Dojenčku ne smemo dajati medu!

Dojenčku ne smemo dajati medu!

Zakaj se dojenčku nikoli ne sme dajati medu?

Med lahko pri dojenčku povzroči botulizem, zelo nevarno okužbo prebavnega trakta. Botulizem pri dojenčku je bolezen, do katere pride, ko novorojenček vase vnese bakterijo, ki proizvaja toksin znotraj telesa. Gre za zelo nevarno okužbo prebavnega trakta. Vse več dokazov kaže na to, da je lahko  za to vrsto botulizma vzrok med. Med je namreč vir spor, ki jih tvorijo bakterije Clostridium botulinum.

Ko jih dojenček vnese v organizem, te bakterije proizvedejo toksin, ki povzroča botulizem pri dojenčkih, resno, a na srečo zelo redko zastrupitev s hrano. Zaradi tega se otrokom, mlajšim od 12 mesecev, nikoli ne sme dajati medu. Botulizem pri dojenčkih ni nenevarna bolezen, saj napade otrokov živčni sistem in v najtežjih primerih lahko privede celo do smrti.

Vendar pa si večina otrok opomore.

Najpogostejši znaki in simptomi botulizma

  • Stalno zaprtje (konstipacija).
  • Mlahave roke, noge in vrat.
  • Šibek jok zaradi mišične oslabelosti.
  • Težave pri dojenju, dojenček nima moči za sesanje.
  • Izražena utrujenost dojenčka (stalna zaspanost).
  • Težave pri dihanju.

Spore se lahko ugnezdijo tudi v nekaterih živilih z nizko vsebnostjo kisline, ki jih sami pripravljamo v posode za shranjevanje hrane v hladilniku, pa tudi v sladkornem sirupu. Imejte to v mislih in se izogibajte takšnih živil v prehrani dojenčka.

Kdaj in kako lahko med uvedemo v prehrano dojenčka

Po enem letu lahko med uvedete v prehrano, če v družini ni nikogar, ki bi imel alergijo na med (cvetni prah). Pomembno je, da ga uvajate postopoma. Začnite z minimalno količino medu (vrh čajne žličke) zmešanim z mlekom, čajem ali sadnim sokom. Počakajte 48 ur in zatem dajte malo večjo količino medu kot prej. Preden pridete do ene cele čajne žličke, naj mine vsaj teden dni.

Če pri otroku opazite kakšne spremembe – srbečico, kašljanje, drisko, krče, se oglasite pri pediatru. Zaradi možnosti, da pride do alergijske reakcije, otroka po uživanju medu imejte pod nadzorom.

Za začetek je najbolje izbrati naravni akacijev med. Seveda lahko vaš otrok sprejme med brez kakršnihkoli reakcij, vendar je pomembno, vedeti, kaj lahko pričakujete.

Bebe&Mame

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 3.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor