Dojenje na dopustu

Če se pripravljate na potovanje z dojenčkom, ki ga še vedno dojite, morate poznati nekaj malenkosti, za katere morda niste vedeli. Recimo, ali hladna voda vpliva na količino mleka in katere kreme za sončenje lahko uporabljate …

Dojenje na dopustu
Foto: irene

Hladno morje

Kopanje v morju ne vpliva na proizvodnjo mleka, ker ta je odvisna izključno od količine, ki jo vaš malček poje.

Plavanje

Če ste mama in resna plavalka, med dopustom povečajte obroke, da ne bi prekinili proizvodnje mleka. Pred vašo turo plavanja bi bilo najbolje, da otroka podojite, ker dobi mleko po intenzivnem treningu slan okus, kar vašemu malčku mogoče ne bo všeč. Če se v morju samo namakate, je vse po starem.

Bazen

Voda v bazenu vsebuje klor. Po kopanju izperite dojke s sladko vodo. To morate narediti, da boste sigurni, da otrok ne bo prišel v stik s klorom, poleg tega pa klor izsušuje kožo, kar lahko slabo vpliva na vaše bradavice. Če načrtujete kopanje v bazenu, vzemite s seboj lanolin kremo, s katero boste namazale bradavice vsak večer.

Preoblačenje

Po plavanju oblecite suh zgornji del kopalk. Sintetični materiali zadržujejo vlago, kar je odlično okolje za razvoj glivične okužbe (soor ali kandidiaza). Ta glivična okužba se lahko prenese tudi globlje v dojko in tudi na otrokova usta.

Kreme za sončenje

Kreme za sončenje ali samoporjavitev se slabo absorbirajo v krvni obtok kot tudi v mleko. Zato zaradi njih ni nevarnosti pri dojenju. Pri nanašanju bodite pozorni, da krem ne nanesete na dele dojk, ki bodo prišli v stik z dojenčkovimi usti. Med dojenjem ne jemljite beta karotena, ki lahko pospeši porjavitev.

Pogostejše dojenje

Dojenčka na dopustu dojite pogosteje kot doma. Materino mleko je dojenčku tako pijača kot hrana, samo dojenje pa nepogrešljiva tolažba. Ko zamenjate okolje, se bodo nekateri dojenčki takoj privadili na novo situacijo, nekateri dojenki pa bodo zmedeni. Ko je dojenček vznemirjen, ga je najlažje pomiriti z dojenjem.

Moj pediatar

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor