Ječmenček pri otroku: vzroki, simptomi in zdravljenje

Ječmenček pri otroku: vzroki, simptomi in zdravljenje
Foto: Imrankabirhossain

Ječmenček je za otroke sila neprijeten. Pojavi se na očesni veki in zahteva takojšnje zdravljenje. Velja prepričanje, da se ječmenček pogosteje pojavlja pri otrocih, ki ne upoštevajo dovolj osnov osebne higiene. Toda vzroki lahko segajo veliko globlje.

Vzroki za pojav ječmenčka

Preden se lotite zdravljenja, je pomembno poiskati vzroke, ki sprožijo bolezen. Med pogostejšimi so lahko:

 • hipotermija – padec telesne temperature pod normalno raven oslabi obrambne funkcije v telesu, kar omogoči pospešeno razmoževanje bakterij
 • imunosupresija oz. zaviranje normalnega delovanja imunskega sistema, kar zopet omogoči bakterijam, da se razmnožijo. Že rahel padec imunskega sistema povzroči, da bakterije na koži prodrejo globlje v tkivo, kjer vplivajo na vnetne procese v telesu.
 • spremembe v hormonskem ravnovesju – ječmenček se pogosto pojavi pri otrocih med uravnavanjem endokrinega sistema. Žleze lojnice se nahajajo na predelih kože, ki jih poraščajo dlake pa tudi na gladkih delih kože, kot so veke. Po rojstvu se lojnice aktivirajo zaradi materinih hormonov, med otroštvom njihovo delovanje upade, nato pa se med adolescenco ponovno aktivirajo. Lojnice se pričnejo povečevati v starosti 7-8 let, kar povzroči izločanje loja. Loj lahko zamaši vode, kar povzroča tudi akne in mozolje.
 • druge bolezni, ki jih ima otrok (sladkorna bolezen, bolezni gastrointestinalnega trakta)
 • dednost – včasih lahko opazimo, da se ječmenček pojavlja v družinah. To ni zato, ker bi bil ječmenček tako nalezljiv, ampak ker so vsi člani družine nosilci stafilokokne bakterije (Staphylococcus aureus), ki ječmenček povzroča. Ta bakterija se nahaja na koži in je zelo odporna na antibiotike.
 • nošenje kontaktnih leč.

Simptomi

 1. pordelost, srbenje in otekanje veke
 2. povišana telesna temperatura, povečane bezgavke
 3. šibkost in glavobol

Poznamo zunanji in notranji ječmenček. Pri zunanjem se dogajanje začne z rdečico in bolečino, nato pa nastane okrogla zadebelitev. Ječmenček mine v približno sedmih dneh. Če se okužijo notranji kanali v veki, se pojavi notranji ječmenček, pri katerem so simptomi izrazitejši in bolečine večje. Zdravljenje te oblike ječmenčka lahko traja več mesecev in se pogosto konča z majhno operativno intervencijo, s katero zdravnik predre kožo in iz ječmenčka iztisne gnoj. Ko ječmenček izgine, lahko pusti drobno zatrdlino.

Zdravljenje

Dandanes ni težko poiskati informacij glede zdravljenja ječmenčka. Starši sicer pogosto mislijo, da se bo stanje pozdravilo samo od sebe, kar se včasih res zgodi. Vendar mora ječmenček vedno zdraviti zdravnik oftamolog. Obstaja namreč nevarnost super okužbe in razširitev na solzne žleze in kanale.

Zdravljenje se začne, ko se pojavijo prvi simptomi. Možnosti so:

 • operativni poseg, pri katerem zdravnik ječmenček prereže in izsuši
 • segrevanje s suho toploto, razen če ima bolnik vročino; uspešna je tudi UHF (ultrafrekvenčna) terapija
 • antibiotična mazila (Tobrex, Maxitrol)
 • kapljice (Ciloxan)
 • umivanje z otroškim milom

Priporočljivo je tudi sončenje oz. izpostavljanje soncu, ki bi naj pospešilo zdravljenje ječmenčka.  Pomembno je, da se otroka poduči o osnovah higijene. Če otrok nosi kontaktne leče, mora biti vešč ravnanja z njimi in vzdrževanja čistoče. Starši morajo narediti vse kar je v njihovi moči, da ne bi prišlo do ponavljanja ječmenčka.

Ponavljajoč ječmenček je znak, da je imunsko ravnovesje v otrokovem telesu porušeno. Potrebne so dodatne preiskave, da se poišče vzrok.

Ječmenček je zelo neprijetna zadeva, ki staršem povzroča obilo skrbi. Največkrat zato, ker nimajo dovolj verodostojnih informacij. Poznavanju osnovnih simptomov, vzrokov in prijemov zdravljenja pa staršem omogoča, da hitro ugotovijo za kaj gre in začnejo s terapijo.

 

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor