10 stvari, ki jih je treba vedeti, preden odpeljete otroka na urgenco

10 stvari, ki jih je treba vedeti, preden odpeljete otroka na urgenco

Nič ni tako zastrašujoče za starša kot trenutek, ko mora odpeljati svojega otroka na urgenco. Nihče si ne želi te poti, vendar jo večina staršev opravi vsaj enkrat – za zlomljeno kost, povišano telesno temperaturo ali samo na podlagi nagonskega občutka.

Tu je opisanih nekaj stvari, ki jih lahko storite, še preden pride do nujnega obiska urgence, ki vam bodo pomagale ostati mirni in bodo napravile izkušnjo čim manj stresno za vas in vašega otroka.

Pri roki imejte informacije o zdravju vašega otroka

Pripravite seznam zdravstvenih informacij vašega otroka, še preden pride do obiska urgence. Ta seznam naj vključuje podatke o alergijah, datume cepljenj, zdravila, ki jih otrok trenutno jemlje in podatke o vseh predhodnih operacijah.

Najprej pokličite svojega pediatra

Klic otrokovega pediatra (ali dežurnega zdravnika izven delovnega časa) vam lahko pomaga določiti, ali je obisk urgence res potreben. Če se pediater ali dežurni zdravnik strinjata, da je obisk upravičen, lahko pokličete bolnišnico in se dogovorite, da vas že vnaprej pričakujejo.

Dežurno ambulanto obiščemo, ko je otrok hudo bolan, prizadet oz. kaže znake, ki bi lahko v kratkem času privedle do poslabšanja. Najpogostejši znaki so:

 • motnje zavesti ali neutolažljiv jok,
 • visoka vročina, ki jo ne moremo znižati s  splošnimi ukrepi,
 • pogosto bruhanje in pogosto odvajanje tekočega blata ob nezadostnem uživanju tekočin, otrok posledično manj lula, koža pa postane bleda ali sivkasta,
 • težko diha / hrope / piska,
 • toži za močnimi bolečinami v trebuhu in mu je slabo / bruha in ima povišano telesno temperaturo,
 • hude alergične reakcije z motnjami zavesti in težkim dihanjem,
 • posebej bodimo pozorni kadar so redko istočasno prisotni naslednji znaki: motnje zavesti / vročina / glavobol / bruhanje / trd vrat/ vijolični izpuščaji, ki spominjajo na manjše modrice in ob dotiku ne izginejo.

Pri dojenčkih pa je pomembno prepoznati resne znake obolenja, kot so:

 • neutolažljiv jok,
 • dalj časa visoko povišana telesna temperatura, ki jo ne uspemo znižati, ob tem zavrača tekočino,
 • mlahav, odsoten in neodziven pogled, koža pa bleda in marmorirana in
 • ko je prisotno hitro in težko dihanje, piskanje in hropenje.

Ne oklevajte s klicem rešilca

V izrednem primeru, ko je takojšnja oskrba nujna, pokličite rešilca. Ne oklevajte, če je vaš otrok v nezavesti, se ne odziva ali ima težave z dihanjem.

Ostali znaki, da potrebujete rešilca, so:

 • konvulzija (nehoteno močno krčenje progastih mišic)i, ki se po 3-5 minutah ne ustavi
 • odprti zlom
 • nesreča, ob kateri sumite na poškodbo otrokovega vratu ali hrbtenice
 • hude opekline

Ostanite mirni, vsaj navzven

To je očitno lažje reči, kot narediti, toda otroci se učijo svojih občutij na podlagi reakcij svojih staršev. Ob odhodu na urgenco bo vaš otrok izpostavljen novim obrazom in različnim testom, od katerih bodo nekateri lahko boleči. Če boste vi ostali mirni, bodo mirni tudi otroci.

Preskočite okrepčila

Dokler ne veste, kakšne vrste testov lahko zdravnik naroči, se izognite temu, da bi dali otroku hrano in pijačo. To še posebej velja v primeru, če bi vaš otrok moral dobiti pomirjevalo. Če bi otrok v zadnjem času kaj pojedel, bi to pomenilo, da bi morali dalj časa čakati, preden bi lahko dobil pomirjevalo.

S seboj prinesite nekaj za razvedrilo

Kljub imenu, ki nakazuje na urgentnost/nujne primere, urgence pogosto vključujejo kar nekaj čakanja. S seboj vzemite najljubšo plišasto igračo vašega otroka. Tudi knjiga ali tablica ga lahko zamotita med čakanjem, boleznijo ali bolečino.

Delajte si zapiske pred, med in po obisku

Medtem ko čakate, je dobra ideja, da si zapišete vse dogodke, ki so pripeljali do obiska urgence. Zapišite si jih v telefon, če imate polno baterijo ali pa prosite za list papirja in svinčnik.

Če ustvarite kronološki seznam dogodkov, boste povezali svoje misli in bili pripravljeni, ko bo končno prišel zdravnik. V takšni situaciji je običajno, da ste zmedeni.

Ne bojte se prositi za podporo

Veliko samskih staršev mora iti na urgenco in tudi vam bo uspelo – seveda, če je to nujno. Če je le mogoče, prosite družinskega člana ali prijatelja, da se vam pridruži. Zelo pomaga, če imate nekoga ob sebi, ki služi kot dodaten par oči in ušes ter si lahko zapomni pomembne informacije, ki jih vi mogoče v naglici pozabite.

Če prijatelja ali družinskega člana že vnaprej seznanite, da ga boste morda nekoč poklicali za pomoč v nujnih primerih, lahko to odpravi del stresa, do katerega hitro pride v tej situaciji.

Poznajte svoje starševske pravice

Ne samo, da bo čas, ko boste ostali ob otroku, pomagal, da ostane miren, pač pa je vaša pravica kot skrbnik, da ste ob njem ves čas. Bolnišnica mora tudi zagotoviti, da pravi zdravnik pregleda rezultate otrokovega testa.

Do otrokovega šestega leta starosti vam obvezno zdravstveno zavarovanje krije sobivanje v bolnišnici.

Bodite zagovornik svojega otroka

Vi svojega otroka najbolj poznate. Če mislite, da se zdravnik ne meni za vaše skrbi ali pa vas podi skozi vrata, se ne bojte prositi za drugo mnenje. Če nagonsko čutite, da se dogaja nekaj več, je za to verjetno razlog.

Poskusite postavljati vprašanja in deliti svoje skrbi ob pravem času. Pomembno je, da ohranite pozitiven odnos z zdravniško ekipo vašega otroka. Morda ni najprimernejši čas za vprašanja, ko se medicinska sestra ukvarja z odvzemanjem zdravniških vzorcev vašega otroka. Ampak vaši zapiski lahko pri tem pomagajo!

***

Obisk urgence nikoli ni zabaven za prav nikogar. Še posebej naporen zna biti za zaskrbljenega starša.  Pomagalo vam bo, če boste pripravljeni.

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor