11 presenetljivih koristi hladnega vremena za naše zdravje in zdravje naših otrok

11 presenetljivih koristi hladnega vremena za naše zdravje in zdravje naših otrok

Pogosto lahko slišimo, da je mraz dober za naše zdravje in zdravje naših otrok. Pa  veste, kakšne koristi imajo naši možgani in naš organizem zaradi nizkih temperatur?

Hladno vreme nas povezuje

Najhladnejša jutra nas kar vabijo pod toplo odejo. Povsem normalno je, da se brutalno nizkim temperaturam želimo izogniti tako, da ostanemo v toplem objemu svojega doma. Se pa v obdobjih vremensko pogojene izolacije pogosteje pogovarjamo po telefonu z najbližjimi sorodniki in prijatelji in takrat je tudi priložnost, da se še bolje povežemo s svojimi otroki. Kaj je za otroke lepšega, kot skupno stiskanje pod toplo odejo.

Več energije

Izpostavljenost hladnim temperaturam nas bo napolnila z energijo. Polni energije boste tudi po vrnitvi na toplo. Ni treba biti dolgo izpostavljeni mrazu, da bi imel na vas takšen učinek. Dovolj je že kratek sprehod – zato le pomolite nos ven in si privoščite hitro hojo.

Boljši spanec

Ljudje, ki ponoči ne morejo spati, imajo višjo telesno temperaturo, zato bo spanje v rahlo ohlajenem prostoru, na idealni temperaturi od 16 do 20 stopinj Celzija, veliko boljše in kvalitetnejše. Hladnejši zrak bo pomagal tako tistim, ki imajo težave zaradi nespečnosti, kot tudi ostalim.

Izgorevanje kalorij

Hladen zrak spodbuja izgorevanje kalorij v rjavem maščobnem tkivu. Rjavo maščobno tkivo proizvaja toploto in izgoreva maščobe. Pri dojenčkih ta služi za uravnavanje telesne temperature, pri odraslih pa je tega maščobnega tkiva manj.

Ko je zunaj zelo hladno:

Rezultati

Loading ... Loading ...

Boljše delovanje možganov

Dokazano je, da pri visokih temperaturah ljudje redkeje sprejemajo večje in kompleksnejše odločitve. Toplo vreme hitro izčrpa naše zaloge glukoze in ker glukozo uporabljamo v miselnih procesih, njeno pomanjkanje vpliva na našo sposobnost sprejemanja odločitev.

Lažje dihanje

Jeseni in pozimi je zrak kvalitetnejši kot v pomladnih in poletnih mesecih. Zaradi svežega, čistega zraka, sta ti obdobji idealni za preživljanje časa v naravi, daljše sprehode in globoko dihanje.

Popoln čas za tek

Ste se kdaj vprašali, zakaj maratone organizirajo pozno jeseni? Zato, ker se pri nižjih temperaturah lažje in prijetneje teče. Tek v toplem in vlažnem vremenu zelo izčrpava na naše telo. Raziskave kažejo, da v hladnem vremenu tečemo hitreje, kar pomeni, da lahko v krajšem času pokurimo več kalorij.

Manj vnetij in okužb

Vnetje mišic pogosto blažimo s hladilnimi oblogami na otečenem in bolečem mestu. Enak učinek ima tudi hladen zrak. Številni atleti za zdravljenje vnetij in poškodb uporabljajo krioterapijo, se pravi terapijo z ledom – izpostavljanje ekstremno nizkim temperaturam. Preživljanje časa zunaj nas naredi odpornejše. To pa zato, ker se število celic, ki se borijo proti okužbam,  povečuje, ko smo izpostavljeni hladnim temperaturam. Poleg tega hladen zrak uničuje viruse in bakterije, tako da je učinek dvojen.

Počutimo se bolje

V hladnim mesecih nam ni treba skrbeti, kako izgledamo v bikiniju ali v kopalkah, kar nam dviguje samozavest. To pa je tudi obdobje, ko razmišljamo o telovadbi zaradi sprejemanja novoletnih zaobljub.

Dneve, ki prihajajo, bolj cenimo

Raziskave kažejo, da ljudje, ki živijo v deželah, kjer je ves čas toplo in sončno, niso srečnejši od drugih. Ljudje so najbolje razpoloženi po daljšem obdobju hladnih in temačnih dni.

Ni mrčesa

Nizke temperature uničijo mrčes, kot so komarji, klopi, muhe …, kar pomeni, da se nam ni potrebno braniti pred vsemi temi nadležnimi napadalci, ki nas lahko tudi okužijo.

Tako. Razlogov za preživljanje časa zunaj imate več kot dovolj. Zato le pogumno, oblecite otroke in sebe in pojdite na sprehod, na sankanje, na kepanje, delanje snežaka, iglujev … ali pa samo uživajte v pogledu na vesele in razigrane otroke. In ne jezite se, če dobite snežno kepo za vrat. 🙂

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor