Kakršen starš, takšen otrok

Način, na katerega starši vzgajajo otroke in mladostnike, vpliva na to ali bodo ti  zrasli v prestopnike ali poštene, dobre ljudi.

Kakršen starš, takšen otrok

Izpostavili bomo tri načine vzgoje

  • Avtoritativni starši so zahtevni, imajo stroga pravila, vendar spoštujejo otrokove potrebe. Otrokom vedno pojasnijo, zakaj od njih nekaj zahtevajo in zakaj je to pomembno, ob tem pa poslušajo tudi otrokovo mnenje.
  • Matere in očetje, ki niso zahtevni in ne postavljajo mej, ampak puščajo otroku prosto pot in imajo le malo pravil. Skoraj vedno so na strani otroka, vedno jim gredo nasproti in jim izpolnjujejo želje in potrebe.
  • Starši, ki imajo potrebo, da nadzorujejo vsak aspekt otrokovega življenja, postavljajo jasna pravila in meje, razlogov za to pa ne pojasnjujejo. Ne želijo slišati mnenja svojih najmlajših in njihov pristop je – dokler si pod mojo streho, me moraš poslušati!

Na podlagi teh načinov vzgoje so pedagogi prišli do zaključka, da imajo otroci, ki jih vzgaja tretja skupina staršev, torej starši, ki hočejo svoje otroke imeti ves čas pod nadzorom, največ možnosti, da zrasejo v prestopnike in razvoj slabih razvad. Tudi pristop staršev iz druge skupine je napačen, saj hitro izgubijo avtoriteto in otrokovo spoštovanje.

Glede na raziskave je prvi pristop najboljši. Mladostniki iz takšnih družin so poslušni, imajo svojo osebnost in ne zahajajo v težave.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor