Ušesno maslo – kako čistimo ušesa otrokom

Ušesno maslo ali cerumen običajno smatramo kot nekaj slabega, v resnici pa ušesno maslo pozitivno vpliva na vlaženje kože sluhovoda in ščiti sluhovod pred okužbami, poškodbami in preprečuje morebitnim insektom, da bi vstopili v sluhovod.

Ušesno maslo – kako čistimo ušesa otrokom
Foto: Jessica Merz

Kako pravilno očistiti ušesno maslo?

Ušesno maslo običajno očistimo s pomočjo vatirane palčke. Pa je to primeren način? Stroka pravi, da je takšno čiščenje ušesnega masla povsem napačno.

Ne samo da je čiščenje ušesnega kanala s vatiranimi palčkami (ali drugim predmetom) nepotrebno, je tudi zelo nevarno. Zakaj? Doc. Dr. Sc. Tomislav Baudoin izpostavlja tri razloge: lahko pride do zamašitve ušes, lahko pride do vnetja in celo do poka bobniča.

Ali se ušesno maslo pri otrocih pojavlja v enaki meri kot pri odraslih?

Najprej pojasnimo, kaj sploh je ušesno maslo oziroma cerumen. Ušesno maslo je proizvod ceruminoznih žlez v koži sluhovoda in ima pomembno vlogo pri zaščiti naših ušes. Ljudje napak sklepajo, da je iztekanje ušesnega masla nekaj slabega in to pogosto povezujejo z iztekanjem ušesnega masla pri vnetju, zaradi česar so mnogi starši povsem po nepotrebnem zaskrbljeni. 

Ušesno maslo se, tako kot pri odraslih, pri nekaterih otrocih pojavlja v večji meri kot pri drugih.

Kako otroku očistiti ušesa?

Odstraniti oziroma očistiti je potrebno samo tisto ušesno maslo, ki je priteklo izven sluhovoda, torej je na začetku sluhovoda (na vhodu). Ko ušesa čistimo z vatiranimi palčkami, velikokrat dosežemo ravno nasprotni učinek od želenega, saj ušesno maslo tako le še bolj potisnemo v notranjost sluhovoda, kar lahko povzroči zamašitev ušes. Prav tako pa lahko tistim, ki imajo občutljivo kožo, z vatiranimi palčkami poškodujemo sluhovod.

Ob poškodbi sluhovoda se lahko pojavi krvavitev, ni pa nujno. Četudi poškodba sluhovoda ni tako velika, da bi krvavela, pa je poškodba lahko dovolj velika, da do mesta poškodbe pridejo bakterije, ki povzročijo vnetje ušes oziroma sluhovoda. Takšno vnetje je zelo boleče in zahteva strokovno zdravljenje.

Najhujša poškodba, ki jo lahko povzročimo s čiščenjem ušesnega masla z vatiranimi palčkami, je poškodba bobniča, ki lahko celo poči. To je poškodba, ki lahko zahteva kirurško zdravljenje.

Na kaj moramo biti še posebej pozorni?

Ušesno maslo otroku očistimo samo površinsko – z vhoda v sluhovod in iz ušesne školjke. Vatirane palčke ne smemo nikoli potiskati v sluhovod, saj se to počne na slepo in tako lahko nastanejo hude poškodbe, saj starši ne poznajo anatomije sluhovoda, niti ne vedo, na kakšen način lahko vatirano paličico sploh vstavimo v sluhovod.

Najboljši način za čiščenje ušesnega masla pri otrocih (in odraslih) je z mokrim robcem ali brisačko.

Ušesno maslo se čisti samo od sebe

Pravzaprav se ušesno maslo čisti spontano in je tisto, kar mi opazimo kot izcedek ušesnega masla, posledica samodejnega čiščenja. Ko žvečimo, se premikajo stene sluhovoda in tako se ušesno maslo samo po sebi premika ven.

Ali lahko tulce z voskom za čiščenje uporabimo pri otrocih?

Zadnje čase se pogosto srečujemo s tulci, narejenimi na bazi voska, ki so namenjeni čiščenju ušes. So primerni za otroke?

Doc. Dr. Sc. Tomislav Baudoin ni zagovornik čiščenja ušesnega masla na bazi voska pri odraslih, še manj pri otrocih.

Če ima otrok težave z ušesnim maslom, naj mu ga očisti zdravnik. Zato v primeru težav otroka peljite k zdravniku pediatru oziroma zdravniku splošne družinske medicine, ki bo otroku uho izpral z vodo ali borovo kislino.

Če je vaš otrok nagnjen k vnetju zunanjega sluhovoda ali vnetjem srednjega ušesa, čiščenje ušes opravi specialist otorinolaringolog. To opravi s posebnimi inštrumenti in pri tem včasih celo uporabi mikroskop.

Karmen Horvat

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Ocena:
[Skupaj: 15 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor