Uporaba epiduralne analgezije med porodom – koristi in nevarnosti

Epiduralna analgezija je najbolj popularna protibolečinska metoda med porodom. Ženske zanjo poimensko prosijo večkrat kot za katerokoli drugo. Več kot 50% žensk, ki rodijo v porodnišnicah se odloči za to metodo lajšanja bolečin.

Uporaba epiduralne analgezije med porodom - koristi in nevarnosti

Kaj je epiduralna analgezija?

Epiduralna analgezija je lokalna anestezija, ki blokira bolečino v določenem telesnem območju. Glavni cilj epiduralne je analgezija ali lajšanje bolečin in ne anestezija, ki popolnoma blokira občutenje. Epiduralna blokira živčne impulze iz segmentov spodnjega dela hrbta. Rezultat je oslabljeno občutenje spodnje polovice telesa.

Kako se injicira epiduralno?

Pred epiduralno in začetkom poroda se injicira intravenske tekočine, teh vsaka nosečnica dobi 1-2 litra skozi čas rojevanja in poroda. Anesteziolog (specialist za upravljanje anestezije), porodničar in medicinska sestra – anesteziologinja bodo upravljali z epiduralno.

Prosili bodo, da izbočite hrbet in da mirujete med ležanjem na levem boku ali sedenjem. Ta pozicija je zelo pomembna za preprečevanje problemov in dvigovanju efektivnosti epiduralne.

Z antiseptičnim mazilom vam bodo namazali področje okrog pasu sredi hrbta. Majhno območje hrbta bo pod lokalno anestezijo, da bo otrpnilo. Iglo vstavijo v otrplo območje, ki obdaja hrbtenjačo v spodnjem delu hrbta.

Potem manjšo cev oziroma kateter vstavijo skozi iglo, po kateri bo tekla epiduralna. Potem se iglo odstrani, kateter pa ostane na mestu in dovoljuje postopno ali neprekinjeno pretakanje anestezije. Kateter na hrbet prilepijo, da preprečijo možnost, da bi se snel.

Kakšne so koristi epiduralne analgezije?

 • Omogoča počitek v primeru dolgega poroda.
 • Ker znižuje mero nelagodja, imajo ženske bolj pozitivno izkušnjo s porodom.
 • Normalno, boste kljub anesteziji ostali budni in aktivno sodelovali pri porodu.
 • Če boste rodile s carskim rezom, vam bo epiduralna pomagala, da boste ostali budni in obenem delovala protibolečinsko v času okrevanja.
 • Ko drugi tipi mehanizmov obvladovanja odpovejo, vam epiduralna pomaga pri utrujenosti, razdražljivosti in slabosti. Omogoča vam počitek, relaksacijo, koncentracijo in daje moč, da ste še naprej aktivno udeleženi pri svojem porodu.
 • Uporaba epiduralne anestezije med porodom se ves čas izboljšuje in uspeh je v veliki meri odvisen od znanja s katerim se jo upravlja.

Nevarnosti uporabe epiduralne analgezije

 • Epiduralna lahko povzroči nenaden padec krvnega pritiska. Zaradi tega se bo vaš pritisk rutinsko pregledoval, da bo zagotovljen ustrezen pretok krvi do otroka. Če pride do nenadnega padca pritiska, bi lahko potrebovali več infuzije (intravenske tekočine), zdravil in kisika.
 • Lahko bi občutile zelo hud glavobol, kot posledico puščanja spinalne tekočine. Manj kot 1% žensk izkusi ta stranski učinek. Če ne popusti, se lahko izvede postopek, pri katerem se v infuzijo doda nekaj krvi nosečnice, kar omili glavobol.
 • Ko bo enkrat epiduralna fiksirana boste redno menjali stran, na kateri boste ležali in ves čas se bo preverjal otrokov srčni utrip. Ležanje v eni poziciji lahko upočasni ali celo ustavi porod.
 • Čutite lahko nekaj stranskih učinkov, kot so: tresenje, zvonjenje v ušesih, bolečine v hrbtu, razbolelo območje preboda z iglo, slabost ali težave pri uriniranju.
 • Opazite lahko tudi, da bi lahko bilo potiskanje oteženo in bodo zato potrebna zdravila ali dodatna pomoč pri porodu kot so klešče ali carski rez. Ko boste pisale svoj porodni načrt se pogovorite s svojim zdravnikom, kakšnih pomoči se poslužuje on v takšnih primerih.
 • Nekaj ur po porodu boste bolj slabo čutile spodnji del telesa, zaradi tega boste potrebovale pomoč pri hoji.
 • V redkih primerih pride do trajne živčne okvare na mestu, kjer je bil vstavljen kateter.
 • Raziskave so glede tega dvoumne, a večina meni, da naj bi imeli otroci zaradi tega težave s pristavljanjem, kar vodi v zaplete z dojenje. Druge raziskave pa pravijo, da otroci lahko doživijo dihalne probleme, pozicija ploda se spremeni v neugodno in več je nihanja v njegovem srčnem utripu, kar vodi v povečanje potrebe po kleščih, vakumu, carskem rezu ali epiziotomiji (prerez presredka).

American Pregnancy Association

Ocena:
[Skupaj: 26 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor