Zakaj je gibanje med porodom priporočljivo?

Zakaj je gibanje med porodom priporočljivo?

Čeprav večina slovenskih porodnic rodi v ležečem položaju, le ta ni najbolj optimalen za porod. Včasih so ženske rojevale v ženskem krogu, v različnih položajih, brez intervencij in raznih poseganj v telo. Ker pa se je porod kasneje preselil v bolnišnično okolje, kjer ženske med porodom večino časa ležijo in rojevajo v tako imenovanem litotomnem položaju oziroma leže na hrbtu. Pa je ta položaj res tisti, ki je za žensko, otroka in napredovanje poroda najboljši?

Ko se pogovarjamo o porodnih položajih, je vedno najpomembneje, da vsaka ženska med porodom posluša svoje telo in svoje potrebe – torej, tudi če vam paše roditi leže, je to v redu. Prav pa je, da imate možnost uporabiti tudi druge položaje, če seveda za to ni medicinskih kontraindikacij.

Torej, zakaj sta gibanje in uporaba različnih porodnih položajev priporočljiva?

  • Po navadi so popadki manj boleči, predvsem se v nekaterih položajih (npr. na rokah in kolenih) razbremeni pritisk in zmanjša bolečina v križnem predelu hrbtenice.
  • Ženska se počuti bolj udobno, sprememba položaja pa lahko tudi dobro vpliva na potek poroda (ga pospeši). S pomočjo gibanja, pozibavanja ali hoje lahko prav tako spodbudimo napredovanje poroda.

Prednosti uporabe nekaterih položajev med porodom

Stanje in naslanjanje naprej na partnerja, posteljo ali porodno žogo

Za nekatere je ta položaj udobnejši kot v leže ali sede, prav tako pa pri spuščanju otroka in odpiranju materničnega vratu pomaga tudi gravitacija, popadki so krajši in produktivnejši, če je ženska pred tem ležala lahko spodbudi napredovanje poroda, razbremeni oziroma olajša bolečino v križu, partner (ali drugi porodni spremljevalec/ka) lahko lažje pomagata ženski z masažo hrbta/križa, ne glede na položaj je še vedno mogoča uporaba CTG-ja za snemanje plodovih utripov in popadkov.

Položaj na rokah in kolenih

Prednost tega položaja je, da se zmanjša bolečina v križu, ki pa je pogosta, če je otrok v okcipito posteriornem položaju – OP (otrok je z obrazom usmerjen proti vašemu trebuhu, torej njegovo zatilje »počiva« na vašem »križu«). Kar pa je najboljše pa je, da se v tem položaju otroci obrnejo iz OP položaja v tisto najbolj priporočljivo za porod (okcipito anteriorno oziroma tako, da otrok gleda proti vaši zadnjici). Ta položaj je tudi priporočljiv za vse, ki imajo težave s hemeroidi, saj zmanjša pritisk nanje.

V čepe

V tem položaju se prav tako lahko razbremeni bolečina v križu, predvsem pa je pri tem položaju dobro to, da razširi medenični izhod, pomaga pri spustu otroka (saj poleg gravitacije otroka navzdol pritiska tudi teža zgornjega dela telesa) ter pomaga otroku pri obračanju.

Na boku

Ta položaj je tudi velikokrat viden v porodnih sobah in ima nekaj prednosti, kot so: zniža krvni pritisk, ženska se v tem položaju lahko odpočije, lažje se izvede nekatere posege, lahko upočasni zelo hitro drugo porodno dobo, se ga lahko uporabi tudi, če ima ženska epiduralno analgezijo ter pomaga pri spreminjanju položaju otroka, če se ženska obrača iz levega na desni bok.

Ko se boste pripravljali na porod ali pa pisali porodni načrt, je dobro, da v naprej poskusite tudi različne porodne položaje in jih med porodom uporabite, če je le mogoče.

Klavdija Slapar

Klavdija Slapar

Sem mama dveh otrok, študentka Zakonskih in družinskih študij in diplomirana babica. Odkar sem prvič stopila v stik z nosečnicami, porodnicami in družinami nasploh, izvajam razna predavanja, šole za starše, skupine za mamice, svetovanja za nosečnice s partnerji ter za starše, ki se soočajo predvsem z izzivi zgodnjega poporodnega obdobja, ipd. Sem ena izmed administratork Facebook skupine Sočutno partnerstvo, kjer v skupini odgovarjam na anonimna vprašanja članov. Poleg tega sodelujem tudi pri projektu Sočutno varstvo otrok.

Moj osnovni interes je ozaveščanje, raziskovanje in svetovanje na področju spolnih zlorab, predvsem v povezavi z obporodno oskrbo ter prenatalnim in postnatalnim obdobjem. Prav tako iz teh področij pripravljam tudi magistrsko nalogo, saj menim, da je miren in sočuten začetek življenja nekaj kar si zaslužijo vsi otroci kot tudi starši, ki se ob rojstvu otroka soočajo z različnimi izzivi ter lastnimi ranami iz otroštva.
Klavdija Slapar
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Klavdija Slapar

Klavdija Slapar

Sem mama dveh otrok, študentka Zakonskih in družinskih študij in diplomirana babica. Odkar sem prvič stopila v stik z nosečnicami, porodnicami in družinami nasploh, izvajam razna predavanja, šole za starše, skupine za mamice, svetovanja za nosečnice s partnerji ter za starše, ki se soočajo predvsem z izzivi zgodnjega poporodnega obdobja, ipd. Sem ena izmed administratork Facebook skupine Sočutno partnerstvo, kjer v skupini odgovarjam na anonimna vprašanja članov. Poleg tega sodelujem tudi pri projektu Sočutno varstvo otrok. Moj osnovni interes je ozaveščanje, raziskovanje in svetovanje na področju spolnih zlorab, predvsem v povezavi z obporodno oskrbo ter prenatalnim in postnatalnim obdobjem. Prav tako iz teh področij pripravljam tudi magistrsko nalogo, saj menim, da je miren in sočuten začetek življenja nekaj kar si zaslužijo vsi otroci kot tudi starši, ki se ob rojstvu otroka soočajo z različnimi izzivi ter lastnimi ranami iz otroštva.

Dodaj odgovor