Miomi oz. maternični fibroidi – težava vsake pete ženske

Miomi oz. maternični fibroidi - težava vsake pete ženske

Miomi ali maternični fibroidi so najpogostejša oblika nekancerogenih oz. benignih tumorjev  pri ženskah v reproduktivni dobi.  Imenujejo se tudi leiomiomi ali miomi. Fibroidi maternice oz. miomi niso povezani s povečanim tveganjem za raka maternice in se skoraj nikoli ne razvijejo v rakavo tvorbo.

Fibroidi so lahko v velikosti semena, ki jih človeško oko težje zazna, do velikosti teniške žogice, ki lahko izkrivljajo in povečajo maternico. Ženske imamo lahko en sam miom ali več njih. V ekstremnih primerih lahko več miomov tako močno razširi maternico, da doseže rebrni del.

Mnogo žensk ima v času svojega življenja maternične fibroide, vendar večina žensk tega ne ve, ker ti pogosto ne povzročajo simptomov. Zgodi se, da lahko vaš zdravnik  odkrije miome mimogrede med medeničnim pregledom ali s prenatalnim ultrazvokom.

Miomi – simptomi

Mnoge ženske, ki imajo miome, nimajo nobenih simptomov, pri tistih, ki pa imajo miome, lahko na simptome vplivajo lokacija, velikost in število fibroidov. Najpogostejši simptomi miomov so:

 • težka menstrualna krvavitev,
 • menstrualna obdobja, ki trajajo več kot teden dni,
 • pritisk ali bolečina v trebuhu,
 • pogosto uriniranje,
 • težave z uriniranjem,
 • zaprtje,
 • bolečine v hrbtu ali nogi.

Miom le redko med nastajanjem povzroči akutno bolečino in medtem ko se oskrbuje s krvjo, lahko tudi odmre.

Kdaj obiskati zdravnika?

Posvetujte se z zdravnikom, če imate:

 • bolečine v trebuhu, ki ne izginejo,
 • težka, dolgotrajna ali boleča obdobja,
 • če krvavite med menstrualnimi obdobji,
 • če imate težave s praznjenjem mehurja,

Poiščite takojšnjo medicinsko oskrbo, če imate hudo vaginalno krvavitev ali ostro medenično bolečino, ki se pojavi nenadoma.

Zakaj nastanejo miomi?

Zdravniki ne poznajo vzroka materničnih miomov, vendar raziskave in klinične izkušnje kažejo na vpliv naslednjih  dejavnikov:

 • Genetske spremembe. Veliko miomov vsebuje spremembe v genih, ki se razlikujejo od tistih v normalnih mišičnih celicah maternice.
 • Hormoni. Estrogen in progesteron, dva hormona, ki spodbujajta razvoj materničnih oblog v vsakem menstrualnem ciklusu v pripravi na nosečnost, spodbujata rast miomov. Ti lahko vsebujejo več receptorjev estrogena in progesterona kot normalne mišice. Miomi se ponavadi krčijo po menopavzi zaradi zmanjšanja proizvodnje hormonov.
 • Dejavniki rasti. Snovi, ki pomagajo telesu ohranjati tkiva, kot je faktor rasti, podoben inzulinu, lahko vplivajo na rast mioma.

Miomi lahko rastejo počasi, hitro ali pa ostanejo enake velikosti. Nekateri miomi imajo obdobja hitre rasti, nekateri pa se lahko skrčijo sami. Veliko miomov, ki so bili prisotni med nosečnostjo, se po nosečnosti skrčijo ali izginejo, saj se maternica vrne v normalno velikost.

Dejavniki tveganja

Znanih dejavnikov tveganja z miome je malo, razen če je ženska v rodni dobi. Drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na razvoj miomov, so:

 • Dednost. Če ima vaša mati ali sestra miome, imate večje tveganje, da jih boste razvili.
 • Rasa. Črne ženske bodo bolj verjetno dobile miome kot ženske drugih rasnih skupin. Poleg tega imajo črne ženske miome v mlajših letih, verjetno pa imajo tudi več ali večje miome.
 • Okoljski dejavniki. Začetek menstruacije v zgodnji dobi; uporaba kontracepcije; debelost; pomanjkanje vitamina D; prehrana, ki vsebuje večjo količino rdečega mesa in manj zelene zelenjave, sadja in mleka; pitje alkohola, vključno s pivom, so razlog za povečanje tveganje za razvoj miomov.

Miomi v nosečnosti

Čeprav miomi običajno niso nevarni, lahko povzročijo nelagodje in zaplete, kot je anemija zaradi hude krvavitve.

Miomi ponavadi ne vplivajo na zanositev, vendar je možno, da lahko miomi, zlasti tisti, ki zrastejo pod maternično sluznico, povzročijo neplodnost ali izgubo nosečnosti. Lahko tudi povečajo tveganje za določene zaplete v nosečnosti, kot so prekinitev placente, omejitev rasti ploda in prezgodnje rojstvo otroka.

Preventiva

Čeprav strokovnjaki še naprej preučujejo vzroke fibroidnih tumorjev, je na voljo malo znanstvenih dokazov o tem, kako jih preprečiti. Miomov ni mogoče preprečiti, vendar pa le majhen odstotek teh tumorjev zahteva zdravljenje.

Trdijo pa, da je možno z zdravim življenjskim slogom, kot je ohranjanje normalne teže in uživanje sadja in zelenjave, zmanjšati tveganje za miome.

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor