Zdravilni učinki menstrualne bolečine

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Zdravilni učinki menstrualne bolečine

… ki je v svoji osnovi ženska ustvarjalna energija

Stvari so med seboj neverjetno povezane. Še do sobote sem imela za pisanje izbrano temo ‘čustveno izsiljevanje’. S pisanjem sem čakala in sama sebe spraševala: “Se ne boš nič pripravila? Ali ne boš nič pisala? Saj je že sobota zjutraj.” V tem trenutku me je močno začel boleti trebuh, saj imam menstruacijo. V tem trenutku me je prešinilo: ”Zakaj boš pisala o nečem, česar trenutno ne čutiš?”

Čustveno manipulacijo sem pri sebi predelovala nekaj let nazaj in je sedaj del naših vaj v bazenu. Proces lepo poteka in zavedanje se širi tako, kot je bilo načrtovano. Vendar ni pravi trenutek, da bi o tem pisala.

To, da je bolezen in utrujenost odsev naših misli, vem že zelo dolgo in na tem področju strokovno delam že več let, rezultati so vidni praktično takoj. Tema je zelo občutljiva in cesta priznanj je dolga.

Ko sem začela pisati, sem hotela stegniti roko k protibolečinski tabletki, da me bolečina ne bi motila pri pisanju in ustvarjanju, saj so moji menstrualni krči, ki so prisotni pri menstruaciji, zelo intenzivni. Veliko let me je bolečina silila, da sem se zvila v klobčič in tako trpela več ur, dokler ni prijela tabletka. Za sabo imam dva carska reza,  fantka dvojčka in še enega fantka, danes že osnovnošolce. Moja stroka je zdravstvo, kar je podprto tudi z zdravstveno izobrazbo, vendar sem vseeno vedno čutila, da nismo zgolj to, kar se naučimo iz knjig in potrdimo z diplomo.

“Denisa, ustavi se. To bi bilo nekaj, kar bi bilo v nasprotju s tem, kar pišeš in doživljaš.”

Vedno izhajam iz sebe, vedno izhajam iz povezave misli, duha, srca in znanja. Nikoli ne pišem o nečem, česar sama ne doživljam in ne čutim. To energijo smo v strokovnih knjigah poimenovali ustvarjalnost. Imam močne menstrualne bolečine in sem večkrat doživela “čudež”, da včasih celo nisem potrebovala zdravil. Sedaj, ko se vračam po spominu nazaj, točno vidim, v katerih situacijah je to bilo.

Nisem vzela tabletke. Ko sem začela pisati (ustvarjati), so me ob tem prevzeli prelepi občutki. Bolečina se je spremenila v ustvarjalnost, ščemelo me je v trebuhu, vibriralo je, postalo mi je prijetno toplo, kot da bi se sonce usedlo v moj trebušček in poživilo vse okoli sebe. Toplina je vstopila v srce, dih se je uravnovesil in postal lahkoten. Z vsakim dihom in izdihom sem začutila val sreče in ljubljenosti. Tekel je naprej in skozi roke stekel ven na papir. Ves čas sem sledila svoji misli, ki je bila zaradi svojega znanja sposobna sestavljati vse stavke. Ni protestirala, ni čutila strahu, niti sramu. Predala se je in uživala v vseh teh prijetnih občutkih fizičnega telesa.

Dejansko sem čutila, kako skozi spodnji del trebuha prihaja energija univerza, vstopa v moje telo, oživlja vsako mojo celico in prihaja ven preko mojega izražanja. Sprejemanje ženske energije in izražanja preko nje ni enostavno.

Dolga stoletja smo bile ženske izkoriščane, posiljevane, zasmehovane ali pretirano preoblikovane v moško energijo. Seveda ne vse. Večina. V današnjih časih si ženske več upamo, se primerjamo ali celo poveličujemo nad moškimi, da smo bolj sposobne, kar je ponovno drug ekstrem. Izgubljeni pomen ženske energije se je skrival pod vsemi temi blokadami, bolečino in zamerami. Vsak mesec imamo ženske to dragoceno možnost, da uporabimo ciklus menstruacije v svojo korist in predvsem tudi v korist naše okolice.

Naša naloga je, da vstopimo v svojo notranjost, pogledamo v temno globino, kjer so zakodirane vse te bolečine in zamere, močna zgrešena prepričanja in afirmacije prejšnjih generacij, jih za vedno sprejeti in opustiti, oprostiti vsem in sebi in vzljubiti svoje edinstveno žensko telo.

Ko sem se s svojim prijateljem pogovarjala o teh občutkih, mi je priznal, da sem s svojo žensko energijo, ki sem jo izžarevala, potegnila v ustvarjalnost tri moške v svojem okolju. Med njimi so bili tudi moji sinovi. Brez besed, brez kričanja, brez pravil in zahtev. Vse je bilo drugače in še traja. Spremembe so očitne in jaz sedaj razumem pomen ženske seksualne energije, ki je ustvarjalna in ne destruktivna.

Imamo telo, da sprejemamo. Imamo srce, da začutimo. Imamo misel, da se izrazimo in razumemo.
Imamo duha, da izpolnimo.

Treba je pogledati iz drugega zornega kota, ki ni pogosto omenjen. Ali je misel na tableto pri menstrualni bolečini bolj enostavna poteza? Sedaj sama sebe sprašujem, zakaj nisem tega videla že prej in se poslušala ter ugotovila, da je vse to, kar me pri menstruaciji tako zelo boli, samo nakopičena energija, ki tako močno pritiska name in zahteva, da se ustvarjalno izrazim. Saj smo ustvarjalne tudi takrat, ko je ni. Vendar tukaj, v tem mesečnem ciklu, je veliko več, nekaj, kar s seboj prinese nekaj novega, nekaj tako živega.

Ali se odgovor na neplodnost skriva ravno v omenjeni tematiki? Naj to ostane skrivnost.

Sedaj se zavedam tega, da sem vsak mesec sebe prepričala, da moram zaradi močnih krčev imeti doma Nalgesin tabletke in sem dejansko bolečino tudi pričakovala, se zvila v klobčič in trpela. Namesto, da bi za nekaj minut sprejela bolečino, začela ustvarjati in jo izkoristila v svoj prid in v prid svoje okolice.

Ta moč se skriva v vsaki izmed nas.

Denisa Lavrenčič

Denisa Lavrenčič

Akreditiran inštruktor lokomotornega, socialnega in mentalnega razvoja za dojenčke in predšolske otroke, akreditiran reševalec iz vode in akreditiran vaditelj otroškega plavanja in terapevt v vodnem okolju.
Denisa Lavrenčič

Latest posts by Denisa Lavrenčič (see all)

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Denisa Lavrenčič

Denisa Lavrenčič

Akreditiran inštruktor lokomotornega, socialnega in mentalnega razvoja za dojenčke in predšolske otroke, akreditiran reševalec iz vode in akreditiran vaditelj otroškega plavanja in terapevt v vodnem okolju.

Dodaj odgovor