7 razlogov, zakaj pomislimo: “ojoj!”, ko zagledamo svojo fotografijo

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Piše Katja Z. Istenič

Prepričana sem, da ste že kdaj doživeli, da ste videli svojo fotografijo in se ob pogledu na svojo podobo zgrozili. Verjamem, da ste tudi sicer že imeli izkušnjo, ko ste bili nezadovoljni s kakšnim delom svojega telesa ali s svojim telesom na splošno.

Ker kot psihoterapevtka opažam, da ima zelo veliko ljudi slabo telesno samopodobo, sem za vas pripravila 7 razlogov, zakaj nismo zadovoljni s svojim izgledom oz. zakaj pomislimo ‘Ojoj!’, ko se zagledamo na fotografiji:

Splošna slaba samopodoba

Slaba telesna samopodoba je pogosto posledica slabe splošne samopodobe. Če imate o sebi na splošno slabo mnenje, se le redko pohvalite, dvomite v lastno vrednost, imate zelo verjetno slabo tudi splošno samopodobo.

Perfekcionizem

Perfekcionizem in slaba telesna samopodoba sta pogosto močno prepletena. Ljudje, ki verjamejo, da morajo biti vedno popolni in da so napake nekaj naravnost groznega, so pogosto izredno kritični tudi do svojega telesa. Posebnosti na svojem telesu ne dojemajo kot nekaj lepega, kar jih dela unikatne, temveč kot pomanjkljivost in kot nekaj grdega.

Mediji

K ideji, kako moramo izgledati, močno doprinesejo tudi mediji. Po eni izmed statistik na teden v povprečju vidimo kar 5000 močno retuširanih podob zvezdnikov in manekenk. Če smo tem podobam pogosto izpostavljeni, jih podzavestno začenjamo sprejemati kot standard. Slaba telesna samopodoba tako nastane, ker se nam začnejo zdeti te podobe ‘normalne’. Prepričani postanemo, da bi morali tudi mi izgledati kot retuširane podobe na naslovnicah.

Prijatelji in družbena omrežja

Ja, na žalost lahko na našo telesno samopodobno negativno vplivajo tudi naši prijatelji. Če naši znanci na družbenih omrežjih objavljajo fotografije, kjer izgledajo fantastično (še posebej če pogosto objavljajo retuširane fotografije), imamo hitro občutek, da so vsi lepi in se vedno počutijo čudovito v svoji koži. Občutek dobimo, da je to normalno. Tako se nam hitro lahko zdi, da smo samo mi malo čudni, ker smo včasih pač pomečkani, skuštrani ali imamo velike podolčnjake.

Neprijetne izkušnje iz preteklosti

Slaba telesna samopodoba je lahko rezultat neprijetnih izkušenj iz preteklosti. Morda so nas sošolci dražili glede videza, morda smo imeli izredno neprijetno spolno izkušnjo ali pa smo v povezavi s svojim telesom doživeli hudo travmo ali celo zlorabo. Na podlagi težkih izkušenj smo o svojem telesu podzavestno oblikovali popačena prepričanja (npr. »Grda sem.« »Nisem privlačen.« »Drugim se gnusim.« »Drugi me kritizirajo glede videza.«), zaradi katerih še danes močno trpi naša telesna samopodoba.

Sporočila, ki jih dobimo preko vzgoje

Telesna samopodoba se oblikuje tudi na podlagi sporočil, ki jih dobimo tekom vzgoje. Če je bila v naši družini recimo golota absoluten tabu ali je bila spolnost prepovedana tema in povezana z občutkom sramu, smo te ideje kot otrok najverjetneje vsaj delno ponotranjili. Ko odraščamo, smo namreč izredno dovzetni za izrečena in tudi neizrečena prepričanja svojih staršev. Če so imeli naši starši zelo slabo telesno samopodobo, imamo veliko verjetnosti, da bomo s tem imeli težave tudi sami. Vsaj dokler se ne odločimo telesno samopodobo izboljšati.

Znanstveni razlog

Zanimivo je, da obstaja znanstvena razlaga, zakaj si nismo všeč na fotografijah. V vsakdanjem življenju svoj obraz uzremo le, ko se pogledamo v ogledalo. Takrat se pogledamo relativno od blizu. Poleg tega se vedno vidimo v zrcalni verziji. Naša predstava o tem, kako izgledamo torej sploh ni točna. V resnici izgledamo rahlo drugače, kot mislimo. Ko se nato vidimo na fotografiji, ki jo je posnel nekdo drug, imamo občutek, da si na fotografiji nismo zares podobni. V resnici pa je naša podoba o sebi tista, ki ni točna. Zato smo si pogosto bolj všeč na selfijih kot na fotografijah, ki jih posnamejo drugi, saj so selfiji bolj podobni podobi iz ogledala.

Na srečo pa nas omenjeni razlogi ne definirajo! Čeprav trenutno morda nismo zadovoljni s svojim izgledamo in je naša telesna samopodoba slaba, svojo telesno samopodobo lahko spremenimo in jo izboljšamo. Če se želite naučiti, kako se počutiti dobro v svoji koži, kako imeti radi samega sebe in se postaviti zase, vas vabim, da se nam pridružite na skupini za samopodobo ‘Prijazen do sebe’.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Katja Z. Istenič

Sem Katja Z. Istenič, psihologinja in psihoterapevtka, ki preko terapevtske pomoči Hočem več nudim individualno, partnersko in družinsko terapijo. Napisala sem tudi knjigo Skrita uganka denarja, ki govori o razvoju zdravega odnosa do denarja. Moja glavna načela pri delu so usmerjenost v konkretne rešitve, pozitivnost, strokovnost, sodobni pristopi in učinkovitost.

Dodaj odgovor