Vsako jutro se najprej povežite s sabo – moč afirmacij

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Vsako jutro se najprej povežite s sabo - moč afirmacij

Ko sem se vpisala v program Jaya Shettyja, sem se borila s tesnobo, ki je mejila že na anksioznost. Danes lahko diham s polnimi pljuči, ker se zavedam, kako pomembno je, da svoj UM in SRCE nahranim s mislimi in besedami, ki so pozitivne, spodbudne, prijazne… skratka vir moči, motivacije in navdiha … ne pa kritiziranja, obsojanja, poniževanja, negativnosti.

Našo pot bomo začeli s to mislijo:
“Najpomembnejši pogovor, ki ga imaš vsak dan, je pogovor s sabo.
Najpomembnejše srečanje, ki ga imaš vsak dan, je srečanje s sabo.
Najpomembnejše besede, ki jih komu nameniš, so tiste, ki jih nameniš sebi.” (Jay Shetty)

Tako je. Ena največjih napak, ki jih ljudje ponavljamo, je ta, da veliko časa, energije, besed, misli, pomoči namenimo drugim. Ob tem pa pozabimo nase, na to, kako pomembno je, da se najprej povežemo s sabo in poskrbimo zase, za svoje dobro počutje in zadovoljstvo. Kajti naše umsko, duševno in telesno zdravje so naša gonilna sila – gorivo za naš motor.
Zato je še kako pomembno, da se začnemo zavedati, da potrebujemo tudi čas zase. In da si ga tudi vzamemo. To ni sebično dejanje, ampak izraz ljubezni do sebe.

Kje začeti? Kako se lahko spet povežete s sabo?

1) Ustvarite si svoj jutranji ritual

En dober predlog je, da si ustvarite svoj jutranji ritual. Ritual, ki vam bo pomagal, da dan začnete bolj zavedno.
Kako? Dan začnite sami s sabo. Žal so ljudje velikokrat vajeni, da je prva stvar, ki jo zjutraj naredijo, da pogledajo na telefon. Še preden so se sploh dodobra zbudili, že nanje vpijajo informacije iz zunanjega sveta. Največkrat so to informacije, ki ne prinašajo nobene koristi. Zraven pa že izgubljajo dragoceno energijo, ki bi jo lahko usmerili vase.

Predlagam, da se zjutraj osredotočite nase, na to, kako se počutite, postavite temelje za pozitiven in uspešen dan, razmislite, kaj si želite za dan, ki je pred vami, kaj bi radi počeli, kaj bi radi dosegli. Zelo koristno je to tudi na kratko zapisati v planer/dnevnik., da se boste zastavljenih »ciljev« lažje držali. Tako boste dan začeli s fokusom nase, na svojo energijo, svoje želje in načrte.

2) Vsak dan si vzemite nekaj časa za svoje veselje in zadovoljstvo

Zaradi hitrega življenjskega tempa se zgodi, da letimo na vse konce in kraje zaradi vseh mogočih opravkov, za katere mislimo, da so nujni. Ob tem pa pozabimo početi stvari, v katerih dejansko uživamo. Razmislite, kaj je tisto, kar vas veseli in to tudi počnite. S tem preprostim načinom boste vnesli več zadovoljstva v svoj vsakdan.

3) Večopravilnost (multitasking) je samo mit

Ko sem končno spoznala, da lahko vse dosežem, vendar ne vsega hkrati, se je moje življenje spremenilo. Tako je. Če se posvečamo sto stvarem naenkrat, je to zelo naporno in največkrat ne prinaša želenih rezultatov. Nasprotno. Prinaša še več nezadovoljstva, ker nam ni uspelo narediti skoraj ničesar. Zato se posvetite eni stvari naenkrat. Ko ste jo odkljukali, proslavite svojo malo zmago in pojdite naprej. Korak za korakom.

4) Ustavite se in uživajte v trenutku

Večkrat na dan si vzemite po pet minut zase, za mini oddih. Odklopite se od vseh in vsega in zadihajte. Umirite se. Sprostite se. Nekaj krat globoko vdihnite in izdihnite. Takoj boste začutili, kako se vse napetosti počasi razblinijo. To bo prava mana za dušo in telo.

5) Uporabljajte afirmacije

Kaj so afirmacije? To so vaši pogovori s sabo. Vaše misli in besede, ki si jih namenjate.

Ali ste že slišali za misel «Postanemo tisto, o čemer razmišljamo«?

Pogostoma razmišljamo prav o tem, kaj vse NE želimo biti, česa NE želimo v svojem življenju, kaj nam NI všeč … Npr.: Uf, tega ne zmorem narediti … S tem se osredotočamo na vse negativno, na pomanjkanje. Začnite se raje osredotočati na to, kar si želite, kdo si želite biti, kaj želite narediti …

Pozitivna naravnanost ne pomeni to, da si rečemo “Ooo, kako lep dan! Danes sije sonce in sem nasmejan! Juhuhu! Tralala hopsasa!”
To ni pozitivno mišljenje. Pozitivno mišljenje je veliko več. Ni samo pozitiven pogled na nas, dogajanje v nas in okoli nas, ampak je vir moči, ki nam daje zagon, vero, upanje! Za to pa je potrebno načrtno delo v tej smeri. EN poskus ni dovolj.

Misel ima moč ustvarjanja: prepoznajte svoje misli

Vaše misli so lahko vaš najhujši sovražnik ali najboljši prijatelj.

»Misli nas vodijo do besed, besede nas vodijo k dejanjem in dejanja k rezultatom. Kadar misel izgovorimo, postane glas. Beseda je torej manifestacija naših misli, ki ima določeno vibracijo in moč ustvarjanja. Zato je pomembno, da smo pozorni na svoje misli in besede, ki jih uporabljamo. Z besedami namreč ustvarjamo svoje bodoče okoliščine, svoj jutri. Čisto vsaka AKCIJA ima svojo posledico. Z vsako mislijo, besedo in dejanjem ustvarjamo.« (Jay Shetty)

Vaše misli in besede – to kar mislite v sebi in to kar sebi govorite – so lahko pozitivne ali negativne. Dandanes žal v vsakdanjem življenju prevladujejo negativne. Vendar, ko to ozavestite, lahko to tudi spremenite. Seveda se to ne bo zgodilo čez noč.

Primer negativne afirmacije: “Nisem dovolj dobra. Tega ne zmorem narediti.” Kakšni občutki se v vas porajajo ob takih mislih in besedah? Prav gotovo neprijetni. Zdaj pa te besede obrnite v pozitivno: “Vsak dan se trudim po svojih najboljših močeh. Vztrajala bom, Vem, da zmorem.” Kako pa se počutite ob teh besedah? Veliko bolje, kajne?

Iz pozitivnih misli in besed nastajajo pozitivne izkušnje:

“Ko bodo vaše mislili in besede pozitivne, bodo iz njih nastala pozitivna dejanja.” (Jay Shetty)

Primer:
Če skozi ponavljate, da niste zadovoljni, kaj s tem ustvarjate? Nič drugega kot še več slabega počutja in nezadovoljstva.
Zakaj ne bi to spremenili v nekaj pozitivnega in koristnega:”V meni je moč. Jaz sem odgovorna za svoje počutje. Danes izberem dobro počutje. Danes izberem radost, zadovoljstvo…”

Če lahko ves dan ponavljate, kako vam je hudo, boste vrtali neskončno črno luknjo. Če pa boste svojo moč uporabili v obratno smer, jo boste začeli investirati vase. Taka naložba je seveda najbolj dobičkonosna.

Povem vam anekdoto:
Na nebu vedno sije sonce, včasih ga prekrijejo oblaki, vendar je še vedno tam.
Isto se dogaja nam. Tudi mi smo kot sonce. Oddajamo življenjsko energijo, moč, pozitivo… včasih pa nas zatemni kak oblak in nam ne dovoli, da bi naši žarki prodirali skozi. Kljub temu smo še vedno tam. Samo oblak nas je za trenutek prekril. Odpihnimo ga in zasijmo spet v vsej svoji veličastnosti.

Afirmacije imajo zdravilne učinke za um, srce in telo

Danes številne raziskave potrjujejo, da imajo besede neverjetno moč. Pozitivne afirmacije so neke vrste zdravilo, ne samo za naš um, srce in dušo, ampak tudi za telo. Kaj s tem mislim? Pomislite na negativno afirmacijo, ki si jo namenite. Ob njej se porajajo določeni občutki. JE V TELESU občutite te občutke? V prsih? V glavi? Tam stagnirajo že več časa, ker jih redno hranite s svojimi mislimi in besedami. Verjetno vas v tisti točki tišči ali boli. Ko sem spoznala afirmacije, sem ugotovila, da SI VSE JEMLJEM K SRCU. Iz tega je sledilo, da so se moja čustva (neprijetna in občutki zbirali v prsnem košu, v prsih. In nekega dne me je začelo tiščati …

Verjemite v moč afirmacij

Da afirmacije delujejo, je potrebno, da začutimo njihovo moč, da vanjo verjamemo. Ni dovolj, da si rečemo “Danes bom ustvarila čudovit dan!” V svoje besede moramo resnično verjeti, tako racionalno, na nivoju uma, kot v svojem srcu. Predvsem pa se namesto na končni rezultat usmerimo na proces.

Primer:
“Jaz sem zelo lepa in suha.” Ta afirmacija ni dobra, ker je presplošna. Poleg tega pa se osredotoča samo na končni rezultat, ne na proces, ki je v naši moči. Bolj učinkovita je ta različica “V sebi imam vse potenciale, ki jih potrebujem, da poskrbim za lepoto svojega telesa.”
Če boste poskrbeli že zjutraj, da programirate svoj um, boste tako prevzeli nadzor nad svojimi mislimi, besedami in posledično dejanji.
Še zadnje vprašanje: Kdaj nastavite budilko za naslednji dan? Zvečer, kajne? Prav tako zvečer nastavite še namere za naslednji dan. Sestavite si svoje afirmacije za naslednji da, kajti misli, ki vas pospremijo v spanec, vas dočakajo naslednje jutro, ko se zbudite. Znano, kajne?
Primer: Zjutraj se bom zbudila odpočita, polna energije in entuziazma. Ustvarila bom en čudovit dan. Kamorkoli bom prišla, bom prinesla svojo energijo ustvarjanja.

Zdaj pa v akcijo! Napišite si svoje afirmacije. Delite jih z nami!

Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor