Poporodni pregled po šestih tednih

Poporodni pregled po šestih tednih

Kaj lahko pričakujete na pregledu šest tednov po porodu?

Nekje šest do osem tednov po rojstvu vašega malega zaklada bi morale biti naročene na poporodni pregled pri izbranem ginekologu. V nekaterih ambulantah se stvari lotijo drugače, večinoma pa ženske same pokličejo in se naročijo.

Zakaj je potreben pregled šest tednov po porodu?

Ta poporodni pregled je pomemben, saj zdravnik preveri vaše okrevanje in počutje in se prepriča, če po vaši nosečnosti in porodni izkušnji vse poteka pravilno. Ob tem lahko svojemu ginekologu tudi predstavite svojega otroka. Najbolj pomembno pa je, da se takrat pogovorite o vseh skrbeh, ki so se vam v tem času porodile.

Nekatere otročnice so presenečene, kako hitro pride ta pregled na vrsto, da ni vedno zelo podroben in da jih osebje ne izpraša o vseh podrobnostih. Da bi bil ta pregled za vas kar se da koristen, pa lahko že prej premislite o vsem, kar bi vas lahko zanimalo in kar bi rade takrat izvedele. Ker bo življenje v prvih tednih precej noro in naporno, vam bo v pomoč, če si vprašanja sproti zapisujete in jih odnesete s seboj na poporodni pregled, da jih slučajno ne bi pozabile.

Kaj se dogaja na poporodnem pregledu?

Neke smernice, kako naj bi pregled po šestih tednih potekal, ne obstajajo in vsak pregled ni enak, saj tudi porodi med seboj niso enaki. Prav tako pa se tega pregleda loti vsak ginekolog na svoj način. V grobem pa bi pregled moral vsebovati naslednje:

 • Vaše splošno počutje – kakšni so bili za vas prvi tedni po porodu? Ste se dobro znašle? Slučajno čutite potrebo po dodatni pomoči?
 • Jedro vaših trebušnih mišic – je občutek dober? Imate kakšne šive in če jih imate, čutite da se zdravijo? Šive bi vam utegnili tudi pregledati, da bi videli ,če se zdravijo in če se vse mišice, ki so sodelovale pri porodu, vračajo v prvotno stanje.
 • Če ste imele carski rez, je brazgotina v redu?
 • Preveriti je potrebno vaš krvni pritisk.
 • Vaša čišča (vaginalna krvavitev po porodu) – je še vedno prisotna ali ne in kako močna je? Kako je z naslednjo menstruacijo?
 • Telesne spremembe po porodu. Stehtali vas bodo in če boste želeli, vam bodo priskrbeli nasvete za izgubo odvečne telesne mase.
 • Dojenje – če dojite, kako napredujete? Potrebujete pomoč? So se pokazali kakšni znaki, za katere ne veste, kaj pomenijo?
 • Vaš mehur in prebavila – je vse v redu in v prvotnem stanju?
 • Vedno bi morali na teh pregledih govoriti o kontracepciji, da boste vedele, kakšne so vaše možnosti. Pogovorite pa se lahko tudi o skrbeh ali vprašanjih, ki jih imate v povezavi s spolnimi odnosi.

Predvsem pa morate ginekologu omeniti slednje

 • Imate težave pri zadrževanju urina ali katerih drugih izločkov,
 • se počutite pretirano utrujene, slabotne ali depresivne.

Včasih so na poporodnem pregledu izvedli tudi vaginalni pregled, da so preverili stanje maternice in če se je le-ta vrnila v prvotno velikost. Danes pa se ta vrsta pregleda priporoča le v primeru, da mamica omeni problem, ki se na to nanaša. Torej v primeru, da imate kakšne težave, ki bi lahko bile povezane s tem, jih le ne pozabite omeniti.

Pregleda pri šestih tednih ne jemljite kot zaključek okrevanja

Nekatere ženske teh šest tednov vzamejo kot nek rok, do kdaj bi se morale počutiti »normalno« ali pričeti s telovadbo, pričeti s spolnimi odnosi in na splošno se spet počutiti tako kot včasih. V resnici, seveda, tako fizično kot psihično okrevanje trajata veliko dlje, saj nosečnost in porod nista prav nič enostavni zadevi.

Poporodni pregled pri šestih tednih je predvsem priložnost, da se pogovorite o vprašanjih in skrbeh, ki jih imate v tej fazi. Šest do osem tednov po porodu so ženske seveda še vedno v fazi okrevanja in prilagajanja ter pridobivajo nazaj svojo moč ter se obenem privajajo na svoje novo življenje z dojenčkom.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor