Odpovejte se pogostim obiskom po porodu

Odpovejte se pogostim obiskom po porodu

So vas pogosti obiski sorodnikov in prijateljev po prihodu iz porodnišnice utrujali? Preberite izkušnjo mamice Laure Lifshitz.

Ko ljudje izvejo, da ste rodili (pri tem mislim, na prijatelje, sorodnike, sosede, sodelavce), si vsi zelo želijo spoznati komaj rojenega otroka. Pozabijo, kako ste izčrpani in da okrevate po porodni travmi, ker je najpomembnejši  … otrok! Kaj pa vi? Nobenega ne briga, kako se vi počutite. Seveda jih bo precej vprašalo, kako ste, bo pa večina že na vratih zaklicala: “Kje je dojenček?”

Verjetno ste po porodu tudi sami pomislili: “O, komaj čakam, da vsi vidijo novorojenčka”, vseeno pa pred načrtovanjem obiskov pozorno poslušajte moj nasvet.

Rodila sem hčerkico ob 18:06, točno 24 ur po začetku poroda, ki se je po petih urah popadkov končal s carskim rezom. Bila sem uničena. Najini starši so prišli naslednji dan popoldan in to je bilo v nekaj naslednjih dneh vse. Gostov nisem vabila, vse dokler si nisem malo opomogla in dokler se nisem počutila pripravljeno za družbo, kar priporočam tudi vam. Poglejmo, zakaj …

Teh trenutkov nikoli ne bo več nazaj

To je vaš prvi in edini otrok. Naj se vse mamice, ki imajo več otrok, spomnijo, kako se je življenje po rojstvu prvega otroka spremenilo in da nikoli ne boste dobile nazaj tistih trenutkov miru, ko ste skupaj sami, samo vi trije – mami, oče in otrok.

Želela sem zasebnost in da enostavno vsrkam, kar se je pravkar zgodilo – postala sem mama! On je postal očka. Dajte nam nekaj ur, da negujemo te trenutke, preden ves hrup, norost ljudi, mnenj, daril .. pride v ta naš mali svet. Ko ga prvič držite. A resnično potrebujete ves ta pomp ali pa je enostavno krasno, da imate zasebnost in intimnost, ko ste eno malo bitje prinesli na svet?

Pssst. Bodite tiho. Vsaj za trenutek.

Vzpostavitev dojenja

Nisem želela biti nervozna in se počutiti nelagodno zaradi drugih, ko bom poskušala prvič dojiti. Tudi po prihodu babice in dedka še vedno nisem želela obiskov, vse dokler moja hčerkica ne bi znala dobro sesati. Z manj ljudmi in hrupa okoli sebe sva se lahko s hčerkico dobro uvedli v dojenje. Da, imeli smo veliko vprašanj, a je ravno zato bil seznam gostov krajši, da smo lahko z babico “delali na njih” in se je lahko moj mož fokusiral na to, da mi pomaga. Ne morem vam opisati, kako sem vesela, da smo to tako naredili. Nikoli nisem pomislila – “Oh, v prvih tednih življenja naše deklice bi želela imeti več obiskov!”

Hormoni (in hrana)

Halo, hormoni! Ne, ne ustavijo se. Vsaj ne takoj po porodu. Jok, čustveni trenutki … Da, raje bi dovolila, da se mi zgodijo pred ljudmi, s katerimi sem si blizu, kot je moj mož. Da ne omenjam, da sem med nosečnostjo imela prekomerno hiperemezo (bruhanje) in da sem takoj po porodu bila lačna. Medtem ko sem se soočala z jokom in spremembo razpoloženja med svojimi in ne tako oboževano publiko za mojo hčerko, sem želela jesti, da bi mi bilo bolje. Poleg tega, kdo pa se sploh počuti super dobro z maksi vložkom velikosti avtomobila, medtem ko poskuša opravljati veliko potrebo in se boriti s krvavečimi bradavicami in ogromnimi oteklimi prsmi in ko prvič menja plenice in se po carskem rezu komaj premika. Noben!

Rutina

Super je bilo priti v rutino v prvih dveh tednih po porodu, ko je moj mož imel dopust. S pravilno razporeditvijo obiskov so gostje le malo motili naše družinske rituale. Zaradi tega je naše življenje bilo lažje, ko se je mož vrnil na delo in sem ostala doma sama.. Poleg tega sem takrat že željno pričakovala goste, saj sem bila na obiske pripravljena. Mamice, se spomnite, kako ste se počutile, ko ste prvič same peljale otroka ven? Jaz se spomnim. Zdelo se mi je, kot da sem zmagala, ko sem sama dvignila otroško košarico.

Ne glede na to, kako se odločite, že pred porodom dobro razmislite, koga želite na obisku in kdaj. Tako boste približno vedeli, koliko kaosa želite povabiti domov ali v porodnišnico. In ni se vam treba počutiti slabo, če boste morali reči: “Hej, najboljša pirjateljica, krvavim kot svinja in se borim z dojenjem. Me lahko prideš pogledat čez nekaj dni?” Nobenemu se ni treba opravičevati, če ne želite obiskov. Vse, kar je potrebno, je, da se osredotočite na novega člana družine.

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor