Otrok ima vročino. Ga lahko peljemo ven?

Otrok ima povišano telesno temperaturo, nima drugih simptomov, je dobre volje in razigran kot vedno. Zunaj je prekrasen, sončen dan in zagotovo se sprašujete, ali sme vaš otrok na kratek sprehod. Odgovor je da, sme. Vendar pod pogojem, da se ne približuje drugim otrokom, saj je potencialni prenašalec virusov in bakterij. Pomembno pa je tudi, da se fizično ne utrudi preveč; torej naj ne skače in teče. Vse navedeno velja, če je otrok vesel in se kljub vročini obnaša kot sicer. Drugače pa bo otrok tako ali tako raje ostal doma,  v takšnem primeru se za nasvet obrnite na pediatra.

Otrok ima vročino. Ga lahko peljemo ven?

Poleg tega, da otroka z vročino, ki je ne spremljajo drugi simptomi, ne smemo peljati ven, so se skozi čas pojavili še drugi miti in trditve.

1. Otrok mora ostati v postelji in mirovati, da bi se hitreje pozdravil.

Ta trditev ne velja. Majhne otroke je zelo težko ”stlačiti” v posteljo in jih prisiliti k ležanju in počivanju. Če je otrok izčrpan ali se ne počuti dovolj dobro, da bi lahko vstal iz postelje, naj seveda ostane v njej, vendar moramo v takšnem primeru pomisliti, da je otrok resnejše bolan in je zato pametno, da se o njegovem zdravju posvetujemo s pediatrom in naj otrok ”odleži”, dokler se mu stanje ne izboljša.

 2. Sveži zrak zdravi.

Ta trditev ni popolnoma napačna, a prav tako ni najbolj natančna. Sveži zrak ne zdravi, a je prijeten tako otrokom kot odraslim, zato se na svežem zraku počutimo veliko bolje. To je najbolj očitno pri majhnih otrocih, ki pogosto med sprehodi zaspijo.

3. Slabo vreme vpliva na nastanek bolezni.

Dokaza, da bi vremenske razmere, kot so npr. dež, mraz in veter, vplivale na poslabšanje bolezni in da se v takšnih vremenskih razmerah ne sme na prosto – ni. No, ljudje pač enostavno zaradi najrazličnejših razlogov takšnih vremenskih razmer ne maramo in se jim enostavno izogibamo. Včasih tudi z izgovorom, da bi zaradi izhoda na prosto v takšnih razmerah lahko zboleli.

4. Mraz = prehlad.

Napačno. Ta mit je ostal globoko zakoreninjen še iz davne preteklosti, ko so verjeli, da je mraz glavni povzročitelj bolezni; ne pa virusi in bakterije.

5. Ko je otrok bolan, ga moramo obleči v čim več slojev oblačil.

Veliko staršev svojega otroka, ko ima vročino, oblači v več slojev oblačil, misleč, da jim je hladno.  Preveč oblačil je tako kot za odrasle, tudi za otroka zelo neprijetno in neudobno. Enako velja za dodatne odeje. Otroka je potrebno dodatno obleči ali pokriti šele tedaj, ko pove, da ga zebe, oziroma ko opazite, da je prišlo do tresavice, ki je posledica povišane telesne temperature.

Vse zgoraj navedeno drži, če je otrok vesel, razigran in se obnaša kot običajno. V nasprotnem primeru, če medtem ne pride do izboljšanja in znižanja telesne temperature, morate obiskati pediatra.

Adriana

Ocena:
[Skupaj: 26 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor