5 razlogov, zakaj je moderno starševstvo v krizi

Emma je v zadnjjih dveh desetletjih delala z otroki in starši na dveh kontinentih in je resno zaskrbljena zaradi načinov, kako starši danes vzgajajo otroke. Tukaj je pet težav, ki se ji zdijo najresnejše.

5 razlogov, zakaj je moderno starševstvo v krizi

Bojimo se otrok

Da imajo otroci preceč kontrole nad starši, pokaže enostaven test s skodelico, pravi Emma. “Če mati otroku nalije mleko v modro skodelico, on pa pravi, da hoče piti in skodelice druge barve, pozorno opazujem, kako starš reagira: V večini primerov prebledijo in pohitijo preliti mleko v drugo skodelico, preden otrok postane jezen. Velika napaka! Česa se bojite, mame? Kdo je tukaj glavni? Naj se otrok jezi, vi pa se umaknite, da vam tega ni treba poslušati. Le, za božjo voljo, ne zlomite se, da bi mu ugodili in ga tako naučili napačno lekcijo.

Nižja pričakovanja

Ko se otroci doma ali na javnem mestu grdo obnašajo, starši sam skomignejo z rameni v smislu: “Takšni so pač otroci”. “Verjemite mi, da ni treba, da so taki, “pravi Emma. Otroci so veliko bolj sposobni od tega, kar starši mislijo, pa naj gre za manire, spoštvanje starejših, hišna opravila, velikodušnost ali samokontrolo. “Mislite, da otrok v času večerje v restavraciji ni spodoben sedeti? Neumnost. Mislite, da ne more pripraviti mize, če mu tega ne poveste? Še ena neumnost! Edini razlog, da se ne obnašajo tako, kot bi se morali, je zato, ker jih tega niste naučili in ker tega od njih ne pričakujete! Enostavno je. Zvišajte svje standarde in otrok se jim bo prilagodil.”

Otrok več ne vzgajajo vsi

V preteklosti so vozniki avtobusov, učitelji, prodajalci in ostali starši imeli pravico vzgajati otroka, ki se neprimerno vede. Bili so oči in ušesa staršev, ki niso bili prisotni in vsi so delali z istim ciljem: vzgoja spodobnih dečkov in deklic. Oni so bili podpora staršem. Danes, ko se nekdo, ki ni starš, drzne opomniti otroka, mama in oče ponorita.

Svojega otroka želijo videti popolnega, tako da pogosto ne sprejmejo mnenja staršev in drugih, ki mislijo, da ni tak. Napadli bodo učitelja, namesto da kaznujejo otroka, ki je pri pouku bil nesramen. In prav nič ne pomaga to, da danes starši sodijo en drugemu, namesto da bi se podpirali. “Ko vidijo, da neki otrok besni, vsi obsojajo mamo, namesto da bi rekli: “Hej, ima prav, otroku postavlja meje, to pa ni enostavno! pojasnjuje Emma.

Zanašamo se na bližnjice

Super je, da imajo starši razne elektronske naprave, ki jim pomagajo med potovanjem in pri zdravniku. Danes so starši bolj zasedeni kot kdajkoli prej in vedno sem za to, da se kdaj olajša stvari, ko je to potrebno,” pravi ta izkušena varuška. A vsi ti pripomočki so skušnjava za starše, ki jih vse pogosteje uporabljajo, tako da se otroci ne naučijo zabavati sami.

Dojenčki se morajo naučiti sami umiriti namesto da jih neprestano pomirja vibrirajoči stolček. Majhni otroci bi se morali naučiti pobrati sami. ko padejo, ne pa da jih vedno dvignejo mame in očetje. Bližnjice lahko pridejo prav, a stvari moramo kdaj početi tudi na počasnejši način, svetuje Emma.

Starši postavljajo otrokove potrebe pred svoje

Dobro je, da so otroci staršem prioriteta. A danes je vse to šlo predaleč, opozarja Emma, ker starši zaradi otrok zanemarjajo svoje potrebe in svoje duševno zdravje. “Neprestano videvam matere, ko vedno znova vstajajo iz postelje, da bi ugodili otroku. Ali očetje, ki vse pustijo, da bi tekli po pijačo za svojo hčerko”. Nič ni narobe s tem, da sredi noči svojemu otroku ne odnesete kozarca vode. Povsem normalno je, da tisti oče reče “Seveda lahko piješ, a šele takrat ko pridemo do naslednjega vodnjaka.”  Občasno reči “ne” ni niti najmanj slabo, kot tudi to ne, da zahtevamo od otroka, da se sam zabava, dokler ste na WCju ali pa preberete časopis.

“Bojim se, da bodo naši otroci zrasli v sebične, nestrpne in nesramne odrasle osebe,čle ne bomo pričenjali popravljati teh napak. Ne bodo takšni po svoji krivdi, pač pa po naši. Nikoli jih nismo učili drugače in nismo od njih zahtevali več. Želeli smo, da jim je vse po volji, a ko neizogibno, ne bo več tako, ne bodo pripravljeni,” opozarja Emma in poziva: “pričakujte več. Nudite manj. Dajmo skupaj spraviti te otroke v red in jih pripravimo, da bodo uspešni v resničnem svetu, ne pa zaščiteni v tistem, ki smo ga zanje ustvarili,”

Emma Jenner

Ocena:
[Skupaj: 17 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor