroku. Že sam porod je izziv, da sprejmemo vse kar se je dogajalo pri porodu in da se privadimo na nov ritem življenja z dojenčkom je velik izziv.

Izziv je situacija, kjer imamo problem, opazimo, da tako ne gre več naprej, obenem pa že čutimo in želimo spremembo, hočemo najti novo rešitev. Torej je izziv problem, ki nosi priložnost za nekaj boljšega. Pravzaprav, če dejavno živimo, smo ves čas v kakšnem novem izzivu, opuščamo staro in sprejmemo novo mnenje, stališče, vzorec obnašanja, reagiranja.

Kaj so mamice povedale za obdobje po porodu?

Prva mamica

Meni so veliko pomagale knjige o naravnem porodu, forumi, skupine in članki s podobno tematiko. Sem pa zagovornica zavestnega spočetja in odgovorne priprave na starševstvo. Veliko vsebin sem jaz predelala v času, ko sem se pripravljala na zanositev, saj sem čutila, da me en otroček čaka, jaz pa še nisem bila pripravljena na materinstvo, saj zaradi izkušnje v lastni družini in vzgoje niti nisem čutila materinstva kot družbeno dejstvo, ampak nekaj kar (mora) pride od znotraj. Starševstvo je poglobljeno delo na sebi. Za mene so bili dovolj razni strokovni in poljudni viri, ker sem tudi taka oseba, da se rada sama informiram. Če bi bile stiske in izzivi preveliki, bi poiskala tudi strokovno pomoč …

Druga mamica:

Porod je bil zame šok, nisem bila pripravljena. Rabila sem nekoga, ki bi tudi možu razložil, kakšna je situacija. Sama tega nisem zmogla, ker se enostavno nisem mogla ukvarjati še z njim. Ne vem, kaj so mu ali niso povedali na porodnem tečaju, ampak absolutno premalo. Tudi očete bi bilo treba pripraviti in jih dati v kakšno šolo. Mene je pred izčrpanostjo rešila tašča, telovadba in druženje z mamicami.

Tretja mamica:

Največ podpore sem dobila pri mamah v podobnih situacijah s približno enako starimi otroci, na srečanjih za mamice z dojenčki. Mame smo nekako obremenjene z željo po popolnosti, oz. čutimo zunanji pritisk biti popolna mama, žena, dobro izgledati (po možnosti 14 dni po porodu … Treba je delati na strpnosti, razumevanju, podpori, da se sprejmemo take kot smo.

Zdaj pa nas zanimajo vaši izzivi poporodnega obdobja. Na plano z njimi, napišite vse, kar vam ne gre, kar vam nagaja, česar ne zmorete več, vse kar je vaš problem, naj pride na dan, šele potem lahko najdete novo priložnost, ko “težavo” vidite, sprejmete, pogledate, jo spustite, odpustite. Kaj vam manjka, kaj potrebujete, kaj hočete drugače, tudi to nas zanima.

Vprašalnik

Kako pa je bilo z vami? Izpolnite anonimni vprašalnik.

Ste po porodu potrebovali strokovno pomoč?

Rezultati

Loading ... Loading ...
Latest posts by Radmila Pavlovič Blatnik (see all)
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Radmila Pavlovič Blatnik

Mag. Radmila Pavlovič Blatnik, univ. dipl. psihologinja, je dolgoletna svetovalka pri obporodnih stiskah in strokovnjakinja na področju duševnega zdravja. Diplomirala je iz psihologije in magistrirala iz sociologije kulture, opravila pa je tudi strokovni izpit na področju socialnega varstva pri ministrstvu za družino in socialne zadeve, uspešno zaključila izobraževanje za imago-terapevta ter pridobila naziva FamilyLab-edukator in koordinator obravnave v skupnosti.

Dodaj odgovor