Štiri boleče poporodne težave

Porod je za telo velik napor, zato lahko med njim nastane tudi nekaj poškodb in težav, ki v poporodnem obdobju izzvenijo same od sebe ali pa mora zanje poskrbeti zdravniško osebje. Poglejmo štiri boleče poporodne težave, ki jih izkusi marsikatera otročnica.

Štiri boleče poporodne težave

Epiziotomija ali vaginalne raztrganine

Epiziotomija, z drugimi besedami rezanje presredka (območje med vagino in anusom) za lažji porod otroka, ni več rutinski poseg, pravi Bruce Shepherd (dr. medicine in ginekolog iz Tampe). Nekateri zdravniki pa ga še vedno prakticirajo, predvsem če se z potiskanjem trudite že več ur. Če tega ne bi storili, se lahko natrga presredek – ponavadi, ko na vrsto pride otrokova glava ali ramena. Ne glede na to, ali so vas rezali ali je prišlo do raztrganin, pričakujte nekaj šivov in nelagodnega občutka.

Kako zdraviti

Prvi teden si rano s pomočjo stiskanja tople vode iz stekleničke umivajte vsakič po uporabi stranišča. Ne brišite, ampak popivnajte z nežno brisačko, dokler rana ni suha. V veliko pomoč vam bo kopalna kad. Poskusite rano namakati vsaj 3-10 minut dnevno. Za lajšanje bolečine pa lahko na rano položite led, vendar ne za več kot 10 minut naenkrat. Prav tako so vam lahko v pomoč zdravila, kot je Ibuprofen.

Kdaj poklicati zdravnika

Nelagodje bi moralo popuščati z vsakim dnem. Če postane presredek bolj boleč ali zakrvavi, pokličite ginekologa. Prav tako je potrebno stanje preveriti, če opazite izcedek, čuden vonj, rdečico ali pekoč občutek med uriniranjem – to so lahko prvi znaki okužbe.

Nadaljnja nega

Večinoma se šivi pozdravijo sami, brez stranskih učinkov. Včasih pa na mestu rane ostane brazgotina, ki povzroča odrevenelost tega območja ali bolečino med spolnimi odnosi.

Kolaps medenice ali mehurja

Teža otroka in/ali naporno potiskanje lahko oslabi mišice medeničnega dna, ki podpirajo notranje organe, pravi Kristene E. Whitmore, doktorica medicine in sodelujoča klinična profesorica na urologiji na univerzi Drexel v Filadelfiji. Ko pride do tega, se mehur, maternica ali črevesje premaknejo iz svoje normalne pozicije – celo vsi trije hkrati. Najpogostejši indikator je uhajanje urina. Dodaten znak je občutek teže ali izboklina v vagini ali fekalno črevesno uhajanje.

Kako zdraviti

Naročite se na pregled v ginekološki ambulanti, od tam pa vas bodo najverjetneje napotili k urologu. Ponavadi zdravniki čakajo vsaj 6 mesecev, preden sprožijo kakršnokoli agresivno zdravljenje (to lahko vključuje fizioterapijo, stimulacijo z elektrodami, terapijo z zdravili ali hormoni), včasih pa ti kolapsi potrebujejo takojšnjo oskrbo. V vsakem primeru pa je prvi poskus zdravljenja vedno prakticiranje Keglovih vaj.

Kdaj poklicati zdravnika

Če čutite, da nekaj štrli iz vagine ali imate težave z opravljanjem potreb (blato ali voda), takoj pokličite zdravnika.

Nadaljnja nega

50 do 70 odstotkov žensk z blago obliko kolapsa s Keglovimi vajami težave reši vsaj v roku pol leta.

Hemoroidi

Hemoroidi so povečane žile anusa ali danke, ponavadi zaradi zaprtosti ali potiskanja med rojevanjem. Če ste jih imeli že med nosečnostjo, so možnosti zanje po porodu še toliko večje, seveda pa se to lahko zgodi prav vsaki. Kako boste vedeli zanje? Večina omenja nelagodje v območju danke. Občasno so tudi vidni – izgledajo kot roza grahaste tvorbe, ki štrlijo iz odprtine.

Kako zdraviti

Zdravniki večinoma predpisujejo mehčalce blata in zdravila, ki vsebujejo hidrokortizon, ta pomaga pri zmanjševanju otekline. Večina priporoča tudi izogibanje dodatkom železa, ki lahko dodatno zapirajo. Najbolje je, da je območje kar se da čisto in suho.

Kdaj poklicati zdravnika

Pokličite v primeru, ko bolečina ali srbečica postaneta močnejši in če vena postane vijolična ali velika, saj je v njej lahko strdek.

Nadaljnja nega

Večina se pozdravi brez pomoči zdravil. Akutna zdravila pomagajo proces pospešiti. Izredno redko pa se zgodi, da je potrebna operacija.

Vaginalna krvavitev

Po porodu boste še nekaj časa krvaveli, saj se mora maternica vrniti v stanje pred porodom, z drugo besedo pa temu rečemo čišča. Načeloma ne bi smela biti hujša od normalne menstruacijske krvavitve. Še vedno pa včasih ostane v maternici kak del placente, ki povzroči hujše krvavenje »Huje pa lahko krvavite tudi, če ste fizično preveč aktivni,« pravi dr. Bohon.

Kako zdraviti

Če se krvavitev umiri, ko se uležete, je to znak, da ste bili preveč aktivni in bi morali počivati. V primeru, da počitek ne pomaga in zdravnik sumi zadržano placento – ko del ostane v materinem telesu – boste morali na dilatacijo in kiretažo, da vam bodo zdravniki očistili maternico.

Kdaj poklicati zdravnika

Če v eni uri porabite več kot en vložek ali opazite strdke velikosti limone, morate nemudoma k zdravniku.

Nadaljnja nega

Po izgubi krvi ste lahko slabokrvni in utrujeni, zato vam bo zdravnik predpisal dodatek železa in veliko počitka.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor