Zakaj je hemoglobin pomemben za dojenčke in otroke

Hemoglobin je ključna sestavina rdečih krvničk (eritrocitov). Je “krvni pigment”, ker daje eritrocitom rdečo barvo. Hemoglobin je izredno pomemben, saj opravlja eno najpomembnejših nalog v organizmu – prenaša kisik iz pljuč do vseh delov telesa in prinaša ogljikov dioksid (iz tkiv) do pljuč. Torej tisto, kar je najpomembnejše pri vdihu (kisik) in izdihu (ogljikov dioksid) prenaša prav hemoglobin.

Zakaj je hemoglobin pomemben za dojenčke in otroke

Kako pomemben je kisik za naše telo, ni potrebno posebej razlagati – brez kisika NI življenja! Podobno je tudi z ogljikovim hidratom, ki se mora izločiti iz organizma. Zato je hemoglobin ključna sestavina eritrocita.

Kje v telesu se proizvaja hemoglobin?

Kot vse krvne celice, tudi eritrocite proizvede kostni mozeg. Tu se tudi hemoglobin “pakira” v rdeče krvničke, tako da je kostni mozeg prava tovarna za proizvodnjo hemoglobina in eritrocitov.

Kaj je pomembno za dobro vrednost hemoglobina?

Predvsem ŽELEZO – seveda, če je otrok zdrav in če je kostni mozeg “priden” in lepo dela.

Brez železa preprosto ni dovolj hemoglobina, železo pa pride v telo s hrano. Prvih šest mesecev dojenčkovega življenja pride železo iz dojenčkovih jeter, kjer se “sskladišči” med nosečnsotjo. Zato je pomembno, da bodoča mama dobro skrbi za svjo prehrano in dobro vrednost hemoglobina.

Torej, zdravemu otroku v prvih mesecih ni potrebno dodajati železa.

Kaj lahko ovira proizvodnjo hemoglobina?

Ko ni železa, ni niti dovolj hemoglobina, to pa pomeni, da mora otrok po šestih mesecih uživati naravno železo. Kvalitetno meso in kasneje tudi rumenjak sta z železom najbogatejši živili.

Preveč kravjega mleka moti normalno absorpcijo železa iz črevesja, saj vsebuje soli, ki “privežejo” železo nase in ga izločijo z blatom, namesto da se po krvi dostavi v kostni mozeg. Zato pediatri z razlogom ne odobravajo kravjega mleka v prvem letu življenja.

Kaj pa špinača?

Da špinača vsebuje veliko železa, je ena od najpogostejših napačnih splošnih prepričanj.

To na žalost (ali na srečo otrok, ki je ne marajo) ne drži! Ko je znani nemški kemik (Erich von Wolf) 1870. leta meril količino železa v različnih rastlinah, je napačno zapisal, da ima špinača desetkrat več železa. Zmotil se je za eno decimalno mesto, vendar pa so napako relativno hotro odpravlili, zato se že dolgo ve, da špinača pa le ni tako dober vir železa.

Kakšne so normalne vrednosti hemoglobina?

Tu pa nastane težava.

Pri otrocih je vrednost hemoglobina odvisna od starosti (v manjši meri tudi od vrste lab. analize), zato je VEDNO treba imeti referenčne vrednosti za otroke. Obstajajo velike razlike glede na vrednosti odraslih, zato se pogosto starši ustrašijo brez razloga.

Pri dojenčkih okoli šestega meseca starosti pride do pričakovanega padca nivoja hemoglobina, ker rezerve železa v jetrih dojenček porabi. Temu se zaradi tega reče fiziološka anemija, ki ni bolezen in se je ne zdravi, ampak jo odpravijo s postopnim večanjem vnosa naravnega železa (z mesom, kasneje tudi z rumenjakom). Velika večina pediatrov meni, da ni potrebe po zdravljenu, če vrednost hemoglobina pri dojenčkih med 6 in 10 mesecem ni pod 100.

Kaj narediti, ko se raven hemoglobina zniža?

Anemija (slabokrvnost) je posledica nezadostne količine železa v krvi, torej pomanjkanje železa. Zdravljenje je potrebno, ko so vrednosti pod spodnjo mejo za določeno starost ali če so drugi krvni parametri slabi.

Pediater se odloči o zdravljenju po pregledu otroka in rezultatov krvnega izvida. Brez pregleda ni diagnoze in se zdravljenja NE določi samo na osnovi rezultata krvne slike.

Ko so vrednosti hemogobina na spodnji meji (ali blizu spodnje meje), je potrebno narediti vse, da se s povečanjem vnosa železa (meso, rumenjak) pomaga otroku. Ne hitite z dodatki železa. Potrebno je omejiti vnos kravjega mlleka (maksimano 400 ml dnevno v drugem letu življenja) in spodbujati dojenje, saj je materino mleko dragocen pomočnik pri absorpciji železa iz črevesja.

Zdrava in uravnovešena prehrana otroku zagotavlja zadostno količino železa in tudi drugih sestavin, ki so potrebne za otrokovo rast in razvoj. Zato je spoštovanje načela zdrave prehrane najboljši način, da se prepreči pomankanje železa v otrokovem organizmu in s tem prepreči nastenek anemije.

Ass.dr Goran Vukomanović, pedijater

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor