Koliko mleka dnevno potrebuje otrok?

Glede na nove raziskave dve skodelici mleka dnevno majhnim otrokom zagotavljata primerno količino vitamina D, ne da bi to negativno vplivalo na zniževanje nivoja železa.

Koliko mleka dnevno potrebuje otrok?

Vitamin D in železo sta ključni sestavini v prehrani, še posebej za rastoče možgane in telesa majhnih otrok.

Dve skodelici mleka na dan sta dovolj

Raziskave so potrdile, da obstaja kompromisna izmenjava vitamina D in železa, če zaužita količina kravjega mleka preseže 2 skodelici mleka dnevno.

Avtor raziskave, Dr. Jonathan Maguire, pediater in znanstvenik v Bolnišnici St. Michael v Torontu, pravi, da so z raziskavo odkrili, da dve skodelici mleka dnevno zadostujeta dnevnim potrebam, medtem ko večja količina zaužitega mleka zmanjšuje zaloge železa v otroškem telesu.

Vitamin D

Glede na informacije, ki so navedene v študiji, vitamin D pomaga telesu pri absorbiranju kalcija, ki je potreben za razvoj zdravih in močnih kosti.

Vitamin D prav tako lahko pomaga pri preprečevanju avtoimunskih, dihalnih in srčnožilnih bolezni. Vitamin D se nahaja predvsem v obogateni hrani, kot je mleko. Telo pa prav tako samo proizvaja vitamin D po izpostavljanju soncu.

Železo

Železo je potrebno za razvoj možganov. Že manjše pomanjkanje železa lahko privede so motenj v razvoju fizičnih in duševnih sposobnosti.

Potek raziskave

Da so prišli do priporočila, ki upošteva tako vitamin D kot železo, so raziskovalci v svoji raziskavi zaobjeli več kot 1.300 otrok v starosti med 2 in 5 let. Starši so raziskovalcem dali podatke o običajni dnevno zaužiti količini mleka na dan. Nivo vitamina D in železa pa so merili s testiranjem krvi.

V raziskavi so odkrili, da če otroci popijejo več kravjega mleka, se nivo vitamina D poveča, a se zato zmanjša nivo železa v krvi. V tej študiji so navedli, da dve skodelici kravjega mleka dnevno zagotavljajo dovolj vitamina D za večino otrok. Vendar pa otrokom s temnejšim pigmentom kožev času zimskih mesecev dve skodelici kravjega mleka dnevno nista zadostni za ohranjanje zadostnega nivoja vitamina D v krvi. Razlog – temnejši ten (pigmentacija) kože otežuje sončnim žarkom, da bi aktivirali proizvajanje vitamina D. Avtorji študije predlagajo, da ti otroci v zimskem času zaužijejo dodatne količine vitamina D.

Koliko mleka dnevno potrebuje otrok?

Adaptirano mleko

V raziskavi so prav tako ugotovili, da adaptirano mleko ni dvignilo nivoja vitamina D, a je vplivalo na znižanja nivoja železa v krvi. To odkritje govori v prid nekaterim predhodnim študijam, ki trdijo, da so otroci, ki pijejo adaptirano mleko, izpostavljeni povečanemu tveganju zaradi pomanjkanje železa.

Avtorji raziskave trdijo, da je mleko zelo pomembno v prehrani, a le, če se uživa razumno in v priporočenih količinah.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

http://www.roditeljstvo.com/vijesti/dvije-solje-mlijeka-dnevno

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor