Spretnosti, ki lahko rešijo življenje in bi jih moral imeti vsak starš

 

Spretnosti, ki lahko rešijo življenje in bi jih moral imeti vsak starš

Bi vedeli, kaj storiti, če bi se vaš otrok doma poškodoval? Če bi padel in se udaril v glavo ali se začel dušiti s hrano? Ena izmed ameriških bolnišnic je naredila raziskavo, ki je pokazala, da okoli dve tretjini staršev ne bi vedelo, kako v teh življenjsko pomembnih minutah nuditi prvo pomoč.

To je situacija, ki se je vsak starš boji; otrok ima nesrečo in ne vemo, kaj storiti. Če smo v nujnih primerih sposobni hitro in samozavestno ukrepati, bi to pomenilo, da smo zmožni nuditi nujno prvo pomoč, ki lahko otroku reši življenje.

Ker bi vam radi pomagali, da boste v primeru otrokove poškodbe lahko zagotovili prvo pomoč takrat, ko je to nujno, vam ponujamo nekaj pomembnih napotkov.

Zlomljena kost

Če sumite na zlomljeno kost, poskrbite, da bo ta predel čimbolj pri miru. Poškodovani predel podprite tako, da okoli njega položite odeje ali oblačila. Če je zlom odprt, poškodbo pokrijte s čisto blazinico in nežno povijte. Otroka z zlomljeno roko lahko peljete sami z avtomobilom na urgenco, sicer pa pokličite 112. Če ste opazili, da se otrok, medtem ko čakate na pomoč, počuti slabše ali ima hitrejši srčni utrip ali vlažno kožo, ga polezite in mu dvignite noge – če je poškodovana noga, dvignite samo drugo. Ne dajajte otroku hrane ali pijače, za vsak primer, če bo potreboval anestetik.

Dušenje

Če se otrok začne dušiti zaradi hrane ali kakšnega drugega tujka, ga najprej spodbudite, da kašlja. V prispevku Kako postopati, če se otrok duši s tujkom imate odlična navodila in napotke, kako v tej situaciji ukrepati.

Opekline

Če se otrok opeče, morate takoj začeti opečeni del hladiti pod hladno tekočo vodo. To naj traja vsaj deset minut. Nežno odstranite nakit, ure in oblačila iz območja, preden začne otekati. Opeklino pokrijte s čisto sterilno gazo, da preprečite okužbo. Nikoli na opekline ne polagajte ledu ali rano mažite z mazili. Tudi če je opeklina majhna, če gre za dojenčka ali malčka, je dobro, da otroka peljete k pediatru, če ste v skrbeh. Če je opeklina hujša, pokličite reševalce medtem ko vi opeklino ohlajate in otroka oskrbujete zaradi šoka; če je možno, dvignite otroku noge in poskrbite, da mu bo toplo, udobno in ga mirite, dokler ne pride pomoč.

Ureznine in krvavitve

Majhne ureznine in odrgnine lahko izgledajo dramatično, vendar jih je enostavno oskrbeti. Rano očistite z izpiranjem pod tekočo vodo ali z brezalkoholnimi robčki. Predel posušite z vpojno gazo in ga pokrijte s sterilno gazo. Če se krvavitev še vedno ne ustavi, dvignite poškodovani predel nad višino srca. Kožo okoli rane očistite z milom in vodo in jo osušite. Če je rana globoka in jo sami ne morete dobro oskrbeti oz. menite, da potrebuje zdravniško oskrbo, obiščite pediatra. Ko se rana zaceli, bodite pozorni na znake okužbe – bolečino, oteklino, rdečino ali gnoj.

Astmatični napad

Če ima vaš otrok napad astme, se bo piskajoče oglašal, ne bo mogel govoriti in morda bo imel sive ali modre ustnice. Če že ima inhalator, mu ga pomagajte uporabiti. Če pa je to njegov prvi astmatični napad, pokličite reševalce. Zelo pomembno je, da ostanete mirni in ga poskušate pomiriti in ostati z njim, da preneha “paničariti”. Otrok naj se usede pokončno in rahlo sklonjen naprej, spodbujajte ga, da diha počasi. Pokličite prvo pomoč, če inhalator ne učinkuje, če otrok ne more govoriti ali če postane izčrpan.

Zaužitje strupene snovi

Če je otrok pri zavesti, ga vprašajte, kaj je zaužil, koliko in kdaj. Poskusite ga pomiriti. Pokličite 112 za hitro zdravniško pomoč. Reševalcem dajte čimveč informacij o zaužiti strupeni snovi. Opazujte in zapisujte si otrokove vitalne znake, medtem ko čakate na pomoč. Če otrok bruha, si shranite vzorce, vendar sami ne spodbujajte slabosti. Ko prispejo reševalci, jim dajte te vzorce in vse ostale stvari, za katere sumite, da bi jih lahko otrok zaužil (škatle tablet …). Če so otrokove ustnice zaradi kakšne jedke snovi opečene, jim dajte na ustnice obkladek hladnega mleka ali vode, medtem ko čakate na pomoč.

Želimo, da nikoli ne boste potrebovali teh napotkov, vendar pa je biti pripravljen na nesrečo zelo pomembno za vsakega starša, saj z osnovnim znanjem lahko resnično pomagamo ali celo nekomu rešimo življenje. Če mislite, da so te informacije pomembne in lahko komu pomagajo, delite prispevek med svoje prijatelje. Nikoli ne veste, morda že samo s tem nekomu omilite kakšne grozljive trenutke.

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor